Tallinn bezoeken? Onze top 15 bezienswaardigheden

Wandelen langs de hoogtepunten en niet te missen musea, winkelstraten, kerken ... in Tallinn

Tallinn heeft zijn prachtige oude binnenstad goed kunnen bewaren dankzij zijn stevige vestingwal. Er zijn nog heel wat stukken muur overgebleven samen met hun verdedigingstorens. Doch drie andere torens bepalen de skyline binnen de oude stad: deze van de Sint-Nikolaas en de Sint-Olafskerk en van het stadhuis. Het kasteel Toompea waakt over Tallinn en ligt pal naast de orthodoxe kathedraal Alexander Nevski. Een wandeling door de binnenstad kan kort zijn, ze is immers maar 1 km lang op 500 meter breed. Buiten de historische binnenstad liggen de meeste hotels en shoppingcentra.  Lees meer

Wandel door de smalle straatjes en ontdek de vele schatten van Tallinn.
  • Geniet van het panorama op het uitzichtplatform
  • Bezoek de vele kerken en zeker het kerkmuseum in Sint-Nikolaaskerk
  • Mis niet de orthodoxe parel, kathedraal Alexander Nevski
  • Ontdek de vestingmuren en bezoek het museum hierover
  • Laat je verdwalen in de smalle straatjes
  • Maak een uitstap naar het paleis en park Kadriorg
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen in Tallinn

Let op! Er zijn heel wat kerken te bezoeken maar in bijna elke kerk moet je entreegeld betalen. Nagenoeg alle kerken (behalve Russisch-orthodoxe kathedraal) zijn gratis toegankelijk met de Tallinn Card (zie informatie onderaan deze pagina).

1. Het oude stadhuis en plein (Raekoja plats ja raekoda)

We starten met het stadhuisplein (Raekoja plats) omdat dit het hart is van de oude stad. Hier begonnen de handelsactiviteiten, hier ligt het stadhuis met zijn toren, die je kan beklimmen, en de oudste werkende apotheek. Ook de andere gebouwen op het plein zijn oud en prachtig. Het stadhuis is natuurlijk iets uniek, het dateert van het begin van de 15de eeuw.

Tegenover het stadhuis ligt de oudste apotheek, ze dateert ook uit de eerste helft van de 15de eeuw. Je kan er nog steeds terecht om geneesmiddelen te kopen. In een andere zaal is er een klein museum ingericht met materiaal die door de eeuwen heen werden gebruikt om medicatie te maken.

Het stadhuis kan je bezoeken en de toren kan je beklimmen. In het stadhuis is er een museum die de geschiedenis van het gebouw en het plein vertelt. Eigenlijk heeft dit gebouw steeds een handelsfunctie gehad. Alhoewel er ook hier heel wat vernietigd werd in de Tweede Wereldoorlog (1944) bleef dit gebouw grotendeels gespaard. Opvallend zijn de twee drakenkoppen aan de voorgevel. Dit zijn symbolen uit de Chinese mythologie en dat betekent dat deze koppen de handelaars geluk moeten brengen. Als je de toren nader bekijkt dan lijkt die nogal op een minaret. Dit moet een ideetje zijn van de handelaars die reisden naar het Midden-Oosten om handelswaar. 

2. Sint-Nikolaaskerk en Niguliste museum (Niguliste muuseum)

Deze kerk heeft de Tweede Wereldoorlog niet overleefd, het is dus een reconstructie van een 13de eeuwse kerk. Momenteel is het een kerkmuseum en concerthal. Naast talrijke mooie kerkschatten, waaronder een prachtig schilderij (de Dodendans) en een zilvercollectie zijn er ook twee mooie retabels te zien. Eentje is afkomstig van Brugge een ander van het Duitse Lübeck. Dat van Brugge werd geschonken aan de kerk door het Broederschap van de Zwarthoofden. Deze vereniging had als beschermheilige een Afrikaan, vandaar ‘zwarthoofd’. De leden waren jonge handelaars die de vereniging gebruikten om later te kunnen toetreden tot de prestigieuze Gilde. Hun activiteiten bestonden uit drinken en feesten, toch hadden ze een zeker aanzien.
Meer info op https://nigulistemuuseum.ekm.ee/en/

3. Kathedraal Alexander Nevski

Een prachtige Russisch-orthodoxe kathedraal, de belangrijkste van Estland. Ze is nog maar iets meer dan honderd jaar oud toen de Russen het hier voor het zeggen hadden. Ook de plaats waar het gebouwd werd is symbolisch. De Esten waren bij de bezetting van de Russen merendeel protestants. Op deze plaats stond een standbeeld van Martin Luther. Anderen beweren dat hier ook het graf lag van een nationale held. De Russen wilden daarmee aantonen dat zij hier de macht hadden. Bovendien staat de kathedraal naast het regeringsgebouw (kasteel Toompea). Ga zeker ook eens binnen in de kathedraal. Dat de kathedraal de naam draagt van Alexander Nevski is ook geen toeval. Het was onder leiding van Nevski dat de Russen belangrijke delen van Estland veroverden in de 13de eeuw om de oprukkende Duitsers tegen te houden.

4. Dom van Tallinn (Tallinna Piiskoplik Toomkirik)

Deze protestantse kerk zou dateren uit de 13de eeuw en meteen de oudste van Estland zijn. Zekerheid is daar echter niet over. Ze is in elk geval verschillende keren in de loop der eeuwen verbouwd. Opvallend in de kerk zijn de vele grafstenen en graftombes, veelal van belangrijke figuren met een Duitse roots. Bij iedere tombe is er wel een verhaal te vertellen over de persoon die daar begraven ligt. Er zijn ook prachtige wapenschilden en blazoenen te zien. Ook hier kan de toren beklommen worden.

5. Kasteel Toompea op de Domberg (Toompea loss ja Pikk Hermann)

Dit kasteel kan niet bezocht worden, hier zetelt het parlement van Estland, zoals dit al meer dan 800 jaar het geval is. Het kasteel werd ettelijke keren herbouwd en wat je nu ziet is amper honderd jaar oud, behalve de historisch oude muur met de 14de eeuwse toren. Die hoogste toren draagt de naam Pikk Hermann en daarop wappert de vlag van Estland. De legende wil dat de vlag die hier hangt heerst over Estland. Dat waren dus ooit de Zweden, Duitsers, Denen en Russen.

6. Sint-Olafkerk (Oleviste kirik)

Ooit had deze kerk een toren van 159 meter, nu blijft daar maar 124 meter van over. Maar in de 16de eeuw was die 159 meter wel de hoogste kerktoren ter wereld. De kerk zou zijn origine kennen in de 13de eeuw maar wat je nu te zien krijgt dateert van de 16de eeuw. De kerk is sedert de zomer van 2019 in restauratie en kan niet bezocht worden.

Nog meer attracties en must-see lees je verder onder de kaart.

Kaart met de bezienswaardigheden van Tallinn

Vervolg top 15 bezienswaardigheden Tallinn

7. Uitzichtplatform Patkuli (Vaateplatvormid)

Dit is een van de bekendste plaatsen om foto’s te maken van het oude stadsdeel van Tallinn. Van hieruit krijg je een mooi beeld over de stadsmuur, de torens en zijn historische kerkgebouwen.

8. Ken je de mooiste straat van Tallinn?

Dat is Pikk of ‘lange straat’. In deze straat staat ondermeer het huis van het Broederschap van de Zwarthoofden (nr. 26), het huis van de Grote Gilde (nr. 17, nu Estlands Historisch Museum), nog meer gilden hadden hier hun huis zoals op nr. 20 en 24, verder is er nog een oude apotheek met veel symboliek (nr. 25). Er staan ook mooie herenhuizen waar ambassades zijn gehuisvest zoals op nr. 19 (Rusland) en op nr. 28 (Zweden). Even weg van deze huizen, op nr. 59 (hoekhuis) was het hoofdkwartier van de KGB. ‘Vijanden van Rusland’ werden hier ondervraagd, gemarteld en vervolgens gedeporteerd naar Siberië.

9. Heilige Geestkerk (Püha Vaimu kirik)

De buitengevel nodigt je niet uit om binnen te gaan maar toch is het aan te raden. Op de buitengevel, net boven de toegangsdeur zie je een mooi uurwerk. Het is de oudste openbare klok van Tallinn en werkt nog steeds. Deze 14de eeuwse protestantse kerk is heel knus ingericht met haar prachtig houten, beschilderde interieur. Toen de kerk gebouwd werd maakte ze deel uit van een wat wij nu noemen als een rust- en verzorgingstehuis. Het was een kerk voor het gewone volk. Bij de reformatie werd er gepreekt in de Estse taal, wat voor die tijd niet gebruikelijk was.

10. Kök Vestingsmuseum (Kiek in de Köki kindlustustemuuseum)

Tijdens een wandeling door het oude Tallinn kom je onvermijdelijk langs de vele vestingtorens en mooi gerestaureerde verdedigingsmuur. Er zijn nog zo’n 27 torens over van de meer dan 40 en enkele ervan kan je bezoeken. In deze 15de eeuwse toren, Kiek in de Kök, is er een museum gehuisvest over de geschiedenis van de stad. In een van de zalen is er daar aandacht voor de moord op tien leden van het Broederschap van de Zwarthoofden, vermoord door de Russen in de 16de eeuw.
Meer informatie op https://linnamuuseum.ee/kiek-de-kok/

In een andere, grotere toren is er een maritiem museum ondergebracht. Die toren kreeg de naam ‘dikke Margareta’ omwille van zijn metersdikke muren. Meer info op http://meremuuseum.ee/
Via een andere toren kan je een wandeling maken in een ondergronds tunnelstelsel. Dit kan evenwel alleen maar met een gids, meer info op https://linnamuuseum.ee/en/kiek-de-kok/neitsiorn/

11. Sint-Catharina’s passage en kerk (Katariina käik ja Püha Katariina kirik)

Deze doorgang en kerk liggen naast het Dominicanenklooster (Dominiklaste klooster). Het is iets bijzonder om door te wandelen met grafstenen die meer dan 500 jaar oud zijn, steunbogen, oude straatstenen en oude ambachten die hier nog worden beoefend. Die handwerkshops zijn er niet gekomen door de vele toeristen maar wel omdat hier een handelsgilde was gevestigd die deze ambachten verenigde. Het Dominicanenklooster kan alleen tijdens de zomermaanden bezocht worden. Het is gerestaureerd maar veel is verloren gegaan. Naast het klooster ligt de Sint-Petrus en Pauluskathedraal. Het is een katholieke kerk van halfweg de 19de eeuw gebouwd op de overblijfselen van het Dominicanenklooster.

12. Stadsmuseum Tallinn (Tallinna Linnamuuseum)

Het Stadsmuseum ligt in een van de belangrijkste straten van Tallinn, Vene. Waar de rijke handelaren en gilden hun stekje hadden in de straat Pikk, waren de Russische handelaren te vinden in de straat Vene. Het Stadsmuseum is gehuisvest in zo’n huis van een rijke handelaar. Het interieur is mooi bewaard gebleven en in dat decor krijg je de geschiedenis van de stad met nadruk op hun handelsactiviteiten met Hanzesteden, hun talrijke rijke gilden, het leven en wonen in Tallinn, de bezetting door de Sovjets en je eindigt bij de onafhankelijkheid van 1991. Een niet te missen museum.

In het Stadsmuseum maak je ook kennis met Konstantin Päts die tussen 1920 en 1940 premier en president van Estland was. Het was iemand die gestreden heeft voor de onafhankelijkheid van het land en dat ook in de Vrede van Tartu (1920) bekomen heeft. Er waren geregeld wel strubbelingen. Daar maakte hij een einde aan in 1934 door alle andere partijen te verbieden, hun aanhangers te arresteren en overal zijn pionnen te benoemen. In 1940 werd Päts afgezet door de Sovjets en uiteindelijk gearresteerd en gedeporteerd naar Moskou. Hij stierf in Rusland in 1956 in een psychiatrische kliniek. Alhoewel deze figuur zich dictatoriaal gedroeg volgde na hem een nog moeilijker periode, de bezetting door de Sovjets gedurende 47 jaar (1944 tot 1991). Over deze bezetting is er een sterk aan te bevelen museum, net aan de rand van de oude stad: VABAMU, Okupatsioonide ja vabaduse muuseum: https://www.vabamu.ee/

13. Estlands historisch museum (Eesti Ajaloomuuseum - Suurgildi hoone)

Dit museum is gehuisvest in het huis van de Grote Gilde, dit was de belangrijkste en meest prestigieuze gilde van Tallinn. Het is een 15de eeuws gebouw dat mooi is gerestaureerd. Het museum stelt de Estse geschiedenis nogal chaotisch voor vanaf het ontstaan binnen de huidige grenzen (ca. 18de eeuw). Met de Tallinn Card kom je er gratis in en daardoor loont het de moeite om het historische gebouw even aan de binnenkant te bekijken. Meer info op https://www.ajaloomuuseum.ee/

Buiten de oude stadskern

14. Paleis Kadriorg, park en musea (Kadrioru park, loss, kunstimuuseum + Kumu kunstimuuseum)

Het paleis werd gebouwd 1718 in opdracht van de tsaar Peter de Grote en bleef eigendom van de tsarenfamilie tot bij hun val in de Revolutie van 1917. Daarna heeft Konstantin Päts, de eerste president van Estland het nog gebruikt als residentie. Het paleis kan je bezoeken, de meeste zalen zijn niet bemeubeld maar het huisvest wel een kunstcollectie van de Estse staat (Kadriorg Art Museum). Het zijn vooral schilderijen van de 16de tot de 20ste eeuw van kunstenaars die buiten Estland wonen. Meer info op https://kadriorumuuseum.ekm.ee/

Waar je zeker even de tijd moet voor nemen zijn de prachtige tuinen rondom het paleis. In die tuin zijn er nog een paar kleinere gebouwen die fungeren als museum.
In die tuinen ligt ook het belangrijke Kumu-museum. Dat is een van de meest waardevolle musea van Tallinn. Dit museum is volledig gewijd aan Estische kunst en heeft de grootste collectie van binnenlandse kunst. De periode loopt van de 19de eeuw tot vandaag.
Meer info op https://kumu.ekm.ee/

15. Museum van de watervliegtuigen (Lennusadam)

Het museum ligt in de haven maar is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Het is een onderdeel van het Maritiem Museum die in de oude stad is gelegen. Het gebouw werd neergezet in 1916 om watervliegtuigen te stallen. Nu kan je er niet alleen watervliegtuigen zien maar ook boten en een onderzeeër. Het is een boeiend bezoek en zeker niet te missen als je met kinderen naar Tallinn komt. Meer info op http://meremuuseum.ee/lennusadam/en/

Zeer handig, de Tallinn Card

Deze kaart kan je aankopen voor 24, 48 of 72 uur. Hiermee krijg je gratis toegang tot 40 attracties en musea en reis je gratis met het openbaar vervoer in de stad. Bovendien krijg je nog korting in winkels, restaurants en andere activiteiten. Er is ook nog een versie ‘PLUS’ waarmee je eveneens gratis op de hop-on hop-off bus kan reizen.
Meer info op https://www.visittallinn.ee/eng/tallinncard

Wat praktische zaken …

Tallinn is de hoofdstad van Estland en telt zo’n 450.000 inwoners. Het is de kleinste van de drie Baltische hoofdsteden. Het land telt maar 1,3 miljoen inwoners. Het merendeel van de commerciële activiteiten zijn gesitueerd in Tallinn of directe omgeving. In Estland spreekt men een moeilijke taal die thuis hoort in dezelfde taalgroep als het Fins en het Hongaars. In Tallinn kan je het best communiceren in het Engels. Vergeet niet je uurwerk één uur vooruit te zetten als je in Tallinn aankomt, zowel in de zomer als in de winter. Estland behoort tot EU en ligt in de Schengenzone, dus zijn er weinig of geen strenge controles aan de grens. Wie met de auto het land bezoekt moet wel rekening met een alcohollimiet van 0,2 promille, dat is nagenoeg een nultolerantie. Betalen doe je hier met de euro, sedert 2011.

De dienst toerisme in Tallinn vind je in de Niguliste 2 (in het oude stadsgedeelte), hun website: https://www.visittallinn.ee/eng.
De website van Estland: https://www.visitestonia.com/en/

Reviews en beoordelingen TOP 15 in TALLINN

Heb je zelf tips of opmerkingen over Tallinn? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info