Kasteel van Bouillon
Het Kasteel van Bouillon is één van de oudste feodale overblijfselen in België. De hoogteburcht ligt op 3 rotspunten boven de Semois en bestaat uit 3 forten die door middel van bruggen met elkaar verbonden zijn. Vanwege de strategische locatie, werd dit gebied al in de Gallische periode bewoond. De Uitkijktoren van La Ramonette is daar nog steeds de getuige van. Iets lager gelegen maar mét een natuurlijke watervoorraad is de imposante rots waarop later het kasteel werd gebouwd.
Het Kasteel van Bouillon dateert wellicht uit de 8e eeuw. In 1082 erfde Godfried van Bouillon het kasteel, wat hij 14 jaar later, in 1096, als onderpand aan het prinsbisdom Luik gaf om zijn kruistocht te kunnen financieren. Je kan nu nog altijd de 13e eeuwse Godfried Van Bouillon-zaal zien, die is uitgehakt uit de rotsen met op de rotsbodem een oud houten kruis. Personages van was beelden er het vertrek van de eerste kruisvaarders uit.
Strijdtoneel
Om het Kasteel van Bouillon is in de eeuwen na Godfried van Bouillon nog hevig strijd gevoerd. Het hevigst was de strijd tussen Karel V en Robert II de la Marck in 1521, met als resultaat een bijna totale verwoesting en plundering van het Kasteel van Bouillon. In 1551 herrijst het dankzij prins-bisschop Georges van Oostenrijk. Hij bouwt ook de kasteeltoren, die nu nog steeds zijn naam draagt en van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de versterkingen, de stad Bouillon en de meanders van de Semois.
De volgende grote verbouwingen dateren uit de tijd van Lodewijk XIV. Vauban integreert de stad in het verdedigingssysteem van het kasteel. In de periode van de Verenigde Nederlanden (19e eeuw) wordt de oude middeleeuwse donjon (slottoren) gesloopt. In 1830, met de onafhankelijkheid van België, komt aan het militaire belang van het Kasteel een einde.
Kasteel van Bouillon als toeristische attractie
Tijdens een bezoek aan het Kasteel van Bouillon kan je 2 vaste tentoonstellingen bezichtigen. Enerzijds is er de didactische tentoonstelling over roofvogels, die van 1 maart tot 11 november wordt uitgebreid met spectaculaire roofvogelshows. Anderzijds is er de tentoonstelling ‘Scriptura, van veer tot de pc’. In de zaal van het ‘Arsenaal’ kom je dan alles te weten over de ontwikkeling van het schrift, van de middeleeuwen tot nu. Ga je met kinderen het Kasteel van Bouillon ontdekken, dan kan je je inschrijven voor een heuse schattenjacht met gids.
Net voor de periode van halfoogst kan je in het Kasteel van Bouillon en in het stadscentrum een weekend lang de sfeer van de Middeleeuwen proeven. Tijdens het Middeleeuws Feest maak je een reis door de tijd en brengen artiesten en ambachtslui de tijd van toen weer tot leven. Ontdek er de ambachten, de keuken, vrijetijdsbesteding, jacht en muziek van toen. Het Middeleeuws Feest wordt jaarlijks in augustus georganiseerd en is een leuke extra bezienswaardigheid om tijdens je vakantie Ardennen mee te pikken!
Meer informatie vind je op www.bouillon-tourisme.be