De Nieuwe Kerk kwam er omdat de Grote Kerk te klein werd. Ze werd voltooid in 1656. Van een kerkelijke functie is vandaag al lang geen sprake meer. Hier komen mensen bij elkaar voor een gezellige babbel, is de ruimte het decor voor feesten en galadiners. Er zijn geregeld culturele evenementen en omwille van de zeer goede akoestiek worden er in de Nieuwe Kerk een groot aantal concerten gehouden.
Meer info: www.nieuwekerkdenhaag.nl
Grote Kerk
Ze wordt ook de St-Jacobskerk genoemd. Eén van de oudste gebouwen in Den Haag. Ze werd voltooid halfweg 15de eeuw als een typische hallenkerk in de stijl van Brabantse late gotiek. Het opvallendste van buitenaf is de zeshoekige toren met daarin een beiaard (51 klokken). Binnenin zie je een fraai houten gewelf, een preekstoel uit 1550, een praalgraf van admiraal van Wassenaer Obdam, … De Van Assendelftkapel is nog één van de oudst overgebleven gedeelten. Sinds 1987, na de laatste restauratie, wordt de kerk in gebruik genomen voor tal van culturele evenementen met bv. concerten, en is het tevens een locatie voor congressen, beurzen, diners. In deze kerk vonden verschillende huwelijken plaats van het Nederlandse koningshuis o.a. van prinses Juliana en prins Bernard en werden zowel koningin Beatrix en koning Willem-Alexander gedoopt.
Meer info: www.grotekerkdenhaag.nl
Pageshuis
De plek waar het Pageshuis (renaissancestijl, voltooid in 1625) staat op de Lange Voorhout, maakte deel uit van een middeleeuws klooster (15de eeuw). Het enige restant van toen is de Kloosterkerk. Het is slechts één van de weinig overgebleven herenhuizen uit de 17de eeuw met een trapgevel. Waarom het pageshuis? Jonge knapen uit vooraanstaande families werden hier opgeleid tot pages voor de prins van Oranje. Eenmaal klaar voor het werk mochten ze gaan dienen op het hof. Nu doet het Pageshuis dienst als kantoorruimte.