Het kasteel van Ooidonk is één van de mooiste kastelen van België en is nog steeds bewoond. Het vroegere middeleeuwse slot werd heropgebouwd op het einde van de 16de eeuw. Het buitenaanzicht, vooral de torens, de trapgevels en de vele schoorstenen roepen een beeld op van de kastelen van de Loire. Het kasteel werd gemoderniseerd in 1870 zonder inbreuk te doen aan de originele renaissancestijl. Het interieur is ook zeer rijk gevuld en dikwijls het decor van televisiereportages.
Vosselare Put en het veer Bathio
'Bathio' zo heet het veer dat je naar de overkant brengt. 'Bathio' is een verwijzing naar de oudste vermelding van Bachte en die dateert van 820. Hier varen er geen boten, je kan dus niet botsen. Je bent in het natuurgebied van Vosselare Put, zeer populair in de zomer om te zwemmen in deze oude Leiearm. Wel altijd even opletten voor de vissen die nieuwsgierig rond je zwemmen en voor de vislijnen. Voor de rest is dit een ideale plaats als je van zwemmen houdt in de vrije natuur. Het doet denken aan de avonturen van Pallieter. Het water wordt regelmatig nagekeken en gecontroleerd. Over de kwaliteit ervan hoef je je geen zorgen te maken. Je kan hier altijd terecht. In de zomer is er zelfs zwemtoezicht in de namiddag. Er is zowel in de zomer als in de winter altijd beweging in en op het water. Tijdens de wintermaanden bij vriesweer wordt er op Vosselare Put geschaatst.
Astene Sas
Dit sluis op de Leie is een beschermd monument omwille van zijn archeologische waarde. Het dateert van 1861 bij de min of meer rechttrekking van de Leie. Vandaar die vele oude Leiearmen, zoals Vosselare Put. Het sluis is 42 meter lang en slechts een goede 5 meter breed. Het moet nog volledig met de hand worden bediend. Ook de twee sasmeestershuizen aan de sluis zijn beschermd als monument.
Schipdonkkanaal
Het Schipdonkkanaal is een afsplitsing van de Leie die start net voor Deinze. Origineel had ze de bedoeling om het stinkende water van de Leie af te leiden naar de zee zonder Gent door te moeten stromen. De Leie tussen Kortrijk en Deinze werd immers gebruikt om het vlas te roten en gaf een zeer doordringende geur. Nu is dat niet meer en de Vaart heeft nu als doel de commerciële vaart af te leiden en werd enorm verbreed. Vanaf Deinze (Astene Sas) kan er op de Leie alleen nog gevaren worden met pleziervaartuigen.
Museum van Deinze en de Leiestreek
Het museum bevat werken van de Latemse groep en andere kunstenaars die zich hier rond de Leie hebben gevestigd. Zo zijn er werken te zien van Albijn Van den Abeele, Servaes, Permeke, Raveel, De Smet,...
Brielmeersen
Dit is een rijk natuurgebied dat vrij laat is ontstaan. In 1966 moest de brandweer hier de landbouwers en hun vee redden van de verdrinkingsdood, want de Leie was serieus buiten haar oevers getreden. Aanvankelijk wou men hier een woonzone maken, maar uiteindelijk groeide het idee om er een sport- en recreatiecentrum van te maken. Hier zijn er grote sportterreinen, een voetbalstadion, dierenpark, vijvers en vooral veel rust en kalmte. Dit gebied van 40 ha. is vrij toegankelijk voor het publiek.
Onze-Lieve-Vrouwekerk
De geschiedenis gaat terug tot de 14de eeuw, ze is een voorbeeld van de Scheldegotiek. Doch wat je nu te zien krijgt dateert grotendeels van eind 19de tot begin 20ste eeuw. Als de kerk geopend is dan vind je binnen een meubilair dat vooral uit de 18de eeuw afkomstig is. Een uitzondering hierop vormen de 17de eeuwse apostelbeelden. In de toren is er een belangrijke beiaard met ca. 50 klokken.