Madurodam
Een van de trekpleisters van Den Haag is Madurodam. Je ziet er Nederland in miniatuur op een schaal van 1 op 25. De bekendste (historische) gebouwen, monumenten, de typische landschappen met de molens, bloembollen, … Je vindt het allemaal terug in Madurodam en bovendien zijn de auto’s, vliegtuigen, treinen, trams en boten écht in beweging. Trek er toch maar een halve dag voor uit indien je werkelijk alles wil gezien hebben. Deze miniatuurwereld is genoemd naar George Maduro, een legerofficier uit Curaçao die in 1945 omkwam in Dachau.
Meer info: www.madurodam.nl
Haagse Markt
Zowel op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag kan je naar de Haagse Markt met ruim 500 standplaatsen. Voor vele Hagenezen is het een vaste koopuitstap. Sinds 1938 bestaat de markt al. Hij is gelegen tussen de wijk Transvaal en de Schilderswijk, waar heel wat multiculturele bewoners te vinden zijn wat ook zich vertaalt in het marktaanbod. Vandaag mag het de grootste markt van Nederland genoemd worden.
Vanuit het centrum zijn er vlotte verbindingen met tram (lijn 11 en 12) of bus (lijn 130). Momenteel is de markt verplaatst naar omliggende straten omdat op de vaste locatie verbouwings- en verfraaiingswerken aan de gang zijn (mei 2015).
Scheveningen
Scheveningen behoort tot Den Haag maar heeft er eigenlijk weinig mee te maken. Het is een drukbezocht mondain ‘kustdorp’ op zich en veruit de populairste badplaats van Nederland gevolgd door Zandvoort en Noordwijk. Er loopt een boulevard van 3 km evenwijdig met het brede strand met tal van cafés, hotels, restaurants, winkels, het zeeaquarium Sea Life, kuuroord Vitalizee …
De Pier van Scheveningen is een attractie want het is de enige pier van Nederland. Aan het einde kan je o.a. tot op 45 m hoogte in een uitkijktoren waar het zicht op de vuurtoren, het Kurhaus (1885, luxueus hotel-restaurant annex casino), de duinen, de zee en in de verte Den Haag fantastisch is.
Museum Beelden aan Zee Scheveningen
Het museum, wat verscholen in de duinen, ligt rondom een paviljoen dat koning Willem I in 1826 liet bouwen. De Nederlandse architect Wim Quist ontwierp het plan van dit museum dat anders dan anders is door het spel van lichtinval en de speciale constructie. De vaste collectie toont beelden van de mens, niet enkel als lichaamsobject maar ook met diens gevoelens. Telkens bijzonder qua stijl en ook materiaalkeuze. Ook in de openlucht tussen de duinen staan vele beelden opgesteld met o.a. een bronzen monument van Arthur Spronken, en de 32 beelden van Tom Otterness gebaseerd op sprookjes.
Meer info: www.beeldenaanzee.nl