Rattenberg: klein maar groots

Overal glasblazers

Rattenberg heeft veel aan charme gewonnen sinds het verkeer uit het enge stadscentrum werd gebannen. Voordien kon je nauwelijks rustig door het stadje wandelen, want je moest steeds maar uit je doppen kijken voor auto’s. Met het openstellen van een tunnel in 1996 die rond het stadje voert, kwam hierin verandering. Wie Rattenberg wil bezoeken, kan zijn auto parkeren op een van de grotere parkeerplaatsen aan de rand van het piepkleine stadje. Lees meer

  • Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

    Meer dan 2000 hotels en B&B's in Oostenrijk

    Keuze uit meer dan 2000 hotels, vakantiewoningen en B&B's in Oostenrijk, soms tot 50% korting (afhankelijk van de reisperiode). Lees de tienduizenden reviews en selecteer op prijs, comfort, ...
    va. € 45 - Boek nu
  • Rattenberg
  • Glasblazer
  • Notburga
  • Augustiner Museum
  • Tirol
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Want Rattenberg mag dan wel de titel van “stad” voeren, het telt nauwelijks 440 inwoners en strekt zich uit over amper 11 ha. Hiermee is Rattenberg meteen ook de kleinste stad van Oostenrijk. De stad, die haar middeleeuws stadsbeeld goed wist te bewaren, was vaker een twistappel tussen Beieren en Tirol. Het plaatsje maakt sinds 1504 deel uit van Tirol.

Rattenberg verwierf vooral grote bekendheid dankzij de glasbewerking. Zowat overal in de smalle straatjes ontdek je winkels waar fraai bewerkt glas wordt verkocht.

Heilige Notburga

Naast tal van gezellige lokalen met opmerkelijke smeedijzeren uithangborden in de Südtiroler Strasse, de hoofdstraat, valt er nog heel wat meer te ontdekken. Langs deze hoofdstraat zie je op nummer 67 het geboortehuis van de Heilige Notburga, die in de regio groot aanzien geniet. Ze werd in 1265 in Rattenberg geboren en als kind reeds aangesteld als dienstmaagd bij de graaf van Rottenburg in het Unterinntal. Van de maaltijden die ze er kreeg, spaarde ze steeds wat uit om aan de armen en bedelaars iets te kunnen geven. Na de dood van de gravin moest ze van diens stiefdochter Ottilie de burcht verlaten en werd ze dienstmaagd op een boerderij in Eben. De boer was hardvochtig en buitte zijn personeel uit. Hij wilde dat er ’s avonds werd doorgewerkt, maar Notburga wou hieraan niet toegeven en riep luid “Rusttijd”. Ze wierp haar sikkel omhoog, die als bij wonder in de lucht bleef zweven.

Toen Ottilie stierf keerde ze terug naar de burcht waar ze tot haar dood trouw diende. Ze stierf op 14 september 1313 en ligt (staat) nu in de Notburgakirche in het Tiroolse Eben. Je kunt haar geboortehuis niet bezoeken, maar je leest op de gevelplaat wel alles over haar wonderen en haar leven.

Leuk is een bezoek aan het Handwerkkunstmuseum op nr. 33. Dit museum kreeg een onderkomen in de voormalige woning van een nagelsmid. Je ontdekt er oude, origineel ingerichte leef- en slaapkamers die een treffend beeld schetsen van het leven in de regio tijdens de voorbije eeuwen en verder ook enkele zeldzame antieke kunststukken. In de eindejaarsperiode is er steevast een tentoonstelling van mooie kerstkribben.

Bij de glasblazer

Op nr. 21 wenkt een visite aan de glasblazerij Kisslinger, sinds 1820 een begrip. Een buitenkans om glasblazers, -slijpers, -graveurs en –schilders aan het werk te zien. Bezoek in de Klostergasse 93 beslist ook het Augustiner Museum. Dit unieke museum, dat in 1993 de deuren opende, kreeg een onderkomen in een voormalig klooster. Het museum werd amper één jaar na de opening bekroond met de Oostenrijkse museumsprijs. Je ontdekt er opmerkelijke Tiroolse kunstschatten, die een periode van negen eeuwen beslaan. Daaronder zowel gotische als Romaanse meesterwerken en religieuze volkskunst.

Website: www.rattenberg.at

Reviews en beoordelingen Rattenberg

Heb je zelf tips of opmerkingen over Rattenberg: klein maar groots? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info