Bij de Trevifontein zie je vier figuren die ondermeer het genezende effect van water uitbeelden. Links het beeld van de Overvloed en rechts het beeld van de Gezondheid. Het wapen boven de fontein is dat van Paus Clemens XII. De fontein heeft een totale breedte van 20 meter en de bouw, naar een ontwerp van Nicola Salvi duurde maar liefst 30 jaar.
Bijzonder is dat het water uit de fontein drinkbaar is. In het rijke verleden lieten bemiddelde burgers zelfs water uit de fontein halen voor een kopje thee. De Trevifontein is een waar kunstwerk en had net zo goed gepast in een prachtig stadspark. Sluit voor de fontein je ogen en probeer jezelf een beeld te vormen over het plein van 250 jaar geleden.
Het water komt van de Aqua Virgo, bron die de Romeinen al hadden ontdekt. Agrippa zou in het jaar 19 v.C. het water langs een aquaduct naar Rome hebben geleid. Van ver buiten de stad vloeit het water naar de Barcaccia fontein, onder de Spaanse Trappen naar de Trevi fontein.
Het plein was minder bebouwd en stukken minder druk als nu. Iedereen die onder de indruk is van Rome en graag nog eens terug wil komen gooit een muntje in de Trevifontein. Geen zin om terug te komen maar wil je wel graag de fontein nog eens zien? Kijk dan naar Fellini’s film la Dolce Vita. Vraag je jezelf af wat er gebeurt met alle muntstukken die in de fontein gegooid worden? Deze worden er regelmatig allemaal uitgehaald en aan een sociaal doel weggeschonken.
Vlakbij de Trevifontein staat de Santi Vincenzo e Anastasio kerk. Je kunt de kerk bezoeken waar in de crypte de harten en andere ingewanden van de pausen uit de 17e, 18e en 19e eeuw worden bewaard.
Fontana del Tritone en Fontana del Api
Bernini spreekt bij velen tot de verbeelding. De Fontana del Tritone zou een van zijn eerste kunstwerken en zijn eerste fontein zijn geweest. Vier vissen, wellicht dolfijnen, dragen op hun staart een reuzenschelp met daarin de zeegod. Schuin tegenover de Fontana del Tritone, op de hoek met de Via Vittoria Veneto, zie je de Fontana del Api eveneens van Bernini. De Fontana del Api dateert uit de 17e eeuw en werd gemaakt ter gelegenheid van het 22e jaar van het pontificaat van Paus Urbanus XIII. De bijen zijn het symbool van de invloedrijke familie Barberini, vandaar de naam 'Api'.
Fontana dell Acqua Felice of Mozesfontein
De Mozesfontein heeft ook een andere naam, de Fontana dell Acqua Felice. De figuur stelt Mozes voor. Vroeger was die nauwelijks nog zichtbaar wegens de invloed van de uitlaatgassen, maar een restauratie bracht de fontein opnieuw tot leven. Rechtover de fontein staat de kerk Santa Maria della Vittoria, een schitterende kerk. Nu je hier toch bent ...
Fonteinen op Piazza Navona
Op het Piazza Navona vind je drie stuk voor stuk prachtige fonteinen. De middelste is de Fontana dei Fiumi van Bernini. De beelden zittend op de rots stellen de rivieren de Ganges, de Donau, de Nijl en de Rio della Plata voor. Vier rivieren uit vier continenten. De twee buitenste fonteinen zijn de oudste (1571 en 1576), ontworpen door Giacomo Della Porta: Fontana del Moro en Fontana dei Calderari of Nettuno.
Quattro Fontana
Dit zijn vier barokke fonteinen die zich bevinden op het kruispunt van de Via del Quirinale en de Via delle Quattro Fontane. De beeldhouwwerken stellen de stroomgoden Nijl en Tiber en goden uit de Romeinse mythologie Juno en Diana voor.
Fontana delle Naiadi
De Piazza della Republica met in het midden de Fontana delle Naiadi werd aangelegd in 1887 toen Rome de hoofdstad werd van het één geworden Italië. Deze fontein met de spelende najaden of waternimfen was het laatste monument dat door een paus onthuld werd want door de eenwording van Italië verdween de wereldlijke macht van de pausen. Rechts van de fontein staat de Santa Maria degli Angeli.
Nasoni drinkfonteintjes
Je zal ze zeker op je weg ontdekken. Kleine fonteintjes waar water uit een gebogen buis stroomt. Het doet wat denken aan de buiging van een neus, vandaar de naam ‘nasoni’. Sommige zijn verwerkt in mooie beeldmonumentjes. Het zou drinkbaar water zijn, al let je als niet-Romein er toch misschien beter mee op. In gans Rome zouden er toch een 2000-tal staan.
Waar dat water allemaal naartoe loopt? Het wordt opgevangen in reservoirs waarmee dan de parken en openbare tuinen worden mee gesproeid.