Cultuur
Om een goed beeld te krijgen van wat er aan cultuur te zien is in Polen, stellen we de twee meest bekende steden voor, Krakau en Warschau. Dat er een en ander te zien valt, noopte ons om er in elke stad twee wandelroutes uit te stippelen. Als je in de staden Krakau en Warschau rondloopt, dan krijg je een stuk van de cultuurschatten van het land zomaar op straat aangeboden.
Krakau
Tal van prachtige gebouwen getuigen van een bezienswaardige rijkdom in Krakau. Alleen al op de Grote Markt kijk je je ogen uit bij het zien van de Lakenhal, de Raadhuistoren en de twee kerken. Aan dat laatste zeker geen gebrek zowel in romaanse als barokstijl. In Krakau mag je evenmin de synagogen missen in de Joodse wijk waar tevens een steengoed museum (Gallisch Joods Museum) staat die je inzicht geeft over de Joodse geschiedenis van de stad. De omvang van de stad en het aanbod aan bezienswaardigheden is zo groot dat we er meteen twee stadswandelingen uittekenden.
Ook in de directe omgeving van Krakau liggen de bezienswaardigheden voor het rapen. Denk niet dat het slechts een paar 'kruimeltjes' zijn die er te vinden zijn. Over Auschwitz schrijven we elders in dit dossier Polen. Wadowice werd op de kaart gezet door paus Johannes Paulus II. In zijn geboortedorp is nu een klein museum over de paus. En het stadje heeft nog een paar ander musea. Wadowice is trouwens makkelijk te bereiken vanuit Krakau. Veel kleiner dan Krakau maar ook heel mooi is het stadje Tarnów. Hier vind je veel renaissance in de straten, een groot middeleeuws plein, de steegjes die uitnodigen om er in te wandelen, enz.
Warschau
Ook in Warschau hebben we twee stadswandelingen helemaal klaargemaakt voor jou. De hoofdstad mag al niet meer eruitzien zoals voor de ravage die de Tweede Wereldoorlog er achterliet (ruim driekwart van de stad lag in puin), vandaag kijk je er naar een 'kopie' die niet moet onderdoen voor het originele. De wandeling in de oude stad is relatief kort, maar aan schoonheden geen gebrek. Musea, het Slotplein met de herenhuizen en paleizen, de monumenten, ... de oude stad schittert als voorheen. Een andere wandeling loopt in het centrale deel van de stad. Daar is zoveel te zien dat je een behoorlijk aantal kilometers aflegt om het allemaal te kúnnen bekijken.
In de omgeving van Warschau ligt Sierpc, een openluchtmuseum als het ware want hier werd een volledig dorp nagebouwd uit de 19de eeuw. Je kan er niet enkel de gebouwen bekijken. Er lopen tentoonstellingen, er zijn tussen mei en september telkens allerlei shows, je kan er leren boogschieten, enz.
Natuur
Nationale parken en andere schoonheden
Een van de hoogtepunten qua natuur in het onmetelijke Polen is het Tatra Nationaal Park, diep verscholen in het zuiden. Zo groot dat een deel ook in Slovakije ligt. De natuur is er erg gevarieerd. Dat het natuurpark erg populair is bewijzen de bezoekersaantallen, liefst 3 miljoen per jaar. Wat dacht je van een route te doen met onderweg een paternoster van kastelen (het ene al wat beter bewaard gebleven dan het andere). Die route, de Adelaarsnestenroute, loopt tussen Krakau en Częstochowa.
Zo'n 40 km van Warschau ligt het Kampinos Nationaal Park. Bos, weilanden, riviertjes, ... alles mooi verenigd in een uitgestrekt natuurgebied heerlijk om te verkennen te voet, per fiets of voor de liefhebbers op de rug van een paard.
Tuk op waterrecreatie? Dan bevelen we het Zegrzemeer warm aan. Ook de inwoners van Warschau zoeken er hun ontspanning bij en op het water.
De zwarte bladzijde
Polen heeft ook een zwarte bladzijde ... Dan komt Auschwitz natuurlijk in beeld. Eigenlijk hoort hier enkel stilte (en ongeloof) bij en misschien weinig woorden want de beelden 'zeggen' alles. Hoe is zoiets kunnen gebeuren? In Auschwitz stierven 1,1 miljoen mensen. De confrontatie met wat daar aan mensenleed gebeurde is hard. De realiteit met eigen ogen aanzien, is nog vele keren erger en ruwer dan wat je op tv of op papier al zag. Maar toch moet Auschwitz bewaard blijven. Niemand wil dat dit ooit nog zou kunnen gebeuren.