Het centrale plein van de stad, Place Mohammed V, vormt tevens de scheiding tussen de oude en de nieuwe stad. De oude stad had te lijden van de aardbeving van 1755. De medina werd kort nadien heropgebouwd, waarbij nog enkele muren van de vroegere omwalling overeind bleven. Daarom oogt deze oude medina nieuwer en Europeser dan deze in andere Marokkaanse steden.
Niet zo ver van de medina ligt een van de mooiste uitzichtpunten van de stad: de “skala”, een versterkt bastion uit de 18e eeuw met schitterend zicht op zee.
De Hassan II moskee
De allervoornaamste bezienswaardigheid van Casablanca is evenwel de Hassan II moskee, een van de grootste moskeeën ter wereld. Binnen is er plaats voor 25.000 gelovigen. Wordt ook de esplanade meegerekend dan kunnen er 80.000 mensen terecht. Bij een moskee hoort uiteraard een minaret, maar hier is die wel 200 m hoog. Bovenop wordt een laserstraal gegenereerd die tot 35 km ver zichtbaar is en steeds de richting van Mekka aangeeft. Op het 20.000 vierkante meter grote terrein van de moskee is er ook nog een bibliotheek, een museum en meerdere koranscholen. Geleide bezoeken aan de moskee zijn mogelijk. Neem die gelegenheid te baat want deze moskee is een van de weinige in Marokko die ook voor niet-moslims toegankelijk is.
Joods museum
Het Joodse museum van Casablanca is om meer dan een reden uniek: het is het enige echte museum in de stad en bovendien is dit het enige Joodse museum in de Islamitische wereld. In het museum, ondergebracht in een prachtige villa omgeven door een mooie tuin, wordt een beeld opgehangen van de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Marokko en haar invloed op de plaatselijke samenleving.