Het roosvenster, waarop de kroning van Maria is afgebeeld, is schitterend en werd gemaakt in de 15de eeuw. Net zoals in de andere basiliek Santa Maria del Pi is heel wat van het kerkmeubilair verwoest tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Het koor en het hoofdaltaar gingen toen in de vlammen op. Als je even goed kijkt dan zie je nog brandplekken in het plafond. De glas-in-lood ramen dateren uit de periode tussen de 15de en 18de eeuw. Zij werden gelukkig wél gespaard.
Parroquia Basilica de Santa Maria del Pi
Op de plaats waar een romaanse kerk had gestaan, begon men rond 1320 aan een nieuw kerkgebouw. Het was een uniek en gewaagd project voor die tijd want de kerk heeft geen zijbeuken. Er zijn wel een aantal zijkapellen. Nog net voor het begin van de 15de eeuw waren de bouwwerken klaar maar ze is pas ingewijd in 1453 als basiliek. De crypte, waar een klein museum is ingericht, kwam er pas bij in de volgende eeuw.Het is een Catalaanse gotische stijl geworden. De voorgevel ziet er erg robuust uit, toont weinig franjes en dat was eigen aan de Catalaanse gotiek. Het roosvenster valt wel op. Het bestaat uit 12 prachtige kleurrijke segmenten en is één van de grootste in Europa. Het interieur oogt erg ruim maar wel kaal. Veel van de kerkschatten zijn verloren gegaan zijn tijdens de Burgeroorlog (1936).
De naam ‘Pi’ verwijst naar een dennenboom (‘pi’ in het Catalaans). Die moet er wel gestaan hebben want hier bevond zich volgens de overlevering een gans dennenbos. Bij de kerk is er een heuse binnentuin, maar geen pandgang omwille van het ontbreken van zijbeuken.
Er is entree te betalen, behalve ‘s morgens heel vroeg en ‘s avonds (onder voorbehoud). Een betalend bezoek bevelen we slechts aan voor gespecialiseerde bezoekers omdat er zo weinig te zien is in vergelijking met de andere kerken. Op zaterdag is er rond de kerk een kunstenaarsmarkt.
Parroquia Major de Santa Anna
Er is entree te betalen (ca. 2 euro) maar laat je daardoor niet afschrikken. Veel toeristen zijn er niet omdat het nauwelijks bekend is. Ze weten niet wat ze missen. Je zal er nauwelijks iets over vinden in andere reisgidsen. Vooral de rust zal je opvallen. Het is een pareltje van romaans-gotische kunst. Let op, over de middag nemen ze een lange siësta.
Door toedoen van de Orde van het Heilige Graf begon men met de bouw van de kerk zowat halfweg de 12de eeuw. Door de latere uitbreiding werden ook gotische elementen ingepast. De kerk bezit heel veel kapellen. In één van die kapellen (14de eeuwse Kapel van het Heilige Graf, rechts achterin als je bij de ingang staat) vind je een beeldengroep ‘de begrafenis van Jezus’. Dit is een kopie, het originele staat in het Museu Diocesà waar nog veel meer religieuze kunst te zien is. Ga ook de kapittelzaal even binnen. Daar bevindt zich een kleine kapel gewijd aan Santa Eulàlia die de moeite loont om zien.
Bijzonder is de stilte in de pandgang van het voormalige 15de eeuwse klooster en toch ben je hier slechts op een paar meter van de o zo drukke Plaça de Catalunya.