De rol die pubs speelden (en nog spelen) in het sociale leven valt niet te onderschatten. Er zijn natuurlijke de legendarische verhalen van muzikanten en andere kunstenaars die hun geld spendeerden in deze instellingen en bij het ochtendkrieken met een zwaar hoofd huiswaarts trokken. Maar ook de Ierse Jan met de Pet (en de vele toeristen) genieten van de unieke atmosfeer van een echte Ierse pub. Misschien moet je daarvoor niet in de eerste plaats in vermaarde plaatsen zijn zoals deze hiervoor vermeld, maar moet je zelf op zoek in de straten en steegjes van Dublin.
Shoppen en Uitgaan
Liefhebbers van shoppen en markten vinden in Dublin beslist hun gading. We gaan er even in scheervlucht over. Powerscourt Townhouse Shopping Centre werd in 1774 gebouwd als een behoorlijk grote woning voor Lord Powerscourt. In 1981 werd het complex herwerkt tot een gedistingeerd winkelcentrum met zowat 43 shops, boetieks, galerijen en restaurants.
Het aanbod is mogelijk wat gevarieerder in St. Stephen’s Green Shopping Centre, want daar vind je niet alleen een supermarkt maar ook krantenwinkels.
Vlakbij (in de richting van Trinity College) ligt de autovrije Grafton Street, waarschijnlijk de drukst bezochte winkelstraat van de stad. James Joyce deed hier al inkopen in het begin van de 20ste eeuw, maar of hij vandaag met zijn karige inkomsten zou terecht kunnen in een aantal van de chiquere winkels valt te betwijfelen. De meest befaamde “instelling” in de straat is “Bewley’s Oriental Café”, waar je bij een kop chocolademelk of koffie de winkelende massa bestudeert vanachter veelkleurige ramen. In de zijstraten van Grafton Street zijn er gelegenheden te over voor een drankje en een hapje.
Liefhebbers van antiek (en tweedehands kleding) vinden hun weg naar de overdekte markt in Dury Street, een interessante plek als het weer wat tegenzit. Aan een uiteinde van O’Connell Street staat een groot monument voor Daniel O’Connell, organisator van vreedzaam protest tegen de Engelsen en in 1841 gekozen tot allereerste katholieke burgemeester van Dublin. De naar hem genoemde straat lijkt een grote winkelstraat zoals je die ook wel in andere Europese grootsteden aantreft, ware het niet dat er hier enkele opvallende gebouwen staan zoals het General Post Office en het Clery’s warenhuis.
In Temple Bar, een gezellige wijk met smalle straatjes niet ver van “Ha’penny Bridge”, wisselt het aanbod wat naargelang de dag van de week of de tijd van het jaar. Op zaterdag is er een grote groentemarkt, in de zomer zijn er films, concerten en theater in open lucht, terwijl je er het ganse jaar rond terecht kan in zowel culturele centra als nachtclubs, winkels als restaurants.