Als de hoogste waterstand bereikt was werden de sasdeuren van het reservoir gesloten om bij laag tij met het opgespaarde water de havengeul te spuien met andere woorden het aangeslibde zand uit de vaargeul naar zee te spoelen. Dit gebeurde voor de laatste maal op 11 augustus 1976. Het gehele jachthavencomplex is nu volledig omringd door een promenade met bankjes waar je even kunt uitrusten en van het uitzicht kan genieten. Op het einde van de promenade kom je aan bij de vuurtoren en zie je het standbeeld staan van de De Stuurman van Guillaume Charlier.
Vuurtoren
Zoals de meeste vissersplaatsen had Blankenberge van oudsher een vierboete of vuurtoren. Deze vuurtoren diende als oriëntatiebaken voor de vissers. Zo wisten ze altijd welke richting ze op moesten varen. De betonnen vuurtoren van Blankenberge dateert uit 1950, de vorige werd namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Duitse leger opgeblazen. In tegenstelling tot wat er op de borden staat bij de benedenverdieping van het gebouw, is de vuurtoren en het Nautisch & didactisch informatiecentrum van het Zeegenootschap helaas niet meer toegankelijk
Pier
Op de pier van Blankenberge kun je tot wel 350 meter ver de zee in lopen. De eerste constructie dateerde uit 1894. Op een achthoekig platform stond toen een groot paviljoen in art nouveaustijl in gietijzer en glas. Het werd echter tijdens de Eerste Wereldoorlog vernietigd en is later opnieuw aangelegd De huidige betonnen pier werd in 1931 opgetrokken. Het hoofdgebouw kreeg tussen 1999 en 2003 een nieuwe onder structuur en het paviljoen werd volledig gerestaureerd om het weer in zijn vroegere staat te krijgen. In het ronde gebouw kun je tegenwoordig een thematische tentoonstelling bekijken of lekker genieten van een hapje en een drankje.
Kijk voor meer informatie over openingstijden op de website: www.belle.epoque.blankenberge.be