Maak kennis op verrassende manier met dorpjes Westhoek

Dorpjes Westhoek: veel variatie en veel te proeven

De Moeren zijn wellicht het meest typerende voor de Westhoek. Het is een poldergebied dat gewonnen werd op de zee. Het was een lagune dat ongeveer 1000 jaar geleden afgesloten werd van de zee en geleidelijk aan zoet of brak water bevatte. Omdat er problemen waren rond hygiëne werd er begin de 17de eeuw besloten om het hele gebied droog te leggen, maar het zou nog duren tot 1800 vooraleer het volledig droog stond. Nu is het een landschap met een opvallend patroon. Kaarsrechte wegen, rechtlijnige grachten, vaartjes en akkers en velden in een kavelstructuur. Een groot deel van de Moeren ligt op Frans grondgebied en is zeer vruchtbare grond. De windmolen waar we langsrijden, werd ook gebruikt om het water op te malen want de Moeren liggen iets meer dan twee meter onder de zeespiegel.  Lees meer

Van alles te proeven in typerende dorpjes van de Westhoek, letterlijk en figuurlijk. 
  • Breng bezoek aan kasteel Beauvoorde
  • Rij eens door de Moeren
  • Hulde aan Belgische soldaten in Oeren
  • Met wat geluk de kerk van Lo in
  • Koekjes proeven bij Jules Destrooper
  • Biertje proeven bij Sint-Sixtus abdij
  • Maak kennis met kunstdorp Watou 
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Kasteel Beauvoorde

Het kasteel Beauvoorde, dat prachtig gerestaureerd werd eind 19de eeuw, heeft nog altijd zijn origineel interieur. De geschiedenis van dit romantisch waterkasteel gaat terug tot de 12de eeuw. In 1875 werd het vervallen domein opgekocht door Jonker Arthur Merghelynck. Hij verbouwde het tot een 17de- eeuwse adellijke woning. Bij die grote restauratie werd ook het vrij toegankelijke kasteelpark aangelegd. Nog voor zijn dood, in 1908, schonk hij zijn kasteel aan de Belgische Staat. Die man was echt verliefd op deze plek. Hij bleef er wonen tot zijn dood in 1908. Hij ligt nu begraven op het kerkhof tegenover het kasteel en … met zicht op zijn prachtig domein.

Kasteel Beauvoorde bezit een prachtige collectie kunstwerken en meubelen. Alles staat er nog bij zoals in 1908, alsof Merghelynck ieder moment kan thuis komen. Hier is de tijd echt blijven stil staan. De Belgische Staat droeg het kasteel over aan de Vlaamse Gemeenschap. Het is nu in beheer van de erfgoedvereniging Herita. Als individuele bezoeker krijg je een audiogids mee. Het kasteel is gesloten van 1 november tot 31 maart. 
Meer info over kasteel en openingsuren: www.kasteelbeauvoorde.be 

Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk in Wulveringem

Reeds in de tweede helft van de 12de eeuw stond er op deze plek een romaanse kerk. Tijdens de 15de en 16de eeuw werd de koorpartij aangebouwd. In 1728 stortte de toren in en vernielde hierbij de romaanse noorderbeuk. De Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk herbergt een sfeervol interieur. Bezienswaardig zijn ondermeer 'Jezus aan het kruis' van de hand van J. de Reyn (1659) en de doopvont (1708).

Militaire begraafplaats Oeren

Er zijn allerlei verhalen hoe dit dorpje van ocharme een paar huizen aan zijn naam kwam. Slechts één feit is zeker, de schrijfwijze 'Oeren' dateert uit de 20ste eeuw en is wellicht een volkse verkorting van een andere gemeentenaam. Tot 1970 was Oeren nog zelfstandig en was het gemeentehuis gevestigd in de voute van café De Leute. Nu  behoort Oeren tot Alveringem. In de laatgotische kerk bij de begraafplaats vindt sinds 1802 door het concordaat van Napoleon geen eredienst meer plaats. Tijdens de zomermaanden is ze open als een tentoonstellingsruimte. Op het kerkhof zijn er 509 grafzerken en 5 heldenhuldezerken, allen van Belgische soldaten, slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Op deze plek vond in 1923 de 4de IJzerbedevaart plaats.

Kerk van Lo en de 3 monseigneurs

Als je van het marktplein naar de kerk toestapt zullen de drie zittende figuren tegen de kerkgevel je opvallen. Deze beeldengroep 'de 3 Monseigneurs' stellen de drie bisschoppen voor die in Lo geboren werden. De Sint-Pieterskerk is gewoonweg prachtig en dat hebben we te danken aan een architect die alle 17de-18de eeuwse meubelen en kunstwerken in veiligheid bracht tijdens de Eerste Wereldoorlog. De kerk was bijna volledig vernield maar door foto's en plannen kon ze opnieuw worden heropgebouwd en werden de kunstwerken er terug ondergebracht. Spijtig genoeg alleen officieel geopend van 16/06 tot 16/09 in de namiddag, maar tijdens de weekends buiten deze periode hebben we de kerk ook al open gevonden. Meer info op www.lauka.be

Bezoekerscentrum Jules Destrooper

In 2011 opende deze bekende koekjesfabrikant een gloednieuw Bezoekerscentrum. Je verneemt er alles over de productie en ingrediënten van de koekjes van Jules Destrooper. Het is een bedrijf met een geschiedenis die teruggaat tot 1886 en dat krijgt hier aandacht met oude machines en andere herinneringen. Een film toont je kort en duidelijk de productie van zijn bekendste koekjes. Uiteraard volgt dan een uitgebreide degustatie met koffie (inbegrepen in de inkomprijs). Let op de openingsuren: op vrijdagvoormiddag en zondag/feestdagen gesloten. Op zaterdag is er geen productie te zien maar die film is een goede compensatie. Een aanrader!
Meer info: www.destrooper.be 

Sint-Sixtus abdij en de Trappist van Westvleteren

Het is een jonge abdij die dateert van de 19de eeuw. De meeste gebouwen die je ziet zijn echter nog geen honderd jaar oud maar beantwoorden niet meer aan de huidige noden. De abdij van Westvleteren heeft er een nieuwe vleugel bij die het nieuwe onderkomen moet worden van de monniken. Wellicht zullen we ook die niet mogen bezoeken want bezoekers worden buiten de abdij gehouden. Je kan wel alle informatie bekomen over de abdij in het Claustrum, een tentoonstellingsruimte in het Ontmoetingscentrum De Vrede aan de grote parking. De abdij is wereldbekend voor zijn brouwerij waar uitsluitend de monniken werken. 

De Trappist van Westvleteren (6° - 8° - 12°) geniet van een grote bekendheid toen het werd uitgeroepen als beste bier van de wereld. Vooral de bruine met 12° (alcoholgehalte van wijn) is heerlijk door zijn zoete smaak. Mede door zijn zeldzaamheid kent de verkoop een groot succes. Normaal moet je telefoneren om een bak trappist te kunnen afhalen maar wil je gewoon een glas drinken en eventueel een paar flessen meenemen, dan kan dit in het Ontmoetingscentrum De Vrede, www.indevrede.be. Wil je toch een bak reserveren kijk dan even naar hun website: www.sintsixtus.be  

In De Vrede is er ook nog een winkel met paterskaas en andere producten van de abdij. Opgepast: één fles trappist van 12° drinken is voldoende om positief te blazen bij een alcoholcontrole en de wegen die nog volgen op onze route zijn smal en bochtig!

Wandelen rond de Sint-Sixtusabdij. De bewegwijzerde wandelroute bedraagt 7.1 km en start aan het Ontmoetingscentrum De Vrede recht tegenover de abdij, aan de grote parkeerplaats.

Watou en het Kunstenfestival

Watou is een kunstdorp dat elk jaar in de zomer tienduizenden toeristen lokt door zijn 'Poëziezomer', dat nu 'Kunstenfestival Watou' heet. Het evenement heeft al meer dan 35 edities achter de rug en is voor het eerst opgericht door een plaatselijke dichter, Gwij Mandelinck. De Poëziezomer bestond erin om gedichten op een unieke manier te brengen en dat kan in alle kunstvormen. Het huidige 'Kunstenfestival Watou' ziet het ruimer en betrekt er alle hedendaagse kunstvormen bij. Ook buiten de maanden juli en augustus kan je een paar werken bewonderen die zijn blijven staan na eerdere tentoonstellingen. Op de markt, het grote parkeerplein, staat het monument van Hugo Claus en daarnaast een Mozaïek van Heyrman. In de Douvieweg, recht tegenover de kerk, staat de gevel van Roger Raveel. Het 'Kunstenfestival Watou' is een parcours doorheen de gemeente waarbij je allerlei gebouwen, huizen, pleinen en hoeven bezoekt waar de kunst is opgesteld. Door besparingen van de cultuurminister krijgt de organisatie geen subsidie meer. Maar ze blijven niet bij de pakken zitten. Het Kunstenfestival blijft verder bestaan! De website: www.kunstenfestivalwatou.be

Reviews en beoordelingen Dorpjes Westhoek

Heb je zelf tips of opmerkingen over Dorpjes Westhoek? Plaats je beoordeling

tassignon greta13 juli 2021

Opvallend proper en heel goed eten!!! Was voor mij niet de eerste keer Westhoek.

Ariane Peeters22 april 2021

Fiets-en wandelroutes zijn top! Makkelijk mits vermelding van de knooppunten om deze in te laden op onze fiets-en wandelcomputer. De historische beschrijving erbij maakt het heel interessant.

Rob Driessen22 november 2017

Zeer informatief, goede tips en zeker de praktische zaken zoals parkeren en controles, chapeau. Op deze manier ga je deze mooie streek snel verkennen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info