Wat meteen opvalt bij het Nieuw Stadhuis is de felle witte kleur. De Amerikaanse architect Richard Meyer ontwierp het moderne stadhuis dat in 1995 in gebruik werd genomen. Voorheen telde Den Haag al drie andere stadhuizen. Behalve de raadzaal is hier de stadsbibliotheek gevestigd, het Haags Archief en zijn er tentoonstellingsruimtes, cafés, winkels en restaurants. Galerijen, de liften met glazen wanden en het grootste atrium van Nederland zijn de andere blikvangers van dit groot bouwcomplex.
Oude Raadhuis
Er was geld ingezameld om rond Den Haag een stadsmuur als verdediging te bouwen, maar de plannen wijzigden en er werd beslist om met de opgehaalde som een stadhuis op te trekken dat er kwam tussen 1561 en 1565. Opmerkelijk is de verschillende bouwstijl van de renaissance trapgevel, de eind 16de eeuw toegevoegde hoge toren en de vleugel uit 1733 in Lodewijk XIV stijl. Vier eeuwen lang kwamen hier de stadsbestuursleden bijeen.
Binnenhof en Ridderzaal
Absoluut één van de topattracties van Den Haag. Er staan op het Binnenhof meerdere gebouwen, beter bekend als de Grafelijke Zalen en is dé plek van waaruit de Nederlandse politiek wordt gevoerd. De oudste en tevens bekendste zaal is de Ridderzaal, in het midden van het Binnenhof. Ze dateert uit de 13de eeuw en heeft gotische kenmerken. Aanvankelijk gold de Ridderzaal als feestzaal voor graaf Willem II. Het is in deze zaal dat de jaarlijkse troonrede op Prinsjesdag (3de dinsdag september) wordt uitgesproken door de koning(in). In de andere gebouwen van het Binnenhof huizen de Eerste Kamer (Senaat) en het Ministerie van Algemene Zaken in de noordvleugel op nummer 22 en de Tweede Kamer in de zuidelijke vleugel en eveneens in een nieuwbouwcomplex uit 1992.
Voor rondleidingen op het Binnenhof: www.prodemos.nl
Vredespaleis
Het gebouw werd opgetrokken in de neo-renaissancestijl. Het huisvest zowel het bekende Internationaal Gerechtshof, het Permanent Hof van Arbitrage alsook de Academie voor Internationaal Recht. Het paleis kwam er om een vredesconferentie te houden in 1899. Den Haag stelde een park ter beschikking en de Franse architect L.M. Cordonnier ontwierp de plannen. Vele landen uit de hele wereld hebben bijgedragen met materialen of voorwerpen voor de inrichting van het paleis.
Er is een bezoekerscentrum met een tentoonstellingsruimte en waar je een 45’- durende film kan bekijken over het ontstaan van het paleis, zijn instellingen. Toegang en audiotour zijn gratis. Een aantal weekends in het jaar worden de deuren wagenwijd opengesteld voor het grote publiek (reserveren verplicht).
Meer info: www.vredespaleis.nl