Bezoekerscentrum Voerstreek
In dit Bezoekerscentrum kan je niet alleen terecht voor toeristische informatie. Er is eveneens een natuur-educatieve tentoonstelling en de geologie van de Voerstreek krijg je nader uitgelegd. Heel laagdrempelig en aanbevolen voor kinderen. Meer informatie en hun openingsuren: www.voerstreek.be
Adres: Pley 13, ’s Gravenvoeren (Voeren)
Gps-coördinaten: N 50°45'31.0716" E 005°45'43.185"
Op dit plein is het beperkt parkeren, voor een gratis parking kan je terecht in de Boomstraat (gps coördinaten: N 50°45’23.5728” E 005°45’35.298”).
De Swaen en kapel
In de loop der jaren waren diverse activiteiten gebundeld in “De Swaen”, grotendeels gebouwd in de 18de eeuw. De postkoetsen op weg tussen Luik en Aken hielden hier halt en wisselden hun paarden, reizigers en andere hongerigen konden hier ook terecht en er werd aan landbouw gedaan.
De naam van de kapel vooraan de Kinkenberg luidt voluit “Onze-Lieve-Vrouwkapel van Onder de Kinkenberg” en dateert uit het begin van de 18de eeuw. Her en der in het witgekalkte gebouw bemerk je mergelsteen als belangrijk bouwmateriaal.
Steenboskapel
De Steenboskapel heeft al een lange geschiedenis achter zich. Ze werd halfweg de 19de eeuw gebouwd met opgegraven stenen van een Romeinse villa uit ca. 200 n.Chr. Waarschijnlijk op dezelfde plaats waar toen een tempel stond. De villa zou zeer groot geweest zijn maar daarvan is hier niets meer te zien. Al de waardevolle voorwerpen liggen in het museum ‘Grand Curtius’ te Luik. Deze kapel werd gerestaureerd door de Voerense stichting die alle kapellen en wegkruisen in beheer heeft. Ga zeker eens binnen in de kapel (tussen 9 en 19u.). Binnenin zouden er ook relikwieën bewaard worden, waaronder een stukje van het kruis waaraan Christus stierf, of moeten we dit beschouwen als een legende? Onze ‘local’ was ook niet overtuigd. Hij wist ons wel te vertellen dat het relikwie de reden is waarom deze kapel nog een tweede naam heeft, de Heilig-Kruiskapel.