De kreken zijn pas ontstaan na het inpolderen van het land. Wanneer in 1568 de Tachtigjarige Oorlog uitbrak werden dijken en water gebruikt om de vijand tegen te houden. Er werden bressen geslagen die het land lieten onderlopen. Doordat het land dan verbinding kreeg met de zee waren er getijden en werden er in dat land geulen getrokken (zee die 2x/dag aanspoelde en weer wegtrok). De stroming volgde veelal reeds bestaande grachten die dan dieper en breder werden. Zo ontstonden er kreken in de meest grillige vormen. De grote kreken zoals de Braakman en de Boerekreek zijn vooral het gevolg van grote stormvloeden. Na die oorlog werden de dijken opnieuw hersteld en die kreken bleven behouden.
Boerekreek
De Boerekreek is niet alleen de grootste maar ook de bekendste. Dit komt wellicht door het sportcentrum en de activiteiten die erop gebeuren. Deze kreek is voor een deel natuurreservaat maar staat ook open voor recreatie en op sommige plaatsen mag men ook vissen.
Braakman kreek
Bij de dorpen Hoek en Biervliet (gemeente Terneuzen) ligt de Braakman kreek. Dit is een oude zeearm van de Westerschelde. Er werd een natuurgebied aangelegd met loofbossen, weiden, open watervlakten, wandel- en fietspaden. Een deel wordt als een recreatiedomein uitgebaat.