De abdij werd in 1115 gesticht door Bernardus de Fontaine, die na zijn dood beter bekend stond als Sint-Bernardus van Clairvaux. Hij was een zeer invloedrijke en populaire monnik die heel wat abdijen van de cisterciënzers heeft opgericht. Toen hij stierf in 1153 waren er minstens 345 abdijen in 12 verschillende landen. In de bloeiperiode van de abdij leefden er ongeveer 800 monniken en waren er zo'n 78 abdijen die van Clairvaux afhingen.
De invloed van de abdij werd steeds groter, zo groot zelfs dat de abdij tijdens de Franse Revolutie in 1792 afgeschaft werd. Er kwam een papier- en glasfabriek voor in de plaats, maar algauw viel het oog van een minister van Napoleon op deze gebouwen. De muren en de opstelling van de gebouwen zouden er een ideale gevangenis van maken. Heel wat gebouwen sneuvelden hierdoor, waaronder ook de zeer mooie abdijkerk.
De oude gebouwen werden rond 1971 opnieuw vrijgegeven en zijn compleet gerestaureerd. Er is nog steeds een gevangenis, maar dan wel in een nieuw gebouw in de tuin. Toen je Clairvaux binnenkwam met de auto heb je wellicht de bewakingstoren gezien. Tijdens een rondleiding kun je de bewaard gebleven gebouwen zien en duik je even de geschiedenis in. Let op: op maandag en dinsdag zijn er minder rondleidingen dan op andere dagen.
Alle info is te vinden op: www.abbayedeclairvaux.com
La Cristallerie de Bayel
Niet ver van Clairvaux ligt Bayel. Pal in een scherpe bocht ligt de toegang tot het museum van de Cristallerie de Bayes. Dit is een glasblazerij die al sinds 1678 bestaat. Er is een museum ingericht en je kan onder begeleiding ook de glasblazers aan het werk zien. Een korte film laat je zien hoe de productie van glas precies verloopt. En uiteraard is er ook een winkel om een leuke souvenir mee naar huis te nemen.
Kijk voor meer info op www.bayel-cristal.com
Heb je na je bezoek nog zin om een boswandeling te maken? Dat kan in de bossen van de voormalige abdij van Clairvaux. Dit bosrijk gebied was trouwens noodzakelijk om de ovens van de glasfabriek te laten draaien. Voor meer info verwijzen we je naar het kantoortje van de toeristische dienst bij het museum.