Centraal in deze regio vind je de gemeente Puurs met het gehucht Kalfort en de deelgemeenten Breendonk, Liezele en Ruisbroek. Het is een middelgrote gemeente met iets meer dan 16000 inwoners. Eens buiten de dorpskom kom je onmiddellijk terecht in het overwegend agrarische landschap. De regio is bekend voor de aspergeteelt. De 'Asperges de Calfort' stonden zelfs op de menu’s van de Parijse restaurants. Maar ook andere tuinbouwgewassen zoals bloemkool en prei worden er geteeld. Hier geen uitgestrekte maïsakkers maar veelal kleinschalige en door populieren en knotwilgen omheinde akkers en weilanden. Er valt heel wat te wandelen in deze contreien: de natuurgebieden, de oevers van de Vliet en het toeristisch spoorlijntje nodigen je alvast uit.
Fort van Liezele
Dit fort is één van de best bewaarde bouwwerken van de Antwerpse verdedigingsgordel. Met de bouw werd begonnen in 1908 en was amper klaar bij de eerste schermutselingen van de Eerste Wereldoorlog. In beide oorlogen heeft het fort niet lang stand gehouden. Later kocht de gemeente Puurs het fort aan en gaf het een informatieve en recreatieve functie. Naast een rondwandeling langs de omwalling kun je in het fort ook een museum bezoeken en iets gebruiken in de cafetaria van de vissersvereniging (zie openingstijden). Enkele gangen zijn afgesloten en ingericht als vleermuizenreservaat.
Heidemolen
Het houten schaalmodel van de windmolen is een getrouwe reconstructie van de in 1938 gesloopte Kimpelbergmolen.
Het Arboretum van Puurs
Dit moois ligt verborgen achter een onopvallende woning op Overheide 21. Het 2 ha grote domein is sinds 1999 eigendom van de gemeente Puurs. Je vindt er een unieke verzameling van een 500-tal soorten bomen, planten en struiken. Bovendien is het een gewaardeerde verblijfplaats voor tal van vogelsoorten, insecten en amfibieën. Het Arboretum is vrij te bezoeken op iedere tweede en vierde woensdag van de maand, telkens van 14 tot 17 uur. Iedere eerste zondag van de maand begint er om 14 uur een rondleiding. Meer informatie vind je op de website van de gemeente Puurs: www.puurs.be
Het Trekbroek
Het Trekbroek is een laaggelegen en vochtig natuurgebied dat doorsneden wordt door de Vliet. De flora is overweldigend. Wilgen en elzen omzomen het wandelpad en in de bermen bloeien de moesdistel, kattenstaart en wederik. Samen met het koninginnenkruid en de moerasspirea zorgen deze bloemrijke planten steevast voor een invasie van verschillende vlindersoorten en andere insecten die afhankelijk zijn van de nectar en het stuifmeel. Langs het pad zie je de educatieve informatieborden van het natuurleerpad.
Sint-Pietersburcht
Deze redoute, een klein verdedigingsfort tussen twee grotere forten, is vanaf de weg bijna niet te zien doordat het verborgen wordt door het hoog opgeschoten groen. De datum van het bouwsel staat in duidelijke letters boven de ingangspoort: “Redoute de Puers 1912”. In 1954 werd de redoute door de Parochiale Werken aangekocht en omgebouwd tot speeltuin met een nieuwe naam: de Sint-Pietersburcht. Het beheer werd in 1999 overgedragen aan de natuurvereniging De Wielewaal, die later opging in Natuurpunt. Achteraan de gebouwen werd met natuurmateriaal een nieuwe speeltuin aangelegd.
Sint-Pieterskerk
Deze kerk, ook wel de kathedraal van Klein-Brabant genoemd, is een indrukwekkend staaltje van verschillende bouwstijlen. De 60 meter hoge barokke toren werd opgetrokken in 1665. In het midden van de 18de eeuw werd het schip vergroot met twee zijbeuken. De sacristie heeft classicistische trekken, haar pendant is dan weer neogotisch. Het koor is gotisch en waarschijnlijk 15de eeuws en de dwarsbeuk laatgotisch. Aan de achterzijde boven de sacristie kun je de sporen van de Romaanse toren terugvinden. Naast de kerk staat de heerlijkheidspaal, het symbool van macht en recht, met het authentieke, driezijdige kapiteel, waarop de gerechtigheid, het wapenschild van de Sint-Bernardusabdij en het wapen van Cornelius Adriaanssens staan afgebeeld. Even verder zie je het monument ter ere van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.