Voor de kinderen is er een apart museum waar de mascottes Gaspard en Zoë hen begeleiden bij 15 speelse activiteiten rond het thema de dieren van de boerderij.
Op enkele stappen van l’Historial vind je het “Mémorial de la Vendée”: een moderne, sobere herdenkingsplaats voor de 564 martelaars (of alle inwoners) van Lucs-sur-Boulogne tijdens de “Guerre de Vendée” (1793-1796);
Groot park (19 h) aan de Boulogne met picknickbanken.
Info: http://historial.vendee.fr en http://historial.vendee.fr/Decouvrir/Le-Memorial-de-la-Vendee
Vendée-oorlogen (1793-1795)
De katholieke en koningsgezinde boeren, handwerkers en mensen van lagere adel van de Vendée waren het al een tijdje beu hoe ze wat getergd werden door de feodale heerschappij tijdens de Franse Revolutie. Dat uitte zich door ondermeer afschaffing van voorrechten voor de zelfstandige boeren en de lagere adel. Er was de onthoofding van koning Lodewijk XVI, priesters werden vervolgd. Toen er dan een algemene dienstplicht werd afgekondigd (nefast voor de boerenzonen die op het land nodig waren en niet op oorlogsvelden) was de maat vol. Het kwam tot een opstand tussen royalisten en republikeinen. De onderdrukte bevolking van de Vendée groepeerde zich onder haar eigen leger met een witte vlag als strijderssymbool (les Blancs) tegenover de republikeinen van het Franse volksleger (les Bleus). Een bloedige strijd ontspon zich, er vielen vele duizenden slachtoffers. De republikeinse machtshebbers vonden het welletjes en zetten de brandbrigades in waardoor steden en dorpen werden platgebrand. Zo werd de oorlog letterlijk doodgebrand. De boerenbevolking moest zich gewonnen geven.
De herinnering van deze strijd leeft nu, meer dan 300 jaar later, nog steeds verder in het denken van de Vendée bewoner, in de musea, monumenten en tradities.