De buitenkant alleen al is méér dan de moeite waard om zien. Er is één centrale koepel van 33 meter doorsnede, vier halfkoepels, vier kleinere koepels in de hoeken, 260 ramen. Als enige moskee in Istanbul heeft de Blauwe Moskee zes minaretten. Enkel de Grote Moskee in Mekka had er al zes, wat tot enig verzet leidde in Mekka. Ahmet bedacht een slimme en sluwe oplossing: hij schonk Mekka een zevende minaret.
Het is een van de meest bezochte monumenten in Istanbul. Hou er daarom rekening mee dat je een tijdje in de wachtrij kan staan vooraleer je (gratis) binnen kan. Als er geen gebedsdienst is (vijf keer per dag, start te herkennen door de oproep van de imam), kan je deze bezoeken en zal je onmiddellijk ontdekken waarom ze de naam Blauwe Moskee meekreeg. Wanden en zuilen zijn bezet met in totaal 20 000 handgeschilderde tegels in blauw, groen en roodbruin waarvan de meeste nog de originele Iznik-tegels (gefabriceerd in de stad Iznik) zijn. Vooral in de zijgangen en aan de onderkant van de muren zijn de tegels blauwgetint.
In één van de bijgebouwen bevindt zich de graftombe van Ahmet, zijn vrouw en drie van hun zonen. En dan te bedenken dat de meeste bijgebouwen met o.a. een ziekenhuis, school, marktgebouw verloren gingen tijdens vernietigingen in de 19de eeuw.
Praktische info. Je moet als toerist bij het binnenkomen de schoenen uitdoen (plastic zakjes worden uitgedeeld). Bovendien waakt men er streng op om fatsoenlijk gekleed te zijn: armen en benen bedekt en vrouwen dienen een sjaaltje op het hoofd te dragen.