We zijn sinds kort een natuurgebied rijker. Je moet er voor naar Sint-Martens-Latem, tussen Deinze en Gent, en luistert naar de ‘schilderachtige’ naam Latemse Meersen. Het ligt in een meander van de even schilderachtige Leie. Leefden de kunstenaars nog die destijds Latem op de kaart zetten met talrijke schilderwerken, ze zouden meteen het penseel in de hand nemen om dit nieuwe beschermde natuurgebied voor de eeuwigheid op doek te zetten.
Natuurverenigingen zoals Natuurpunt en verschillende overheden hadden zich al enige tijd geleden aan tafel gezet om de ontwikkeling van de Latemse Meersen concreet te maken. Het oorspronkelijke landschap zo goed mogeIijk herstellen, was de eerste opdracht. Hierna begon men wandelpaden aan te leggen. We zijn intussen zowat twintig jaar later, maar het wachten loonde de moeite. Op een reeds bestaand wandelpad werd een verbinding gemaakt en moest de Meersbeek ‘verlost’ worden van een dikke sliblaag. Door de aansluiting met de Keuzemeersen op het grondgebied van Baarle-Drongen is nu een groter natuurgebied ontstaan, een ongerept stukje natuurschoon in het Leiedecor.
Wandellus
Door die verbinding waarover sprake kan je nu één grote luswandeling maken en verken je op die manier de twee natuurgebieden langs de Leie tussen Sint-Martens-Latem en Baarle.
De Latemse Meersen liggen uitgespreid over zo’n 130 hectare. Hooi- en weilanden bevatten een uitgebreide fauna en flora. Behalve de Leie kan je nog veel meer water ontdekken in de Latemse Meersen. Er ligt immers een dicht netwerk van slootjes met de Meersbeek als een natuurlijke regulator voor de ontwatering. In de Keuzemeersen (ca. 25 hectare) vind je vooral graslanden, vaak ‘s winters goed nat maar zelden overstroomd gebied. Je vindt er veel knotwilgen. Weide- en moerasvogels vinden het er fantastisch.
Tevens maken de Latemse Meersen deel uit van het overkoepelende natuurproject ‘Levende Leie’. Tussen Deinze en Gent liggen rond de benedenloop van de meanderende Leie tal van groene gebiedjes waarvan de meeste bestaan uit meersen (Blaarmeersen, Bourgoyen-Ossemeersen, Leiemeersen, de Assels, ...). Met de officiële erkenning van het natuurpark de Latemse Meersen komt er dus een welgekomen nieuwe ‘telg’ bij.De totale oppervlakte van de ‘Levende Leie’ bedraagt nu ca. 1200 hectare.
Startplaats: Meersstraat 3, 9830 Sint-Martens-Latem. Parkeren kan bij de Sint-Martinuskerk. Vrij toegankelijk, het ganse jaar door. Stevige wandelschoenen of laarzen zijn aanbevolen. Twee wandellussen: 3.7 km en 4 km, kunnen gecombineerd worden. Klik hier voor de wandelroutes.