Architectuur op zijn mooist, met belangrijke kunstwerken
Het bijzondere complex van gebouwen en groen dat bekend staat onder de naam “Zwinger” is van een andere orde. Het moet op geen enkele wijze onderdoen inzake schoonheid voor de Frauenkriche, alleen heeft het niet die symboolfunctie. In het begin van de 18de eeuw gaf een Saksische koning opdracht tot de bouw van de Zwinger, onder meer om er zijn kunst- en porseleincollectie in onder te brengen. Zijn opvolgers “verzamelden” nijverig verder kunststukken zodat er vandaag een schitterende collectie te bewonderen valt onder de naam “Gemäldegalerie Alte Meister”. Het topstuk uit de collectie is “De Sixtijnse Madonna” van Rafaël. Verder zijn er ook werken van Rubens, Jordaens, Van Dyck, Rembrandt, Vermeer, Giorgione, Jan Van Eyck, Dürer, Holbein en talloze anderen.
Zwinger
De Zwinger biedt nog meer tentoonstellingen: er is een Wapenkamer, een grote porseleinverzameling en een “salon voor wis- en natuurkunde”, waar diverse wetenschappelijke instrumenten te bekijken zijn. Ook de omgeving loont de moeite: de gebouwen van de Zwinger zijn geschaard rond een grote binnenplaats met lanen en vijvers. Hoeveel kunst de opeenvolgende Saksische vorsten ook naar Dresden brachten, het mocht uiteindelijk niet baten want in 1918 werd Frederik August III ook buiten gekieperd.
Hofkirche
De grootste kerk van Dresden en eigenlijk van gans Saksen is de katholieke “Hofkirche”, tevens kathedraal. Zowel de architect als de arbeiders van dit religieuze gebouw kwamen uit Italië, vandaar misschien het ietwat vrolijkere karakter van het rijkelijk gedecoreerde interieur. Het kerkorgel, van de hand van Silbermann, wordt beschouwd als een meesterwerk van orgelbouw.
Residenzschloss
Het “Groene Gewelf” (Grünes Gewölbe) is het meest befaamde onderdeel van het “Residenzschloss”. Hier zijn de kunstvoorwerpen en sieraden tentoongesteld die August de Sterke zo ijverig verzamelde. Allerhande dure materialen werden hiervoor aangewend: goud, ivoor, zilver, edelstenen, amber, enz … De sportiefste onder de bezoekers beklimmen de 100 m hoge toren van het gebouw in no-time, de anderen moeten even naar adem happen, maar beiden genieten van hetzelfde panoramische uitzicht over stad en land.
Semperoper
De “Semperoper”, het operagebouw van de stad werd genoemd naar zijn architect: Gottfried Semper. Als je ervoor staat zal je moeten toegeven dat het een van de mooiste gebouwen in zijn soort is in Europa. Als je voorbij het “Albertinum” stapt, verwacht je niet meteen dat achter die eerder sobere gevels een grote kunstverzameling verborgen zit. De aandacht gaat hier vooral naar de modernere schilderkunst. In de “Galerie Neue Meister” gaat de aandacht naar Duitse schilderkunst uit de 19de en 20ste eeuw. Anderzijds hangen er in het Albertinum ook werken van romantische kunstenaars die zich door deze stad lieten inspireren. Een gedeelte van de collectie is te bezichtigen in het “Semperbau”, een gedeelte van de Zwinger dat in het midden van de 19de eeuw bijgebouwd werd door Gottfried Semper.
Brühlsche Terrasse
Een van de mooiste uitzichten over de stad, de heuvels achter de stad en de Elbe heb je van op de “Brühlsche Terrasse”, zeg maar verhoogd terrassen of pleinen. Een tuin uit het begin van de 19de eeuw maakt deel uit van deze “terrassen”. De “Altmarkt” is ongetwijfeld het mooiste plein van de stad. De door bombardementen verwoeste historische gebouwen werden heropgebouwd en aan één zijde wordt deze oude marktplaats afgesloten door het “Kulturpalast”, een multifunctioneel cultureel centrum. Op dit marktplein gaat ook de jaarlijkse Kerstmarkt door, één van de oudste in het land.