Fietsen in de Achterhoek
In het oosten van Nederland ligt de Achterhoek. Een streek die gekenmerkt wordt door een licht heuvelachtig landschap, bossen, een netwerk van akkers en beken. Je vindt er heel wat middeleeuwse stadjes die uitnodigen om er te flaneren. Er zijn de gezellige typische winkelstraten, de vele kastelen, en vooral kris-kras doorheen het landschap ontelbare wandel- en fietsroutes. In het westen wordt de Achterhoek begrensd door de rivier de IJssel, in het noorden is er de natuurlijke waterloopgrens van de Berkel terwijl Duitsland zowel oostelijk als ten zuiden de grens vormt.
Achterhoek, een bijzonder landschap
We leiden je mee langs de tientallen kastelen die de Achterhoek zo typeren. Ook kunstenaars kennen de schoonheid van de Achterhoek, het is voor velen een onuitputtelijke bron van inspiratie. Wist je dat de Achterhoek bekend staat als de grootste wijnstreek, ruim 16 ha, in Nederland? Vergewis je van de smaak, dat kan op zo’n een twintigtal wijndomeinen. Uiteraard hebben we het over de fietsroutes en wandelpaden. Door de fietsersbond is de Achterhoek zelfs uitgeroepen tot de beste fietsregio van Nederland en geef toe, zo’n adelbrief kan toch tellen. En in Gorssel opende in 2015 MORE de deuren, een nieuw museum over de kunst van het modern realisme.
Coulisselandschap
Er wordt ook wel eens verwezen naar de Achterhoek wanneer men het heeft over een typisch coulisselandschap. Kenmerken van dergelijk landschap is dat het halfopen is met vooral een wisselend decor van houtgewas, heggen en bosranden die het zicht onttrekken aan de akkers en boerderijen. De golvende lijn zorgt ervoor dat nu eens wel en dan weer niet een vergezicht opduikt. De verwijzing naar ‘coulisse’ is omdat op een toneeldecor wat zich afspeelt achter de coulissen óók aan het zicht wordt onttrokken van de toeschouwer. In Vlaanderen tref je dergelijke natuurelementen aan in de Voerstreek, Haspengouw en het Hageland.
Samen met de Veluwe, Arnhem-Nijmegen en het Rivierenland behoort de Achterhoek tot het groot-Gelderland gebied.