De bezienswaardigheden van Obernai

Ontdek Obernai met al haar bezienswaardigheden met een stadswandeling

Even voorbij Straatsburg ligt het stadje Obernai in de Elzas-Vogezen. Het loont echt de moeite om er even halt te houden. Obernai is een zeer proper stadje op de Route des Vins. Vakwerkhuizen, het middeleeuwse centrum, de stadsmuren voor een deel gerestaureerd, de neogotische Petrus- en Pauluskerk. Er is flink wat te zien in Obernai. Dat kan je het best ontdekken en verkennen met onze stadswandeling in Obernai. Lees meer

Voor een aangenaam stadje om in te kuieren zit je goed in Obernai. Bovendien ideaal gelegen voor beklijvende excursies in de buurt.
  • Ontdek Obernai met onze stadswandeling (alleen in complete reisgids)
  • Loop langs de vestingen  
  • Bewonder de fraaie huizen op de Markt
  • Bezoek de Petrus- en Pauluskerk 
  • Maak excursies naar Struthof en Mont Sainte-Odile vanuit Obernai
Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een weekendje

Stadswandeling Obernai

In de volledige reisgids (betalend) steekt een stadswandeling Obernai. Dan kom je langs alle belangrijkste bezienswaardigheden voorbij. De Markt met de Graanschuur, de Fontein Sainte-Odile. Er is het stadhuis, een belfort. De wandeling brengt je ook voorbij het Romaans Huis, de Place de l'Étoile.  

Ook kom je op plekjes die iets bijzonders tonen: een waterput met 6 emmers, een stemmige binnenplaats waar de oudste delen dateren uit begin 15de eeuw. Wil je de wandeling doen, ga ze dan downloaden uit de volledige reisgids Elzas-Vogezen. Voor een klein bedrag krijg je die te uwer beschikking. 

Wandelroute Obernai op kaart

Vestingen

De vestingen langs waar je wandelt liggen hier al van in de middeleeuwen. Opvallend, Obernai telt twee verdedigingsgordels. Eerst werd de binnenstad omcirkeld met een verdedigingsmuur van 1400 meter (1282) maar nauwelijks twee decennia later (beginjaren 14de eeuw) trok men een tweede muur op. Beide vestingen telden  elk 4  poorten en enkele torens. ‘s Avonds werden de poorten hermetisch afgesloten. Naarmate de evolutie van het wapentuig werden de vestingen telkens beetje aangepast. Ten noorden  en noordoosten van de stad werd de bedding van het riviertje l’Ehn omgeleid om zo een extra verdedigingsmiddel te bekomen. Op deze wandelroute lopen we een paar keer op of langs de vestingen.

Marktplein met de Graanschuur (Halle au blé) en de Fontein Sainte-Odile

Ben je hier op een donderdagmorgen, dan zal je hier op de wekelijkse markt kunnen rondstruinen tussen de kraampjes. Die markt vindt al sinds 1301 plaats. Op het marktplein vind je een paar bezienswaardige gebouwen naast de ‘gewone’ vakwerkhuizen: het stadhuis, een ‘belfort’toren, centraal een fontein, de Graanschuur . 

Het gebouw met de witte gevel en het bordes is de Graanschuur. Het opschrift boven de deur verwijst daar naar (Halle aux Blés).  Althans, dat was een van de functies. Halfweg de 16de eeuw, zo oud is het oorspronkelijke gebouw, werd hier nog in het openbaar dieren geslacht. Hier werd ook tol geïnd, presenteerden handelaars hun koopwaren en werd er dus ook graan verhandeld. Op de voorgevel prijkt het wapenschild van Obernai. Aan de rechterzijde kan je naast een soort torentje een runderkop herkennen, een verwijzing naar de slachtingen uit de beginjaren. Zie je in het bovenste torentje het klokje? Dat werd geluid bij het begin en het einde van de wekelijkse markt.

Sainte Odile is de patrones van de Elzas. De fontein (neo-renaissance) draagt haar naam. In 1904 is ze hier geplaatst naar aanleiding van de afronding van werken aan de waterleiding voor de stad. Deels gefinancierd door de lokale bevolking. Het boek is een verwijzing naar het mirakel toen ze, blindgeboren, bij het doopsel plots kon zien.

Stadhuis en belfort

De huidige aanblik in een neo-renaissance stijl is grotendeels deze na de verbouwingen in 1848. Delen van vroeger werden verwerkt in het balkon en de erker (begin 17de eeuw). Het interieur bevat een raadzaal (1609) die gebruikt werd als burgerrechtbank. Nu heeft de burgemeester er zijn bureau. Niet toegankelijk behalve op erfgoeddagen.
   
De toren valt inderdaad het meest op. En toch staat deze klokkentoren (Kapellturm) uit de 13de eeuw er wat verweesd bij. Ruim 6 eeuwen lang  maakte die deel uit van een grote kapel waar de burgerij de mis bijwoonde omdat de parochiekerk buiten de stadsmuren lag. Maar deze Mariakapel werd in 1873 afgebroken.  Enkel nog het koor is overgebleven (de kleine aanbouw). Er hangen nog 5 klokken in de toren die indertijd tevens diende als uitkijk- en wachttoren. Hij meet 60 meter hoog. Bemerk de vier prachtig in een balustrade uitgewerkte uitkijktorentjes met bovenaan kruisjes. Deze werden als een uiting van hoe goed het de stad verging op het einde van de 16de eeuw er pas aan toegevoegd.

Place de l’Etoile

Je wordt als het ware overdonderd door de veelkleurigheid van gevels en zeker de daken. Vooraleer je met meer aandacht naar de mooie vakwerkhuizen kijkt, tracht het je voor te stellen. Vanuit de richting waar je naartoe stapt tot op het plein liep een kanaaltje met enkele watermolens. Er bevond zich hier eveneens een wasplaats. Ook de vaten werden hier geijkt. Deze vaten dienden om de wijn in op te slaan. Wijn die verkocht werd aan onder meer Duitsland, Nederland en uiteraard in de regio zelf. De naam van het plein is ontleend aan een vroegere herberg met (huisnummer 7).

Kerk Saints Pierre et Paul

Er hebben hier reeds al wat kerken gestaan. Een romaanse (12de eeuw) moest plaats ruimen voor een gotische (15de eeuw) die op haar beurt werd vervangen door de huidige kerk. Deze Petrus- en Pauluskerk werd opgetrokken in een neo-gotische stijl in de tweede helft van de 19de eeuw, ingewijd in 1882. Het is één van de grootste kerken uit de Elzas. Bij de ingang heten Petrus (l) en Paulus (r)  en de H. Maria je welkom naast ook de vele polychrome beelden. 

Je ziet er in het koor schilderijen met voorstellingen uit het Oude en Nieuwe Testament en een zeer mooi altaar. Beelden van heiligen, glas-in-loodramen eveneens met afbeeldingen van heiligen, apostelen, profeten, … Op één van de muren aan de rechterzijde staat Sainte Odile afgebeeld omringd door gelovigen. Links bevindt zich naast de doopvont een reliek met daarin het hart van Charles Freppel, geboren  in Obernai en bisschop van Angers benoemd. Kijk ook omhoog naar de koepel met heiligen in vier groepjes. De preekstoel is uit eik in een gotische stijl. Het orgel (Joseph Merklin) dateert uit 1882.

Uitvalbasis voor excursies

Obernai is een uitstekende uitvalsbasis voor excursies. Wat dacht je van een uitstap naar Mont Sainte-Odile, een bedevaartsoord op een heuvel van 764 meter hoog. Op minder dan een halfuur rijden vanuit Obernai.

Een compleet andere invulling kan je doen met een bezoek aan le Struthof, op goed drie kwartier rijden vanaf Obernai. Dit voormalige concentratiekamp wekt boosheid op om zoveel gruwel die de Duitsers uitrichten op weerloze mensen. Een bezoek aan deze herdenkingsplaats doe je uit eerbied voor de meer dan twintigduizend slachtoffers.    

Reviews en beoordelingen Obernai

Heb je zelf tips of opmerkingen over Obernai: ideale uitvalsbasis ? Plaats je beoordeling

martine grijseels4 september 2019

Ik was aangenaam verrast. Deze reisgids heeft me uitstekend geholpen om de prachtige lokaties van de Elzas beter te ontdekken. Echt een aanrader.

Frank Mourant21 februari 2016

Wij (man/vrouw) waren in Obernai via Holidayline. De streek is divers, centraal gelegen om te bezoeken (Straatsburg ,Epinal, Colmar enz.)zelfs een uitstapje naar Duitsland, het Europapark ligt op een boogscheut. Indukwekkend was het Struthof en het Venetiaans feest in juni in Riquewihr..dus keren we weer met de kinderen en kleinkinderen voor een verblijf van 1 week in deze interessante streek....

Ann Vanvopren3 oktober 2015

Zeer goede en nuttige gids. Stadswandelingen vielen goed in de smaak.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info