Place Drouet d'Erlon
Dit is de beste plek voor een hapje en een drankje en ook het nachtleven van Reims speelt zich hier voornamelijk af. Bij mooi weer zitten alle terrasjes vol en heerst er een grote drukte tot in de vroege uurtjes. De straat wordt gedomineerd door een grote monumentale fontein, de Fontaine Subé, gebouwd in 1906. Onderaan het monument zijn er vier standbeelden te zien die de rivieren in de regio voorstellen en bovenop het monument staat een kopie uit 1989 van het overwinningsbeeld dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gestolen. Je kunt hier meer over lezen in onze reisgids.
Place Royal
Het meest opvallende gebouw op de Place Royal is het voormalige Hôtel des Fermes, waar tegenwoordig het regionale bestuursorgaan, sous-préfecture, gezeteld is. Het plein werd aangelegd in de 18e eeuw en kijkt uit op daken met ballustrades en bogengalerijen. Het originele standbeeld van Louis XV dat op het plein stond werd tijdens de Franse revolutie vernietigd en is in de 19e eeuw vervangen door een nieuw standbeeld.
Place du Forum
Op het midden van de Place du Forum ligt een Romeins overblijfsel, het Forum. Daar is eveneens de toegang tot het Cryptoportique Gallo-Romain. Deze attractie is open in de namiddag van juni tot en met september. Je kan er drie galerijen zien van het Antieke Reims. Deze overblijfselen hebben een grote link met België. In de 1ste eeuw voor Christus waren de Rèmes of Remers hier de baas. Dat waren Kelten die worden aanzien als Belgen. Reims was toen al een kruispunt van wegen en er was hier een grote nederzetting waar handel gedreven werd. Uiteindelijk werd het een onafhankelijke ‘stad’ op het einde van de 1ste eeuw voor Christus en hoofdstad van Gallisch België. De Romeinse keizer August heeft van Reims een belangrijke stad gemaakt, het forum is hiervan het ultiem bewijs. Het forum had een oppervlakte van 100 op 250 meter. Aan de noordkant moet een tempel gestaan hebben. Centraal was er een plein voor bijeenkomsten en aan de zuidkant stonden er gebouwen voor het bestuur. In de 3de eeuw na Christus werd het forum vernield en geplunderd. In 1838 werd het forum terug ontdekt, eerst dacht men dat het Romeinse thermen waren. Verdere opgravingen maakten duidelijk dat het een Romeins forum was. Bij de heropbouw van de stad na de Eerste Wereldoorlog werd er nog meer blootgelegd en later ook geconserveerd.
Op dit plein staan nog een paar vermeldenswaardige huizen, zoals dat van Broeder Jean-Baptiste de la Salle (in de linkerhoek), grondlegger van de Christelijke Scholen in de 17de eeuw die zich vooral richtten op onderwijs aan de armen. Aan de overkant ligt het Musée-Hôtel Le Vergeur met vooral kunstwerken die de geschiedenis voorstellen van Reims. Je kunt hierover meer informatie vinden op www.museelevergeur.com
Porte de Mars
De Romeinse triomfboog aan de kleine ring rond Reims wordt de Porte de Mars genoemd. Het monument dateert uit de 3e eeuw en staat bekend als de grootste boog van het Romeinse Rijk. In 1595 werd de boog afgebroken, maar in 1834 werd hij opnieuw opgegraven en volledig gereconstrueerd. Je kunt de Porte de Mars het beste vanaf het plein bekijken, want dat zie je het mooie gerestaureerde gedeelte goed.
Stadhuis
Het 17de-eeuwse stadhuis van Reims werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. De renaissancegevel (19de eeuw) bleef gespaard en kan je nu ten volle zien. Hier zit niet de administratie maar wel de burgemeester en zijn kabinet, de gemeenteraad vergadert in een mooie zaal in dit stadhuis en er is ook een feestzaal in art déco en een ceremoniezaal voor plechtige ontvangsten.
Centraal boven de ingang zie je een beeld van Lodewijk XIII. Hij heeft geen directe connectie met de stad Reims maar de bouwheren wilden hiermee de macht uitdrukken die Reims wil uitstralen. De bas-reliefs op de gevel stellen scènes voor uit de landbouw, industrie en het leger. Als de situatie normaal is (geen dreiging, vergadering of officieel bezoek) dan kan je vrij binnen tot in de entreehal. Daar zie je dan de ere trap, vergeet ook niet naar het plafond te kijken.
Le Cellier
Als je rechts van het stadhuis even rechtdoor stapt in de Rue de Mars dan zie je rechts een gebouw met een grote boog. Dat is Le Cellier. Vroeger werd dit gebruikt door een champagnehuis maar de stad Reims kocht het in 2010. Het ziet eruit als een theaterzaal maar dat is het niet. Het gebouw heeft verschillende zalen die gebruikt worden voor tijdelijke tentoonstellingen. Er zijn ook ateliers voor kunstenaars in het gebouw ondergebracht. Wat je zeker moet zien? Kijk even aan de gevel naar boven. Dan zie je mooi gerestaureerde fresco’s over de wijnbouw en het produceren van champagne.
Standbeeld van Colbert
Jean-Baptiste Colbert werd geboren in Reims in 1619 en was een zeer belangrijk politicus onder Lodewijk XIV, de Zonnekoning. Hij was innovatief en streefde ernaar om de financiën van de staat weer op orde te krijgen. Dit lukte hem en hij maakte Frankrijk tot een machtig en rijk land. Colbert was een harde werker die de handel stimuleerde en alle concurrentie voor schut zette. Colbert verbleef gedurende het grootste gedeelte van zijn leven in Parijs en Versailles, maar vergat zijn geboortestad Reims nooit. De stad heeft dan ook een standbeeld ter ere van hem opgericht.
Grand Théâtre de Reims
In 1866 begon de bouw van het Grand Théâtre de Reims en zeven jaar later werd het in gebruik genomen. Na de Eerste Wereldoorlog waren echter alleen nog maar de buitenmuren over. Het theater werd hierna volledig nagebouwd conform de oude plannen en opende opnieuw zijn deuren in 1931. Vervolgens was er in 1997 weer een grote restauratie en verbouwing nodig om te kunnen voldoen aan de huidige veiligheidsnormen. Je kunt het gebouw helaas niet van binnen zien, maar de buitenkant is zeker de moeite waard. Kijk voor meer info op www.operadereims.com
Biscuits Fossier
De heerlijke koekjes van Fossier zijn een groot succes in Reims. Ga ze proeven! Deze roze koekjes bestaan al sinds de 18e eeuw (naar een 17e-eeuws recept). Charles de Fourgeroux bracht ze opnieuw op de markt en sinds zijn dood in 2010 hebben zijn kinderen nog een tandje hoger geschakeld. Er komen ieder jaar heel wat nieuwe producten uit gebaseerd op de roze koekjes die oorspronkelijk werden genuttigd bij een glaasje champagne. Dichtbij de wandelroute vind je een van de zes winkels van Fossier. Je hoeft hiervoor niet ver af te wijken van de route (zie stippellijn op de kaart). Als je een echte koekjesfanaat bent, kun je er ook voor kiezen om een bezoek te brengen aan de fabriek die even buiten de stad ligt. Meer info: www.fossier.fr