Museu Frederic Marès - Museu d'Historia de Barcelona (MUHBA)
Het Museu Frederic Marès draagt de naam van zijn stichter, de beeldhouwer Frederic Marès (1893-1991). Behalve het beeldhouwen besteedde hij ook tijd aan reizen en het verzamelen van zowat alles. In 1948 opende hij zijn eigen museum. Het bevat naast beeldhouwwerken, meest polychroom vooral religieuze kunstvoorwerpen uit de romaanse en gotische periode. Voorts nog talloze voorwerpen uit volkskunst, speelgoed, foto’s, uurwerken, keramiek, enz. Meer details op www.museufredericmares.bcn.cat
Museu d'Historia de la Ciutat Barcelona (MUHBA)
Het Historisch Museum van Barcelona brengt het erfgoed van de stad in beeld vanaf de Romeinse tijden tot in de middeleeuwen. Hoe het museum er kwam is al een stukje historie. Toen een paleis (Padellàs) uit de 16de eeuw dreigde te moeten verdwijnen voor de aanleg van een weg die de wijk Eixample moest verbinden met de haven, werd beslist om dit huis, steen voor steen, over te brengen naar een andere locatie. Daar stootte men bij de voorbereidingswerken op resten van Romeinse baden, mozaïekvloeren, rioolsystemen, delen van een Romeinse muur, enz . Duidelijke bewijzen van een Romeinse stad uit de periode tussen de 1ste en 7de eeuw.
Het museum opende de deuren in 1943 eerst nog met een permanente overzichtstentoonstelling maar sinds 1996 brengt men steeds wisselende exposities met thema’s uit de geschiedenis van Barcelona. Na de ingang kom je op een binnenplaats die een heel goed voorbeeld weergeeft van hoe patio’s in de 15de en 16de eeuw werden gebouwd. In de ondergrond kan je naar overblijfselen kijken van de vroegere Romeinse stad Barcino. Deze site ligt onder het Plaça del Rei en strekt zich uit over meer dan 4000 m².
Maar er is meer dan enkel over de Romeinen te zien in dit museum en dit aan de hand van ruïnes van uit Visigotische periode en een expositie over hoe Barcelona eruit zag in de middeleeuwen.
Palau Reial Major - Koninklijk Paleis
Een gebouwencomplex met de oudste delen daterend uit de 13de eeuw. Hier hielden de graven en koningen zich op. De Saló del Tinell is een eeuw jonger, een zaal met een mooie overspanning. Ze diende o.a. als rechtszaal en troonzaal. Hier zouden Ferdinand en Isabella Columbus ontvangen hebben na zijn ontdekkingsreis uit Amerika. De herbouwde toren behoorde toe tot een Romeinse muur. De Capella de Santa Agata bevat een mooi beschilderd plafond. Onder dit koninklijk paleis werden bij grondwerken om een ander paleis steen voor steen over te brengen de resten van de Romeinse stad gevonden en verder blootgelegd.
Nog in de oude stad ligt het Museu Picasso, dat stellen we voor op een aparte pagina.