Zutphen en Doetinchem zijn de twee Hanzesteden in Gelderland waarvan Zutphen de oudste is. Voor het eerst verwierf het stadsrechten in 1190. Gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren de IJssel en de Berkel schittert Zuthpen door de monumentale pracht aan gebouwen waarvan een groot aantal vermeld staan op de Nationale Monumentenlijst. Omdat sommige van deze monumenten vrij hoog gebouwd zijn, vormen ze als het ware de skyline van Zutphen, vandaar soms ook de verwijzing als de Torenstad van groot Gelderland. Neem daarbij de troeven die de binnenstad uitspeelt als cultuuroord, waar het leuk shoppen is, waar je van het ene romantische hofje in het andere kan binnenwandelen, waar de musea dicht bij elkaar liggen, je de mooie koopmans- en pakhuizen kan bewonderen, de kerken, de smalle steegjes, … dan weet je dat Zutphen écht wel de moeite loont. De naam is afgeleid van Zuidveen. Inderdaad, de stad ligt eigenlijk in een moerassig gebied (veen).
Hanzestad
Zutphen sloot aan bij het Hanzeverbond tijdens de 14de eeuw. Het waren aanvankelijk Noord-Duitse kooplieden die met Nederlandse collega’s de handen in mekaar sloegen om de belangen te bundelen en zo een sterkere positie in te nemen op de economische markt. Op het hoogtepunt had het Hanzeverbond ruim 150 leden met steden ook in Vlaanderen (Brugge o.a.), Spanje, Polen, Scandinavië en Portugal. Door de groeiende welvaart kreeg Zutphen steeds meer aanzien en al gauw zou de stad uitgroeien tot één van de rijkste steden van Gelderland. In de 16de eeuw werd een nieuwe omwalling gebouwd die het flink te verduren kreeg door onlusten, maar vandaag kan je nog enkele restanten er van zien. Niet alleen economisch bloeide Zutphen open, ook op cultuurgebied zou heel wat gerealiseerd worden. En dat zal je wel merken tijdens onze verkennende wandeling.
Met de fluisterboot genieten van een romantisch traject
De aanlegsteiger van de fluisterboot ligt langs de Rijkenhage. Men vaart van 1 april tot 31 oktober met een elektrische boot naar locaties waar we met de wandeling niet komen. Je zal er van versteld staan welke rustige plekjes er zijn op zo’n korte afstand van de stad. Je vaart o.m. langs een broedgebied voor watervogels, een oude stadsboomgaard …
Een normale tocht met de fluisterboot duurt ca. 1 uur. Er bestaat ook een culinaire thematocht ‘Berkel Culinair’. Je stapt, vaart en eet op verschillende locaties tussen 12u30 en 21u30. Inschrijven is uiteraard verplicht. Alle informatie over hun boottochten kan je nalezen op hun website: www.fluisterboot-zutphen.nl