Andere bezienswaardigheden Arnhem

Verpozen in parken, mijmeren in musea

Park Sonsbeek maakt deel uit van een grote groene zone ten noorden van Arnhem die in totaal bijna 200 hectaren groot is. Over dit park en zijn activiteiten verneem je alles in het Bezoekerscentrum Sonsbeek. De Witte Watermolen aan het Bezoekerscentrum is nog steeds werkzaam en regelmatig open voor het publiek (dinsdag tot vrijdag van 10 tot 16u30). Lees meer

  • Stap eens rond in het Park Sonsbeek
  • Ga kijken naar de Witte Watermolen in werking 
  • Neem een kijkje bij het Duivelshuis
  • Interactief Nederlands Watermuseum bezoeken
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Gratis bij reservatie van een vakantie.

Vroeger floreerden er op de Jansbeek in Arnhem wel tien van deze watermolens. Ze werden gebruikt als energiebron om te malen of te produceren. Vandaag nog steeds maalt deze molen graanproducten die verwerkt worden tot brood. Meer info: www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl 

Sonsbeek

Stadsvilla Sonsbeek, in de volksmond ook 'Witte Villa' en gelegend op de top van een helling, is inderdaad een imposante witte trekpleister maar met een wel heel kleurrijk verleden. Dit magnifieke monument van Arnhem werd gebouwd halfweg de 18de eeuw maar 50 jaar later al weer te koop gesteld. Uiteindelijk werd Stadsvilla Sonsbeek in 1821 verkocht aan een baron die het landgoed runde tot 1900. Dan werd het pand eigendom van de gemeente Arnhem. Stadsvilla Sonsbeek deed onder meer dienst als luxehotel, school en museum om tenslotte sedert 2000 te schitteren als Grand Café en hospitality center.

Sabelspoort

Arnhem heet je welkom maar ooit stond je er voor muren en stadspoorten. De Sabelspoort is er een van. Laatst gerenoveerd in 1642 was ze met de stadsmuur verbonden. Je ziet nog in de poort een gleuf waar het valhek in stak. Deze poort stond aan de binnenkant van de muur en heet vandaar 'binnenpoort'. Als je onder de poort doorstapt zie je aan de ligging van de kasseien waar de 'buitenpoort' met bastion stond. Nog duidelijker wordt dit getoond op een infobord. Momenteel maakt de Sabelspoort deel uit van het Provinciehuis.

Duivelshuis

Geen paniek, er zitten geen duivels in het huis. Het Duivelshuis kreeg zijn naam door de drie duivels afgebeeld op de erker. Ze dragen het kantoor van de burgemeester. Karel van Gerle zou dit gebouw gekocht hebben. Het is pas eigendom geworden van de gemeente in 1828. De vorm van het huidige gebouw dateert van de laatste grondige restauratie uit 1898. Momenteel maakt het deel uit van het stadhuis en staat ermee in verbinding door een loopbrug. De kelders van het Duivelshuis zouden teruggaan tot de middeleeuwen.

Het Nederlands Watermuseum

Dit jonge museum (2004) licht op moderne wijze alle aspecten van water toe, van dijkbeheer tot waterwinning. Het Nederlands Watermuseum is dan ook ondergebracht in een voormalige watermolen op de Jansbeek. Het is een interactief museum dat zich vooral richt naar kinderen. Tijdens hun tocht door het museum krijgen ze veel doe-activiteiten en kunnen ze naar hartenlust experimenteren.
Adres: Zypendaalseweg 26-28, Arnhem,www.watermuseum.nl

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Arnhem? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info