Bezoek Olen: in de ban van Keizer Karel

Ontdek duurzaam bouwen & wonen in Kamp C in Olen

Met een wandeling maak je kennis met de bosrijke gebieden van Olen. Het Mierenpad is speciaal aangelegd voor kinderen. Voor alles over ecologisch bouwen, duurzaam wonen kan je terecht in Kamp C. Domein Teunenberg, ooit de basis van militairen, is nu een groene zone voor wandelaars. Starten doen we met de potten van Olen die voor eeuwig en altijd met de gemeente zullen verbonden blijven. Lees meer

De belangrijkste bezienswaardigheid in Olen is hoe Keizer Karel zijn dorst leste met de pot van Olen
  •  
  • Wandel in bosrijke gebieden
  • Lees de legende van de pot van Olen
  • Kamp C en Expo C voor de bouwfanaat 
  • Olen thuishaven van balonnenvaarders
  • Wandelaars nu baas in domein Teunenberg 
Gratis reisgids downloaden

De gemeente Olen kent een zeer rijke geschiedenis van meer dan duizend jaar. Al ruim 500 jaar leeft deze gezellige gemeente in de ban van keizer Karel. Talrijke volksverhalen en monumenten houden de roemruchte bezoeken van de keizer aan dit dorp in ere. Olen is evenwel meer dan dat. De landelijke gemeente bezit een fraai patrimonium, uitgebreide recreatiemogelijkheden en een bruisende evenementenkalender.

Pottenfontein

De potten van Olen staan zeker en vast in verband met een van de bezoeken van Keizer Karel. Veel verhalen doen de ronde en zijn wellicht in de loop der geschiedenis vele malen herschreven. Eén legende krijgt de bovenhand en die willen we je niet onthouden als start van deze wandeling.

In de 16de eeuw was er een herberg waar nogal veel bier werd gedronken. Toen Keizer Karel aan het jagen was in de bossen van Olen kwam hij er wel eens langs om een pot bier te drinken. Hij ging echter niet naar binnen en bleef op zijn paard zitten. De herbergierster moest dan die zware pot aanreiken en hield die vast aan de oor. Daardoor kon de keizer echter de pot niet goed overnemen. Hij vroeg dan ook voor de volgende keer een pot met twee oren te bezorgen.

De wil van de keizer was wet en zo had die herberg een pot met twee oren voor het geval Keizer Karel nog eens op bezoek zou komen. Bij een van die volgende jachtseizoenen kwam hij inderdaad nog eens langs die herberg. Maar de vrouw nam die zware pot nu met de beide oren vast zodat de keizer opnieuw moeite had om die vast te nemen. Hij vroeg dan om bij de volgende keer een pot met drie oren te voorzien.

Maar het bleef mis gaan want bij zijn volgend bezoek greep de vrouw de pot bij twee oren en het derde oor was naar haar borst gericht en niet naar de keizer. Opnieuw had de keizer problemen maar nu greep hij onder de pot door naar het derde oor ...

Die herberg bestaat nog steeds op het dorpsplein en daar zou volgens de legende de pot bewaard worden: Brasserie de oude pot van Keizer Karel. Nog meer verhalen van Keizer Karel kan je lezen in het boek 'Van stroppendragers en de pot van Olen' uitgegeven door het Davidsfonds.

Kerk Sint-Martinus

De Sint-Martinuskerk van Olen is een beschermd monument. Je herkent drie bouwfasen aan de keuze aan materialen en bouwstijlen. De toren dateert uit de 13de-14de eeuw en is opgetrokken uit zandsteen. De bakstenen gevels van de 15de-16de eeuw zijn laatgotisch en typisch voor de Kempen. De zijbeuken kwamen er echter pas in de 18de eeuw. In tegenstelling tot veel andere kerken ligt het kerkhof hier nog steeds rond de kerk. Op dat kerkhof aan de straatzijde staat er nog een 18de-19de-eeuws grafmonument van de familie Cluyts. Moest de kerk open zijn (zelden) dan moet je zeker even binnen een kijkje nemen. De preekstoel in rococostijl en enkele beelden zullen zeker je aandacht trekken.

Ballonmonument

Olen heeft een rijke traditie aan ballonmeetings met twee ballonvaardersfamilies  en een eigen ballonclub: Icarus. Tweejaarlijks wordt er een driedaagse ballonmeeting georganiseerd. Er stijgen dan een dertigtal ballonnen op in verschillende vormen. 

Het monument dat in de winterperiode nogal kaal oogt wordt in de lente gevuld met 250 bloempotten hangpelargoniums, die in het frame komen te hangen. Rond kerstmis wordt het monument van lampjes voorzien. Zowel het ontwerp als de uitvoering is gebeurd door Bon Van Hemelen, een ondertussen gepensioneerde gemeentearbeider.  De ballon zelf heeft de juiste verhoudingen van een standaard luchtballon. Het bakje echter werd groter uitgevoerd om voldoende steun te kunnen bieden aan het geheel.

Grot van O.L.Vrouw

Deze grot is gebouwd in 1981 in opdracht van de kerkfabriek en ziet er op het eerste zicht niet speciaal uit. Maar er is een ganse voorgeschiedenis aan verbonden. Voorheen had de kerkfabriek een grot laten bouwen , ongeveer 1 km verderop, in een bosrijke omgeving. Die grot werd ernstig beschadigd door jeugdige vandalen. Daarom liet diezelfde kerkfabriek een nieuwe grot bouwen aan het chirolokaal. Het opzet was dat ze die grot dan ook moesten onderhouden. Maar dat was niet de bedoeling van de Olense jeugd. Het zijn nu de buren die de grot onderhouden. 

Kamp C

Kamp C, ook gekend als "Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen & Wonen", staat synoniem voor duurzaam bouwen! Ga je bouwen of verbouwen en wil je dit op een verstandige wijze doen? Of vraag je je af wat duurzaam bouwen nu echt betekent?  Dan kan je terecht in Kamp C. Daar geven experts je individueel advies, een themagerichte rondleiding, een infosessie of een praktische workshop. Als je concrete bouwplannen hebt, kun je gratis je plannen op duurzaamheid laten screenen tijdens een sessie ‘bouwadvies’. 

In EXPO C vind je een unieke tentoonstelling over alles wat je moet weten over duurzaam omspringen met ruimte, energie, materialen en water. Wil je in levende lijve ervaren wat wonen in een bio-ecologische woning betekent? Bezoek dan de voorbeeldwoning Casana. Opgelet het infocentrum heeft beperkte openingsuren raadpleeg daarom vooraf hun website: www.kampc.be 

Teunenberg

Domein Teunenberg is een voormalig Brits militair domein van 64 ha groot. Het is nu eigendom van diverse overheden en is volledig toegankelijk voor wandelaars. Teunenberg was een Britse militaire basis, gebouwd begin de jaren ‘50. De Britten bleven hier tot begin 2000. Maar de beslissing om hier weg te trekken was reeds genomen na de val van de Berlijnse Muur in 1989. Sommige Britse kampen werden overgenomen door het Belgische leger dat zich op dat moment terugtrok uit Duitsland. Andere, zoals Teunenberg, werden verkocht aan diverse overheden. Zo is het grote paradeplein eigendom van de gemeente Olen die de hallen verhuurt aan het verenigingsleven.

De periode na de Tweede Wereldoorlog was gekenmerkt door een wapenwedloop en een grote vijandigheid tegenover Rusland. In het kader van de NAVO werden er vele militaire basissen gebouwd in de Antwerpse Kempen. Het was niet zozeer de bedoeling om hier in de verdediging te gaan maar wel om militair materiaal te stockeren. Snelle verbindingswegen naar de haven van Antwerpen en Duitsland waren de belangrijkste troef. De vele bossen vormden uiteraard een ideaal militair terrein.

Reviews en beoordelingen Olen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Olen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info