Binnen de muren van de Oudaia Kasba staat de oudste moskee van de stad, maar er ligt ook een mooie tuin. Je kunt er ook genieten van een prachtig uitzicht. In de omgeving van de Hassan-toren, in het eigenlijke stadscentrum, vind je onder andere de indrukwekkende moskee van Mohammed V en het koninklijke paleis. Van daar is het niet zo ver naar de ruïnes van de Romeinse stad Sala en de necropolis van Chella.
Rabat
De precieze ouderdom van Rabat is niet duidelijk, maar zeker is dat de huidige hoofdstad van Marokko reeds in de 3e eeuw voor Christus bekend was als aanlegplaats voor schepen. Diverse volkeren en dynastieën overheersten de stad in de loop der eeuwen en lieten er hun stempel achter: Feniciërs, Carthagers, Romeinen, Almohaden, Mariniden, Fransen.
Een uitstekende omgeving om de kennismaking met Rabat te beginnen is de deels ommuurde medina . De oudste muur gaat terug tot de 12e eeuw. Het belangrijkste gebouw is de “Grande Mosquée”, een eeuwenoude moskee die in 1882 gerestaureerd werd. Vlakbij liggen de overdekte centrale markt (vooral levensmiddelen) en tal van winkelstraatjes. Een van de meest bekende daarvan is de Rue Souïka, waar je behalve talloze winkeltjes ook diverse restaurants vindt. Ben je eerder op zoek naar sieraden en stoffen dan ga je het best eens langs in de Souk Es-Sebat, op het uiteinde van deze straat.
Oudaia Kasba
Eveneens ommuurd is de “Oudaia Kasba”. Je kunt haar betreden via de Oudaia Bab, een prachtige poort. De geschiedenis van dit roodokerkleurige bouwwerk gaat terug tot de 12e eeuw. De hoofdstraat van de kasba, de Rue Jamaa, brengt je naar de oudste moskee van de stad, de Jamaa El-Atiqa, die gebouwd werd rond 1150. Helemaal op het einde van dezelfde straat is er een platform (Plateforme du Sémaphore) met prachtig uitzicht over de stad Salé en het estuarium van de Bou Regreg. In dezelfde buurt vallen nog de “Tour des Pirates”, een kaperstoren uit de 17e eeuw, en een schaduwrijke Andalusische Tuin te bewonderen. Hier ligt ook het “Musée des Oudaia”, ooit een paleis van sultan Moulay Ismail, eveneens uit de 17e eeuw, maar nu een museum voor ambachtelijke kunst, met onder meer tapijten, muziekinstrumenten, kledij, juwelen en keramiek.
Het stadscentrum
Het eigenlijke stadscentrum is gelegen tussen “Bab er-Rouah” (de poort van de wind), de Hassan-toren en het koninklijke paleis. De binnenzijde van de poort is versierd met vlechtmotieven en Koefische letters, een oud lettertype dat nauwelijks nog voorkomt in het land. Het koninklijke paleis omvat diverse gebouwen, zoals ministeries, een grote moskee, een renbaan, een eliteschool en natuurlijk een zeer luxueus paleis.
Op zowat driekwart kilometer van het koninklijke paleis ligt een interessant archeologisch museum (rue al-Brihi) met vooral veel aandacht voor de Romeinse en de vroege islamitische periode, maar ook prehistorische vondsten uit Volubilis en Banasa. De 44 meter hoge Hassan-toren (Le Tour Hassan) was oorspronkelijk een minaret, het enige dat rest van een in 1196 gebouwde moskee, samen met een aantal heropgerichte pilaren. Naar men aanneemt was dit ooit de grootste moskee van de islamitische wereld. Tegenover de toren staat het mausoleum van de in 1961 overleden Mohammed V, de sultan die Marokko naar de onafhankelijkheid leidde. In dezelfde zaal als de gepolijste granieten sarcofaag van de sultan staat ook het graf van zijn zoon en dat van koning Hassan II.
De necropolis van Chellah
Als je van aan de Hassan-toren naar “Bab Zaer” (zuidelijke stadspoort) loopt kan je van daar verder naar de necropolis van Chellah en de op hetzelfde terrein gelegen ruïnes van de Romeinse stad Sala. Deze grote begraafplaats werd in de 14e eeuw aangelegd door de Mariniden, maar werd in 1755 verwoest door een aardbeving. De al meerdere decennia aan de gang zijnde opgravingen naar de Romeinse stad Sala hebben een grote keuze aan ruïnes opgeleverd: een forum, thermen, een marktplein, een fontein, meerdere winkels, een Jupitertempel, een bordeel, enz …
Keizer Trajanus liet hier op het einde van de eerste eeuw zelfs zoiets als een stadhuis bouwen. De eerste aanblik van de necropolis is vergelijkbaar met die van een oase: er groeien palmbomen, bananenbomen, vijgenbomen en ook fraaie hibiscusplanten. Her en der bemerk je ooievaarsnesten in de bomen. In de buurt kan je ook de “Aïn Mdafa” (bron van de heilige palingen) bekijken. De brave dieren zouden mensen kunnen bevrijden van steriliteit.