Hieronder stellen we de dorpen en steden voor die je op je weg vindt langs de Rivièra di Ponente, Van Ventimiglia tot Genua.
Ventimiglia
Oud en nieuw verenigen zich in Ventimiglia. Flaneren op de moderne promenade langs de zee, genieten van de middeleeuwse ‘città vecchia’in de bovenstad. In die laatste staan de Romaanse kerkgebouwen als de ‘Cattedrale Santa Maria Assunta’ en de ‘San Michele’ waarvan delen in het interieur uit gerecycleerd Romeins bouwmateriaal zijn gebruikt. Dáár in de bovenstad loop je in nauwe straten, vaak geplaveid en met stokoude huizen die de zon weghouden. Resten van een Romeins theater zijn sporen dat ook de Romeinen hier zijn langs geweest. Een museum brengt vondsten tentoon uit die tijd maar ook uit nog vroegere periodes.
Giardini Botanici Villa Hanbury
Iets buiten Ventimiglia en dichter bij de zee staat op de Capo Mortola een hemels mooie statige villa in roodbruine kleuren, de Villa Hanbury. Nog meer dan het optrekje zelf van de Britse familie Hanbury is de botanische tuin bekend die al sinds 1867 bestaat en beheerd wordt in samenwerking met de universiteit van Genua. Bijna 6000 verschillende soorten planten en bloemen verspreid over 18 hectaren. Het ganse jaar door te bezoeken, maar toch vooraf best checken wat de bezoekuren zijn. Info op de website www.giardinihanbury.com
Porto Maurizio
Tussen San Remo en Cervo kom je in Porto Maurizio. Het stadje ligt er mooi op een heuvel. Van het middeleeuws verleden zie je er nog mooie paleizen, loggia’s, het Convento di Santa Chiara. De grootste kerk van Ligurië vindt je in Porto Maurizio, in een neoklassieke stijl gebouwd (1838), totale oppervlakte liefst 3000 m². De tweeling klokkentorens flankeren het kerkgebouw. Een barokke preekstoel uit 1640 siert het interieur dat verder nog mooi beeldhouwwerk toont.
Imperia
In Imperia huist één van de grotere olijfolieproducenten. Je kan in Imperia naar een museum waarin alles wat maar met olijven te maken heeft van a tot z uit de doeken wordt gedaan, tot een unieke verzameling van oliekannen en olielampen, liefst achttien zalen vol. Zie www.museodellolivo.com
Diano Marina
Diano Marina is bekend als een mooie badplaats aan de Italiaanse Bloemenriviera. Alles wat je verwacht van een kuststadje is aanwezig. Om nog sporen terug te vinden van het middeleeuwse uitzicht moet je je al een eindje buiten het stadje verplaatsen, naar het dorpje Diano Castello, bijna 3 kilometer hogerop en te voet is het een mooie wandeling. Alle huizen staan er dicht tegen elkaar aangeschurkt. Daar tref je ruïnes van een kasteel aan. De kerken Chiesa dell’Assunta en de Chiesa parrocchiale di San Nicola da Bari verdienen ook je aandacht.
Cervo
Wat een mooi dorpje dat in terrasvorm tegen de helling is aangebouwd. Cervo heeft een lange geschiedenis. In de 2de eeuw v.C. bevond Cervo zich op een belangrijke handelsroute die leidde naar Frankrijk en Spanje langs de Via Aurelia. Het unieke aan het dorp vandaag is de mix van middeleeuwen en kusttoerisme. Wandelen in de geplaveide straatjes, volgestouwd met winkeltjes en galerijen, het blijft altijd leuk. Een deel van de 16de eeuwse vestingmuur die Cervo diende te beschermen is ook nog te zien.
De barokke kerk San Giovanni Battista op de Piazza dei Corallini is een pareltje in barokstijl. Ze werd tijdens de 18de eeuw gebouwd, deels bekostigd door de koraalvissers van Cervo. Zie eens naar die prachtige gevel, die kleuren van geel, oker met het lichtblauwe geven een bijzonder warm gevoel.
Cervo is jaarlijks gastheer voor diverse muzikale evenementen. Zo is het internationale festival voor kamermuziek heel vermaard.
Het kantoor van de Dienst Toerisme heeft een onderkomen gevonden in een kasteel uit de 11de eeuw helemaal boven in het dorp, het Castello dei Clavesana. Behalve het toerismekantoor zit er ook een klein volkskundemuseum in de voormalige burcht.
Het oratorium Santa Caterina toont fresco’s uit de 18de eeuw. Ook de arcades en de barokke paleizen uit de 17de eeuw getuigen van een fraai bouwkundig verleden. Vanop de pleintjes is het heerlijk om anderen te bekijken vanop de terrasjes.
Albenga
Boven op de resten van een Romeinse nederzetting werd Albenga opgebouwd. Het historische centrum met zijn gezellige steegjes en pleintjes toont nog duidelijk de Romeinse structuur. Er zijn ook nog sporen gevonden van thermen, graftombes en een amfitheater. Al van ver kan je de vier grote middeleeuwse woontorens opmerken.
Via de Porta Molino duik je zo het middeleeuwse hart binnen. Shoppers en liefhebbers van fraaie gevels zullen in de Via delle Medaglie d’ Oro hun hartje kunnen ophalen.
Als je in de middeleeuwse straat Via Bernardo Ricci loopt, kan je zo van de ene naar de andere bezienswaardigheid stappen. Wat je moet proberen zien is de kathedraal, de doopkapel, het bisschoppelijk paleis en een museum met een replica van een gezonken schip.
Piazza San Michele
De kathedraal, een mengeling van romaans en gotische bouwkunst, bevat mooie schilderijen in trompe-l’oeil. Het is de hoofdzetel van het bisdom Albenga-Imperia. De hoog oprijzende campanile werd gebouwd op het einde van de 14de eeuw. Het interieur getuigt meer van de barokke kunststijl. Er is een mooie fresco te zien.
De doopkapel is het oudst teruggevonden christelijke bouwwerk in Ligurië. Ze moet dateren uit de 5de eeuw. Je ziet er o.a. een zeer mooie mozaïek uit de 6de eeuw en uiteraard de doopvont. De mozaïek bevat het monogram van Christus omringd door een sterrenhemel en 12 witte duiven.
Tussen de doopkapel en de winkelstraat Via delle Medaglie d’ Oro kan je naar nog een andere katholieke kerk gaan, Diocesi di Albenga. Ernaast ligt het bisschoppelijk museum Diocesano en Battistero paleocristiano. Het museum toont een uitgebreide collectie kunst uit de vroegchristelijke periode, de middeleeuwen en kunst uit de 16de tot de 18de eeuw. Schilderijen, beeldhouwwerk, manuscripten, wandtapijten, zilverwerk. Voor openingsuren surf je best naar de website www.diocesidialbengaimperia.it
Een replica van een Romeins schip kan je gaan bekijken in het Palazzo Peloso Cepolla. Een Romeins vrachtschip leed schipbreuk voor de kust van Albenga in de 1ste eeuw v.C. Op de bodem van de Middellandse Zee rust nog steeds het vergane schip. Duikers vonden er honderden amforen (kruiken gevuld met wijn, elke amfoor kon bijna 30 liter wijn bevatten).
Boven de stad kan je naar een afgelegen piepklein romaans kerkje Santa Croce. Ga er ook heen voor het supermooie uitzicht dat je er bijkrijgt.
Loano
Loano heeft alle typische karakteristieken van een badplaats aan de Bloemenrivièra: een uitgestrekt zandstrand, een weelde aan palmbomen, een aangename oudere stadskern en natuurlijk de bloemen. Bijkomend is er de mooie ligging aan de voet van de Monte Carmo.
Finale Ligure
Finale Ligure bestaat uit drie eenheden: Finalborgo, Finalpia en Finalmarina. Finalborgo ligt op een grote steenworp (2 km) van de kust. Hier zie je nog de versterkte stadsmuur en markante historische gebouwen uit de periode tussen de 15de en 18de eeuw. Het klooster Santa Catarina heeft een kruisgang uit de 15de eeuw. Finalepia beschikt over een mooie abdijkerk en een campanile uit de 13de eeuw. De basiliek van Finalmarina heeft een fraaie gevel in barokstijl. Ga je tot bij het Castel San Giovanni (ongeveer een uurtje stappen vanuit de stad) dan krijg je er bovenop een zeer mooi uitzicht op de drieëenheid van Finale Ligure.
Noli
In het schilderachtige Noli is het gezellig wandelen door de oude steegjes en langs pittoreske pleintjes. Je vindt er resten van het ooit machtige kasteel Ursino. De romaanse kerk San Paragario, uit de 11de eeuw, bezit een houten Christusbeeld. De Torre del Comune stamt uit de 13de eeuw, het Palazzo del Comune (stadhuis) is iets jonger.
Savona
Savona is de hoofdstad van de provincie Ligurië. Een middelgrote stad met knappe historische gebouwen waarbij de rijzige torens en een fort je zeker zullen opvallen. De oudste torens bevinden zich in de nabijheid van de haven: de toren van Pancaldo (14de eeuw) diende als wachttoren bij de ingang van de haven en je hebt de klokkentoren Brandale. Die haven telt nog mee in Italië op gebied van economisch belangrijkheid. Vooral auto’s worden er verscheept. En er kan al eens een cruiseschip aangemeerd liggen.
Savona heeft ook een Duomo, voltooid in 1602. De Nostra Signora Assunta bevat kunstwerken in renaissance en barokstijl. Opvallend zijn de beschilderingen in trompe-l’oeil en het koorgestoelte. De Cappella Sistina, tegen de kerk aangebouwd eind 15de eeuw, is een mausoleum voor de ouders van paus Sixtus IV. Niet dat het te vergelijken is met de enige echte Sixtijnse Kapel in Rome, maar de plafondschildering van ene Paolo Brusco in de rococo aangeklede kapel mag toch gezien worden. Het kerkje Nostra Signora di Castello is ook al de moeite omwille van een veelluik van Vincenzo Foppa. De paleizen Lamba Doria, Multedo getuigen van rijkdom uit de renaissancetijd. Misschien wil je ook nog op bezoek in het fort van Savona, Fortezza del Priamàr. Een kanjer uit de 16de eeuw, waarvoor een restauratieproject is opgezet om er een cultureel centrum van te maken. Binnen de verstevigde muren wacht een verrassing in de zin van een museum, eigenlijk het luxueuze interieur van een villa die voor het publiek is opengesteld.
Op zowat vijf kilometer buiten het centrum ligt een renaissance parel, de kerk annex klooster Nostra Signora della Misericordia. Mocht je nog wat tijd overhebben, de moeite om eens langs te gaan. Schitterend van buiten en binnenin met prachtige altaarstukken, fresco’s.
Albissola Marina
Een majolicafabriek produceert er nog steeds ambachtelijk aardewerk. De Villa Faraggiana stelt zijn deuren open voor het publiek. De tuin is een meesterwerk en binnenin de villa tref je fresco’s, het stucwerk, de versierde balzaal, de kapel, de mooie meubeltjes en natuurlijk hier en daar fraaie keramiek. Beetje jammer, slechts beperkt open tussen half maart en september.
Varazze
Ook Varazze kan best wedijveren met andere plaatsen langs de kust met zijn mooie zandstrand en zijn historische gebouwen. De voornaamste daarvan zijn de stadsmuren uit de 12de eeuw, de toren van de Sant’Ambrogio kerk en deze van San Domenico.