Vroeger namen de Romeinen hun hoofdmaaltijd 's middags, zo kan je vanaf 13 uur (soms ook vroeger) overal terecht voor een uitgebreide maaltijd. Maar de jongeren verkiezen nu een lichte lunch. Daardoor kan je nu in Rome sandwich- en snackbars aantreffen. Wil je 's avonds uitgebreid tafelen, dan moet je wel geduld hebben tot na 19 of 20 uur, het ogenblik waarop de restaurants hun deuren openen.
Er zijn twee soorten restaurants. Een ristorante is van de duurdere klasse. Een trattoria daarentegen is een eenvoudig restaurant waar je lekker eten krijgt voor een goede prijs. De prijzen verschillen van wijk tot wijk, populair en duur zijn Piazza Navona en de wijk Travestere. Beterkoop is Campo de Fiori, maar een trattoria op een plaats waar je het niet onmiddellijk verwacht is nog goedkoper. Soms moet je apart betalen voor de service, dit staat wel op de menukaart.
Zoals in elke toeristische stad kan je toeristenmenu's vinden in vier talen. Bijna elke trattoria heeft wel zoiets op zijn kaart staan. Toch is het aangenamer als je de betekenis kent van een paar Italiaanse woorden en gewoontes.
- Antipasto is een voorgerecht (geen pasta) en vervangt veelal de primo.
- Primo is het eerste gerecht en is een pasta.
- Secondo is het tweede gerecht dat bestaat uit vlees of vis (geen groenten of aardappelen).
- Contorni: wil je groenten bij je vlees of vis dan moet je dit apart bestellen.
- Dessert is niet populair, veelal kan je wel ijs bestellen. Een koffie of caffè daarentegen is altijd de afsluiter van de maaltijd.
Tip 1:
Neem nooit plaats in een ristorante of trattoria vooraleer je de menukaart gelezen hebt. Sommige trattoria kunnen duurder zijn dan een ristorante! In een trattoria kan je terecht voor één schotel. In een ristorante daarentegen verwacht men dat je minstens twee gangen neemt.
Tip 2:
In Rome zal je veel mobiele verkoopstandjes zien met gekoelde dranken, sandwiches en pizza's. Vraag eerst naar de prijs! Voor een gekoeld drankje vragen ze 3 euro!!! Naar de versheid van de aangeboden etenswaren heb je ook het raden.
Tip 3:
Je zal veel toeristenrestaurants vinden tussen het Vaticaans museum en het St.-Pietersplein. De verhouding prijs/kwaliteit is hier ronduit slecht. Het eten is alles behalve Italiaans, op een paar uitzonderingen na, en de eigenaars hebben maar één bedoeling: zo snel mogelijk veel geld verdienen op de rug van de toeristen. Dat je niet tevreden bent over hun keuken kan hen niet deren, na jou staan er immers andere toeristen te wachten. We geven daarom de voorkeur aan een zaak waar ook veel Romeinen komen eten.