Stadhuis oud en nieuw
Als het nieuwe stadhuis open is (niet tijdens het weekend) moet je zeker eens binnen stappen. Je kan zich niet voorstellen dat er achter zo’n klein gebouw, zo’n immense ruimte ligt. Het werd gebouwd door de architect Thomas Rau die de bijna onmogelijke taak kreeg om 9000 m² kantoorruimte te bouwen in hartje Zutphen. Hij is erin geslaagd en het gebouw werd in 2000 geopend. Aan de overzijde staat het oude stadhuis dat nu nog in gebruik is als ceremoniële ontvangstruimte. Je zou bijna denken dat het een zeer oud gebouw is doch dat is niet zo. Het is nieuwbouw uit de jaren ’60 van de vorige eeuw.
Sint-Walburgiskerk en de Librije
Aan de St-Walburgiskerk bouwde men van de 13de tot de 16de eeuw. De reden waarom zowel romaanse als gotische bouwkenmerken terug te vinden zijn. Binnenin zie je gewelfschilderingen uit de 14de en 15de eeuw, een koperen doopvont uit Mechelen, een prachtige gotische kaarsenkandelaar, één van de mooiste Bader-orgels in Nederland … De kerk is gerestaureerd door de architect Cuypers. Ze is van oorsprong katholiek maar nu gereformeerd. Ga even naar het portaal recht tegenover het oude stadhuis. Bij regenweer sprak de graaf hier recht, op de banken. Je ziet hier ook een Mariabeeld. Dat werd gevonden bij de restauratie door Cuypers maar omdat de kerk gereformeerd is kon die niet meer binnen staan, dus dan maar in het portaal. Kijk ook eens naar het mooie plafond.
De toren van de kerk was 117 meter hoog. Ze is 3x door de bliksem getroffen, het laatst in 1949. Toen was men het beu en heeft men er een ‘peperbus’ op geplaatst.
De Librije is qua culturele waarde onschatbaar. Deze ruimte in de kerk bevat zo’n 700-tal boeken, handschriften en incunabelen (wiegedruk, geschrift gezet met losse letters). Bijzonder zijn de 100 boeken die op houten lessenaren met een ketting zijn vastgeklonken. De bedoeling was om de mensen het ware geloof te doen behouden door het lezen van godsdienstige boeken in deze openbare bibliotheek. Let wel, de Librije kan enkel met een gids bezocht worden. Die gids is tijdens de openingsuren van de kerk altijd aanwezig en een afspraak hoeft vooraf niet gemaakt te worden. Bezoek aan kerk en Librije zijn betalend.
Berkelpoort
De Berkelpoort is een waterpoort en tevens ook een onderdeel van de vestingen over de rivier de Berkel. Ze dateert uit de 14e eeuw en werd gebouwd om 2 nederzettingen langs beide zijden van de Berkel met elkaar te verbinden.
Musea
Het Stedelijk Museum krijgt in 2016 samen met het Museum Henriette Polak een nieuwe locatie: het Hof van Heeckeren, naast het Hampshire hotel ’s Gravenhof waar we straks langswandelen. In het Museum Henriette Polak (nu nog op de Zaadmarkt) tref je vooral figuratieve kunst aan vanaf 1927 met de nadruk op de jaren ’50. Het Stedelijk Museum is nu nog gehuisvest in een voormalig klooster. Je treft er naast een vaste collectie van o.m. ‘Zutphense Schatten’ ook nog tijdelijke tentoonstellingen aan. Daarbij is een reconstructie te zien van de ‘verdwenen stad’, het stadsdeel van Zutphen dat in 1944 werd verwoest. Ook het Panorama Zutphen van de pentekenaar Henk Bouwman is te bewonderen in het museum, een meesterwerk van precisie en details. Meer info op www.museazutphen.nl
Gebouw ‘Nationale Nederlanden’
Deze grote verzekeringsmaatschappij zou hier zijn ontstaan gekend hebben. Nu is er een Museumwinkel ‘Het Snoepje’ gehuisvest met allemaal oude snoepjes in een historisch interieur. Meer info op www.museumwinkelhetsnoepje.nl
In ditzelfde gebouw is er ook nog een oude bibliotheek. Op donderdag, vrijdag en zaterdag kan je er koffie met gebak nuttigen. Moet je zeker doen, je waant zich meer dan 50 jaar terug in de tijd. Je vertoeft er in een oud Hollands interieur. Het draagt de naam koffiekamer ‘De Bibliotheek’.
Bourgonjetoren
Deze werd in 1457 gebouwd als verdediging tegen de Bourgondiërs. De muren zijn 3m90 dik. Je moet zich voorstellen dat toen de IJssel hier stroomde en de wal ook veel lager lag. Een toren moet natuurlijk een kanon hebben. Er werd daarom een groot kanon gekocht op afbetaling in Xanten. Het werd welgeteld één keer gebruikt, bij de feestelijke inhuldiging. Het kanon werd later gegeven aan de graaf van Orleans in ruil voor een niet-aanvalspact: dus de graaf kreeg het kanon als hij Zutphen niet aanviel.
Drogenapstoren
De Drogenapstoren werd gebouwd tussen 1444 en 1446. Oorspronkelijk diende dit vierkante gebouw met spitstoren en wachttorentjes op de hoeken als stadspoort. Maar wegens kostenbesparing werd de toegang dichtgemetseld. In 1555 bewoonde de stadsmuzikant Tonis Drogenap de toren. Zijn naam werd voor eeuwig verbonden aan de toren die vooraleer definitief als woning werd omgebouwd nog een halve eeuw dienst deed als watertoren.