Een rotskust in het noorden met aangrenzende kreken, een polderlandschap en zoutpannen, gelegen onder zeeniveau. In het centrum en in het zuiden liggen de duinen van Barbâtre. Daar, in het meest zuidelijke punt, scheidt enkel de 800 m brede zee-engte Fosse de Fromentine het eiland van het vasteland, waar de kuststrook Vendée zich bevindt. Wandelen kan je op het eiland op een van de uitgestippelde routes, in totaal 50 km, en er liggen bovendien vele fietsroutes. De zon zou er ruim 2000 uren per jaar schijnen. Kortom, de ideale vakantiebestemming.
Opvallend is de aanwezigheid van wel een twintigtal molens op het eiland. Geen enkele is helaas nog actief.
Een "echt" eiland is Noirmoutier eigenlijk niet meer sinds er in 1971 een brug werd gelegd naar het vasteland (verbinding D38). De hoofdplaats heet wel nog steeds Noirmoutier-en-l’Île.
Toerisme - Bezienswaardigheden
Veel naambekendheid kreeg Île de Noirmoutier tijdens de Tour de France van 2011. Toen startte het peloton op het eiland op 2 juli en staken de renners ‘en groupe’ de Passage du Gois over. Toegegeven, het leverde fraaie beelden op met alleen maar renners en de zee. De Passage du Gois is een weg van 4,5 km ten oosten van het eiland, die een verbinding vormt met het vaste land (zie kaart). Bij hoogtij loopt de weg onder water. Voorzichtigheid is dus geboden om een tocht over de Passage te maken. De weg werd in de 17e eeuw in gebruik genomen. Tot de aanleg van de brug (D38) in 1971 vormde de Passage du Gois de enige berijdbare verbinding tussen het vasteland en het eiland.
Kasteel
Île de Noirmoutier heeft veel bezienswaardigheden. Zo is er een goed bewaard kasteel, gebouwd eind 12e eeuw, dat geregeld ten prooi viel aan aanvallen. Tijdens je bezoek krijg je vanop de vestingmuur een bijzonder mooi beeld van de oceaan, de stad en de zoutpannen. En in de donjon van het vroegere kasteel is een museum gevestigd. Je kan er terecht voor een overzicht van de geschiedenis van Noirmoutier, themathische tentoonstellingen over de zeevaart en verder ook werken van lokale en andere kunstenaars.
Musée de la Construction Navale en Sealand
Het "Musée de la Construction Navale" vertelt van begin tot einde over hoe schepen worden gebouwd. In "Sealand Aquarium" zie je in aquariums de meest schitterende vissen uit warme en koude zeeën, levende koralen, sidderalen en ja, ook haaien zwemmen er rond. Zeeleeuwen geven er een show ten beste.
Meer info op www.aquariumdenoirmoutier.com.
Abbaye de la Blanche
Abbaye de la Blanche" is een abdij gesticht in de 13e eeuw en bewoond gebleven door cisterciënzermonniken tot aan de Franse Revolutie. Op het midden van het eiland bevindt zich ook een "Abbaye noir", een benedictijnenabdij gesticht door Philibert van Tournus. De kleuren wit en zwart verwijzen naar de kleur van de monnikskap. Je kan er een prachtige wandeling maken langs beboste kreken met als startpunt de "Plage des Dames". De uitzichten zijn zeer spectaculair.
Musée des Traditions de I'île
In La Guérinière krijg je in het "Musée des Traditions de l’île" een idee van hoe de eilandbewoners leefden en werkten eind 19e eeuw en begin 20e eeuw. Hierbij is er aandacht voor de zoutwinning, delandbouw, de visvangst, de scheepvaart en religie.
Stranden
De stranden van Barbâtre zijn gesitueerd ten zuiden van Noirmoutier. Houd er rekening mee dat het er zomers erg druk kan zijn. Dan ligt de "Plage du Midi", een strand van wel 8 km, vol met zonnebaders.
Natuurlijke rijkdom
Het is logisch dat uit de oceaan een zekere opbrengst gehaald kan worden. In de baai van Bourgneuf en de Port du Bonhomme werden oesters geëxploiteerd. Vanuit de haven van L’Herbaudière vertrekken vissersbootjes voor de vangst op vooral zeebaars, langoesten en kreeften.
De zoutwinning zorgt ook nog altijd voor de broodwinning van enkele eilandbewoners. Ruim 700 hectaren zoutpannen liggen verspreid over Noirmoutier waarvan nog zo’n 100 worden aangewend voor zoutwinning. Daarnaast leveren de zeer vruchtbare gronden prima kwaliteitsaardappelen op.