Kerk Notre-Dame-en-Vaux
Dit is een collegiale kerk die op de bedevaartroute van Santiago de Compostela ligt. Naast een aantal glas-in-loodramen, die herinneren aan het leven van Sint-Jacob, is er een kostbare beiaard in deze kerk. Ieder kwartier kan je die horen en soms zijn er ook beiaardconcerten. Net zoals in de kathedraal zijn er hier eveneens prachtig glas-in-loodramen te zien. De kerk is alle dagen geopend behalve op zondag, maar is 's middags gesloten van 12 tot 14 uur.
Museum Klooster Notre-Dame-en-Vaux en Maison Clémangis
Jarenlang was er een klooster verbonden aan de Notre-Dame-en-Vaux . Opgravingen brachten de archeologen terug naar de 12e eeuw, bij het ontstaan van het klooster en de bouw van de kerk. Daarbij vonden ze heel wat beeldhouwwerken en andere voorwerpen. Het pronkstuk is de pandgang die min of meer gereconstrueerd werd met niet minder dan 55 zuilen met figuren erop gebeeldhouwd.
Aan de andere kant van de straat, waarin het kloostermuseum ligt, staat het Maison Clémangis. Dit is een van de twee mooiste vakwerkhuizen van Châlons en ligt naast het gebouw van de Dienst voor Toerisme. Het werd gebouwd in de 15e eeuw, maar kreeg pas in de 18e eeuw zijn huidige vorm.
Musée des Beaux-Arts et d’Archéologie
Dit is het belangrijkste museum van Châlons. Officieel bestaat het uit twee afdelingen: Schone Kunsten en Archeologie. Alhoewel ik bij ons bezoek het gevoel had dat er nog meer afdelingen zijn, zoals een ornithologisch museum. Het is een oud museum dat vroeger de naam 'Departementaal museum' droeg. Daardoor is de collectie zeer divers en bestaat, volgens de folder, uit meer dan 100.000 stukken. Grote en bekende kunstenaars, behalve een werkje van Rodin, moet je hier niet verwachten. Toch kan het verrassend mooi zijn en het is bovendien niet duur (4 euro). Houd er wel rekening mee dat het museum gesloten is op dinsdag.
Préfecture en bastion Mauvillain
Net als het stadhuis dateert de Prefectuur uit het einde van de 18e eeuw en is gebouwd in classicistische stijl. Na een zware brand door brandstichting in 2002 werd het grondig gerestaureerd. Tegenwoordig zetelt het bestuur en de administratie van het departement Marne in het gebouw
Vergeet vooral niet om even bij het 16e-eeuwse bastion op de Mau te gaan kijken, ook al blijft er nog maar weinig van over. De brug is de belangrijkste getuige van dit ooit zo indrukwekkende bastion. Het werd gebouwd om de stad te verdedigen bij de rivier de Mau.