In de jaren ’20 breekt echter de crisis uit en komt het bedrijf van haar man in de problemen. Toch laat mevrouw Kröller-Müller de bekende Belgische architect Henry Van de Velde een plan maken voor een imposant museum in het Park De Hoge Veluwe. De crisis heeft die plannen gedwarsboomd. Alleen een muur nabij het beeldhouwwerk van Henry Moore, aan de voet van de Franse Berg, is overgebleven van haar droom. Tekeningen en foto’s van dit museum dat er nooit is gekomen kan je zien in het huidige museum Kröller-Müller.
Overdracht levenswerk
Omdat ze haar levenswerk met bijhorende collectie niet wou laten verloren gaan bracht ze die onder in een stichting. Die stichting heeft ze dan tijdens haar leven gratis overgedragen aan de Nederlandse overheid. De enige voorwaarde was dat de Staat dan haar museum zou bouwen. Maar ook de staat had niet zoveel geld en uiteindelijk heeft Henry Van de Velde een kleiner museum ontworpen. In juli 1938 werd het museum geopend. Men had de keuze uit de bijna 11500 kunstwerken wat hiermee de zoniet grootste privécollectie was uit de twintigste eeuw.
Collectie
Haar collectie omvat niet minder dan 88 schilderijen en 182 tekeningen van Van Gogh en is de grootste collectie van deze kunstenaar. Daarnaast bezat ze ook werken van Picasso, Renoir, Mondriaan en vele andere. Amper één jaar na de opening overleed mevrouw Kröller-Müller, haar man volgde in 1942. In de jaren ’50 werd de huidige entreehal van het museum bijgebouwd. Later kwam er ook nog een beeldentuin van 25 hectaren. Het museum heeft steeds verder kunst aangekocht in de filosofie van mevrouw Kröller-Müller en heeft nu een collectie van meer dan 20.000 kunstwerken. Daardoor kunnen zelfs niet alle werken van Van Gogh getoond worden, maar toch is deze kunstenaar prominent aanwezig.
Bezoek aan het Kröller-Müller Museum
De toegang is niet inbegrepen in je inkomticket van het park. Andersom wel, koop je een ticket voor het museum, dan kan je ook inclusief het park binnen. Opgepast, het museum is op maandag gesloten! Meer info op www.kmm.nl
Een aantal werken worden toegelicht via audioguide. Naast de normale toelichting kan je ook luisteren naar de eigenzinnige visie van Nico Dijkshoorn op een kunstwerk. Dat is een bekende Nederlandse dichter en muzikant.
Bezoektip : als je het eigenlijke museum binnenkomt (na de glazen wand), dat men ook wel het Van de Velde paviljoen noemt, ga je linksaf. Je komt langs ruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen en eindigt in een halfronde ruimte. Op de tussenverdieping staan computers waar je maximum 8 van 45 topwerken kan selecteren. Met de print krijg je een route en meer uitleg over deze werken. Je kan ook kiezen voor een themaroute.
Voor de kinderen staan er op diezelfde tussenverdieping spelcomputers opgesteld waar ze werken moeten aankopen en met hun vriendjes proberen het hoogste bod te doen. Daarnaast zijn er voor de jeugd ‘Speurspelen’ uitgedacht, zowel voor de Beeldentuin als het museum.
Je wandeling door het museum start met het levensverhaal van mevrouw Kröller-Müller en haar collectie. En daar hoort natuurlijk het niet gerealiseerde museumgebouw bij. Dan begint het met een aantal werken waardoor vele kunstenaars en tijdgenoten van Van Gogh zich hebben laten inspireren. In het centrale gedeelte is de tentoonstelling te zien met de werken van Van Gogh. Mogelijks hangen ook de drie werken van Ensor er. Alhoewel die werken niet onmiddellijk in haar levensfilosofie pasten heeft ze zich laten overtuigen door de architect Henry Van de Velde. Zo zie je ook abstracte werken van Mondriaan. Omdat ze geen boodschap bevatten lag dit eveneens niet in de lijn van haar collectie maar omdat het een beginnend Nederlands talent was kocht ze een paar werken.
De Beeldentuin behoort tot het museum en is een oord van rust in een zeer wisselend landschap. Je vindt er ruim 160 beeldhouwwerken. Door zijn omvang: 25 hectaren, kan je er lang vertoeven. Wat je zeker moet gezien hebben zijn de paviljoenen van Rietveld en Sonsbeek en de Jardin d’Email. Dit laatste is een constructie die je kan bezoeken via een smalle trap.