Softdrinks en waters zijn zowat de helft duurder dan in onze lage landen. Alcoholische dranken betaal je 2 tot 3x zoveel. Waag je zich aan whisky en vodka dan vraag je toch wel best eerst de prijs. Wijnen zijn ook veel duurder en leg er vooral de nadruk op aan welke temperatuur je ze opgediend wenst.
Vereiste reisdocumenten voor Zweden
Als inwoner van een Europees land is een geldige identiteitskaart voldoende. Let vooral op de geldigheidsdatum! Alle informatie op de website van het Belgisch ministerie.
Het juiste uur in Zweden
Hetzelfde uur als in België en Nederland. Meer informatie over de tijdzones.
Toeristische dienst
Website: www.visitsweden.com
Allemansrecht
Het Allemansrecht in Zweden is identiek aan dit van Noorwegen. Private wandelwegen bestaan er dus niet. Je kan zomaar door een weide lopen. Maar zorg ervoor dat je niets kapot maakt, niemand stoort en geen vuil achterlaat. Opgepast er is wel een beperking voor gemotoriseerd verkeer zoals moto's en jeeps. Alles met een motor mag alleen gebruik maken van verharde wegen.
Het Allemansrecht kennen we meestal van het wild kamperen. Je kan dus inderdaad je tentje of je mobilhome overal kwijt, als je rekening houdt met de eerder vermelde beperkingen: niets vervuilen, niets vernietigen en niet storen.
Temperatuur
In Zweden is er een groot temperatuurverschil tussen het noorden (Lapland) en het zuiden (Malmö). De temperatuur is niet alleen een factor die bepalend is voor je reis. Hoe noordelijker je reist tijdens de zomermaanden hoe langer de dagen zijn. Zelfs in Stockholm is het eind juni zeer kort nacht. Is mooi weer een must voor je vakantie dan kunnen we je de periode juni tot en met augustus aanraden. De bezienswaardigheden hebben in deze periode ook de langste openingsuren.
Financiële informatie
- De Zweedse Kroon (SEK) is het betaalmiddel
- Geldautomaten zijn er bij overvloed
- Banken zijn open van 9.30 - 15.00 uur
- Kredietkaarten worden bijna overal aangenomen
- Uitgebreide financiële informatie op de website van BNP Parisbas Fortis
Belgische ambassade in Zweden: zie website ambassade op Diplomatie.be
Nederlandse ambassade in Zweden: zie website Minbuza.nl
Fooien
Het is niet gebruikelijk in Zweden dat er fooien gegeven worden, alhoewel een taxichauffeur dit zeker niet zal afslaan.
Feestdagen
- Vaste feestdagen: 01/01 - 06/01 - 01/05 - 25/12 - 26/12
- Variabele feestdagen: Goede Vrijdag - Pasen - tweede Paasdag (maandag) - O.L.Heer Hemelvaart (donderdag, veelal is ook de vrijdag alles dicht) - Pinksteren - tweede Pinksteren (maandag) - zaterdag na 19/06 - zaterdag na 30/10 (vervanging van 1/11)
Douane
Uitvoerregels zijn deze die van kracht zijn voor de Europese Unie:
- Tabaksprodukten: 800 sigaretten, 400 cigarillo's, 200 sigaren, 1 kilogram rooktabak
- Alcoholische dranken: 110 liter bier, 90 liter wijn (waarvan max. 60 liter mousserende wijn), 20 liter aperitiefdrank, 10 liter sterke drank.
Meer informatie op de website van het Belgisch ministerie.
Taal in Zweden
In Zweden spreekt men Zweeds en is de tweede taal Engels. In alle toeristische centra kan u terecht met Engels.
Elektriciteit
Voor je electrische apparaten is er geen aparte stekker vereist. Meer info.