Rathaus
Düsseldorf bezit een oud en ‘nieuw’ stadhuis in één en hetzelfde gebouw. Het bevindt zich te midden in de Altstadt op de Marktplatz. Heinrich Tussmann ontwierp het oudste gedeelte (1570-1573) dat opvalt door de fraaie renaissancegevel. Boven de deur in de uitstekende trappentoren zie je een beeld van vrouw Justitia. Dit werd pas in 1749 geplaatst toen een renovatie plaatsvond in barokstijl (zie rococoportaal en balkon). De meest recente aanpassing gebeurde in de 20ste eeuw.
Je wordt op elke woensdag (15u) gratis rondgeleid in het stadhuis (duur +/- 1 uur). Het merkteken ‘Hochwassermarke’ dat je ziet bij het binnenkomen, herinnert aan de rampzalige overstroming in 1784. Met je rug naar het hierboven beschreven oudste deel bemerk je rechts de ‘nieuwe’ stadhuisvleugel. Hier huizen de administratieve en financiële diensten.
Centraal op het plein staat een ruiterstandbeeld van keurvorst Johann Wilhelm von Pfalz-Neuburg, in de volksmond bekend als Jan Wellem. Het beeld is een werk uit 1711 van de kunstenaar Gabriel de Grupello die in het tegen het Rathaus aangebouwde huis woonde. Het Grupello Haus stamt uit 1706, werd later in neo-renaissancestijl aangepast. Vandaag maakt het Grupello Haus deel uit van het stadhuis en doet voornamelijk dienst als raadszaal en voor feestelijke gebeurtenissen.
Keurvorst Jan Wellem (1658-1716) betekende heel veel voor de opgang van Düsseldorf. Kerken en kloosters werden gebouwd onder zijn bewind, er kwam straatverlichting in de stad, maar de economische bloei in die periode is vooral grotendeels aan hem te danken.
De gietjongen
Het beeld staat naast het Grupello Haus en stelt een leerling van Grupello voor. Een legende verhaalt dat de jongen zilveren lepeltjes inzamelde bij de inwoners van Düsseldorf. Er was een tekort aan metaal en de kunstenaar Grupello gebruikte die lepeltjes om het ruiterstandbeeld van Jan Wellem te kunnen gieten.