De Medienhafen is een hippe buurt die men heeft geïntegreerd in het oude havengebied. De Rijn maakt hier een grote bocht. Naast moderne architectuur (o.a. de ‘dansende’ Gehry gebouwen) vind je er terrassen, een rustig kleine jachthaven, leuke gevels en de hoofdattractie de overal in de stad zichtbare Rheinturm. Reken zeker op goed extra 3 u (zonder bezoek aan de Rheinturm).
Dit was vroeger het havengebied van de stad. Tot de jaren zeventig van de 20ste eeuw gonsde het hier van de havenactiviteiten. Meer en meer schakelde men voor het goederenverkeer over naar transport over de weg wat het beleid ertoe bracht om de omgeving met een andere bestemming te voorzien. Moderne gebouwen trekken heden meteen je aandacht. Het tempo waaraan deze opgetrokken worden zegt iets over de dynamiek van dit stadsdeel. Bijna altijd is ergens wel een bouwwerf te vinden waar hippe constructies worden neergepoot of waar grote opslagplaatsen omgebouwd en gemoderniseerd worden tot hypermoderne ruimtes.
Telkens wordt geprobeerd om de oude havenconstructies mee in te passen in het vernieuwende decor. Meer zelfs, de kaaimuren, de ronde meerpalen, kranen … vallen onder monumentenzorg. Een groot aantal media- en reclamebedrijven hebben er nu hun kantoren naast firma’s uit de mode- en designwereld. Architectenbureaus gaven een zetje om de Medienhafen te doen uitgroeien tot de internationale bekendheid die het vandaag verwierf. Restaurants, bistro’s, bars, discotheken zorgen dan weer voor een bruisende uitgangsbuurt als de avond valt.
Landtag
In de gebouwen van de Landtag houdt het deelstaatparlement zijn zittingen. Opmerkelijk veel ronde vormen en veel glas waarmee de transparantie van het beleid wordt beoogd. Door de glazen wand kan je misschien de parlementsleden aan het werk zien. Ofwel heb je geluk dat er iemand van de politici geïnterviewd wordt op de vaste tv-interviewplatforms.
Rheinturm
Je kan er niet naast kijken. En overal waar je je bevindt in de stad. Je ziet hem staan, deze 234 m hoge toren. Meteen ook het hoogste gebouw in Düsseldorf. Op de top bevinden zich paraboolantennes die dienst doen als zendmast. Eigenlijk is de Rheinturm een best mooi bouwwerk. Bovenop de schacht staat een glazen platform waar je op twee verschillende hoogtes op restaurantbezoek kan. Er is een zelfbedieningsrestaurant op 168,5 m waar je een schitterend uitzicht hebt, bij helder weer tot zelfs de Keulse Dom en de heuvels van het Bergische land. Maar wil je een aparte sensatie beleven, dan moet je naar het hoger gelegen Restaurant Top 180 (exact op 172,5 m). In één uur tijd draait het restaurant volledig om zijn as! De toegang is betalend.
Gehry Bauten
Tot de meest opvallendste optrekjes van gans Düsseldorf horen zeker de Gehry gebouwen, ook wel de ‘dansende gebouwen’ genoemd. De Canadees-Amerikaanse architect Frank O. Gehry ontwierp de drie gebouwencomplexen die tussen 1997 en 1999 werden opgetrokken. Inmiddels zijn ze één van dé symbolen van Düsseldorf geworden. Met hun bijzonder grillige vorm, materialen als kleuren zijn het opvallende asymmetrische sculpturen. Het middelste gebouw heeft een metaalkleuren gevel uit roestvrij staal en daardoor weerspiegelt het de andere twee buitengevels bestaande uit witte en rode baksteen. De dansende gebouwen vervullen een functie als kantoorruimtes.
Colorium en Ratschlagfiguren
Stap voorbij de Gehry-gebouwen langs de oude havengebouwen, de kranen tot op de brug met de witte kubusblokken. Van hier uit heb je een mooi uitzicht op het veelkleurige gebouw in de achtergrond, het Colorium. De veelkleurige 2200 ! glazen panelen doen het Colorium gebouw lijken op een hoge blokkendoos. De overhellende dakconstructie is ook al ongewoon. Het is een ontwerp van de Britse architect William Alsop Allen. Het gebouw telt 17 verdiepingen en is sinds 2013 omgebouwd tot een hotel. Meer vooraan zie je op de gevel de gekleurde Ratschlagfiguren. De Düsseldorf Ratschlagfiguren zijn een leuk lokaal symbool die je her en der ziet opduiken in vele kleuren. Ze verwijzen naar de radslag die kinderen maakten als uiting van blijdschap na de gewonnen slag van Worringen (1288).