Curiositeiten in de Noorse natuur
Vestlandet
De mooiste fjordengordel ligt in de regio Vestlandet, het westelijke gebied van Noorwegen waar de fjorden heer en meester zijn tussen Stavanger en Kristiansund. Het zijn wondermooie natuurcreaties die zich met veel schoonheid een 'weg' banen tussen bergen en tot diep het binnenland insnijden. Het Sognefjord is er het langste en misschien wel allermooiste fjord, maar daarover lees je op een andere pagina. Andere zijn de Boknafjord, het Lysefjord met de Prekestolen en de Kjeragbolten.
Je kan er behalve genieten van de fjorden ook heerlijk wandelen over bergpaden, tussen de heide. Her en der zorgen watervallen voor begerenswaardige plaatjes. Je kan zwemmen en aan watersport doen, op kiezel- en zandstranden liggen. Stavkirken vind je op vele plaatsen. Bergen, Stavanger en Kristiansund zijn er de bekendste steden.
Om de Prekestolen te vinden, moet je in het Lysefjord zijn. Vanuit Stavanger kan je het bereiken. In het Lysefjord kom je plots oog in oog met de 'preekstoel', een steile rots die bijna 600 meter boven het water 'hangt'. Je kan er alleen maar heen vanaf een parking via een wandelpad dat soms lastig te bewandelen is. Reken toch op tussen 2 à 3 uur om op de 'preekstoel' te geraken maar de beloning is niet min. Je komt uit op een rotsplateau zonder leuning evenwel. Het biedt een adembenemend uitzicht op het Boknafjord. Absolute voorzichtigheid, zeker met kinderen erbij, is hier aangewezen want onder je ligt 604 meter diepte.
Een andere populaire attractie van het Lysefjord is de Kjeragbolten, een grote kei. Deze ligt niet maar hangt ergens diep weg in het Lysefjord. Het is niet zomaar een kei die je op de grond ziet liggen. Deze hangt gespannen tussen twee rotswanden en het is een uitdaging om er te geraken (volg de massa) want het vergt een wandeling van dik twee uur. Als je er bent is de uitdaging nog groter om er te gaan platliggen of nog gewaagder, om er te gaan opstaan. Het levert de foto op van je vakantie allicht. Een selfie is enkel voor durvers. Ga niet te veel vooruit of achteruit want hier val je 1000 meter diep.
Jaeren is het kustgebied ten zuiden van Stavanger. Je mag er strandtoerist zijn want hier liggen kiezel- en zandstranden.
Natuurparken
Hardangervidda is het grootste nationaal park, dat zich uitstrekt in het zuiden van Noorwegen, de regio Sørlandet en Telemark. Je vindt er de Hardangerjøkulen, de gletsjer die omzeggens het hele jaar kan bezocht worden wat veel toeristen ook doen. Nog een trekpleister is de waterval Vøringsfossen. De rivier Bjoreia stort zich er 145 meter naar beneden in de vallei van Mabødalen. Hier zal je veel wandelaars ontmoeten, forelvissers aan de oevers zien zitten en bijna zeker rendieren in levende lijve zien.
Oost-Noorwegen is het immens grote gebied dat drie provincies omvat, goed voor één vijfde zowat van gans Noorwegen. Bergen, bossen, valleien, bergweiden vormen er het uitzicht. De Glomma rivier stroomt er door en hier ligt het Nationaal Park Jotunheimen in de provincie Oppland. Je vindt er talrijke bergdorpjes en er liggen vijf bergtoppen van 2300 meter. Verder ook weilanden en vruchtbare landbouwgronden. Hamar en Lillehammer zijn de bekendste steden.
Noorderlicht
Om het noorderlicht op zijn best te zien moet de hemel donker en helder tegelijk zijn, dus geen bewolking noch een volle maan. Tussen september en april is de beste periode. De poolnachten zijn de meest aangewezen tijdsmomenten om het noorderlicht op zijn mooist te kunnen zien. Het gaat over de periode tussen 21 november en 21 januari. Omdat er dan amper licht is overdag. Tromsø ligt dicht ten noorden van de Poolcirkel. De stad wordt de 'poort tot de Noordpool' genoemd. Vanuit Tromsø zijn er veel begeleide expedities om dit natuurfenomeen te spotten. Je moet sowieso de natuur in want in de stad zelf heb je toch teveel belemmering.