Een legende verhaalt de 'geboorte' van het Brugse Kant. Serena was een bloedmooi meisje die menig Brugse jongen het hart op hol deed slaan. Ze had vier zusjes en een broertje. Haar vader was een schipper die in opdracht van een houthandelaar het hout bracht van Brugge naar Antwerpen. Moeder verdiende wat bij met het spinnen van wol want er waren immers vele mondjes te voeden. Toen Serena Arnaut, de zoon van de houthandelaar, leerde kennen werd zij tot over haar oren verliefd op hem.
Het noodlot sloeg echter toe toen Serena’s vader omkwam toen hij met het schip in een storm terechtkwam. Om de eindjes aan elkaar te knopen, moest Serena haar moeder meehelpen bij het spinnen. Serena werkte dag en nacht zodat zij nog weinig tijd had voor haar beminde Arnaut. Ze bad tot Onze Lieve Vrouw en smeekte haar om het gezin uit de armoede te helpen. Tevens legde ze de belofte af om af te zien van het verlangen om met Arnaut te trouwen.
Toen ze op een mooie zonnige dag in het bos ging wandelen zag ze plots de spinnewebben op struiken. Ze zette zich tegen een boom, deed haar hoofddoek af en viel in slaap. Toen ze wakker schoot zag ze dat op haar hoofddoek een prachtig motief was gevormd door de spinnedraden. Dit moest een teken van God zijn. Serena bedacht: “als spinnen zo iets kunnen maken, dan moet een mens dat toch ook kunnen”.
Met woldraden die ze had gespind, zette ze zich aan het werk. Maar al gauw bleek dat het ragfijne dradenwerk niet op zijn plaats bleef. Arnaut, die intussen zijn vader als houthandelaar was opgevolgd, bracht de oplossing. Hij was nogal bedreven in het werken met hout en kreeg het idee om de draden aan houten stokjes te bevestigen. Zo ontstonden de kantklosjes. Toen ook speldjes werden gebruikt om de draden vast te maken op het patroon, was het nu plots veel makkelijker om het motief om te toveren tot een mooi werkstukje. Zo ontstond het eerste kantwerk.
Serena leerde het aan haar zusjes. Rijke dames hoorden er van en kochten het mooie kantwerk. Zo kwam er steeds meer vraag naar de werkjes en met de verkoop braken eindelijk opnieuw betere tijden aan. Steeds meer vrouwen leerden het kantklossen en zo ging de bal aan het rollen …
vzw Kantcentrum
Serena? Die huwde met haar Arnaut en ze kregen vele kinderen. Een daarvan zou later halfweg de 17de eeuw als eerbetoon aan haar moeder de eerste kantwerkschool oprichten. Enkele generaties later gingen de Zusters Apostolinnen een samenwerkingsverband aan met de nakomelingen van Serena en zo was de eerste officiële kantschool in Brugge een feit. Het vzw Kantcentrum in de Balstraat is daaruit uiteindelijk ontstaan.