Bron van de Seine
De Seine kent zijn oorsprong ten noorden van Dijon, in een kleine vallei, gelegen op de weg van Dijon naar Châtillon-sur-Seine, een paar kilometers ten noorden van St.-Seine-l'Abbaye. Veel is er niet meer te zien behalve een beeld die door Baron Hausmann werd geplaatst aan de voornaamste bron. Maar vroeger, in de tijd van de Galliërs, was dit een heiligdom, trouwens dat waren alle plaatsen waar water uit de grond kwam geborreld. De godin van deze rivier was Séquana. Het water van de Seinebron wordt verantwoordelijk geacht voor verschillende genezingen. Ex-voto's werden geofferd op deze plaats, veel van deze voorwerpen kan men nu terugvinden in het Musée Archeologique van Dijon.
Natuurpark van Morvan
De Morvan is een prachtig natuurpark, centraal gelegen in de Bourgogne, met een oppervlakte van ongeveer 175 000 hectaren. Het is mogelijk om er te varen, vissen, fietsen, wandelen, paardrijden en zelfs de auto is er op sommige plaatsen toegelaten. Het centraal punt is het Maison du Parc in St.-Brisson. In dit dorpje is eveneens het weerstandsmuseum gevestigd van de Morvan tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De rivier de Yonne komt vanuit de Morvan en is een bijrivier van de Seine. Vanaf de 16de eeuw werd het hout hier massaal gekapt en langs deze waterwegen naar Parijs gebracht als brandhout. De Morvan was hiervan de belangrijkste leverancier. In kleine vlotten samengebonden kwam het aan in Clamecy (dat rijk werd door deze handel) en van daaruit ging het naar Parijs in grote vlotten gebonden. Er is een museum over deze nijverheid in Clamecy. Maar toen men in Parijs olie en gas voor de kachel koos, boden de vrouwen van de houthakkers zich aan als 'nourrices' of voedsters voor rijke Parijse dames. Heel wat baby's uit de Parijse hoofdstad zijn groot geworden dankzij de moedermelk uit de Morvan. Meer info: www.parcdumorvan.org
Préhistorie
Er zijn in de regio een aantal préhistorische ontdekkingen gedaan. Dat bewijst meteen de belangrijkheid van de Bourgogne in dat tijdperk. Zo vind je in Arcy-sur-Sûre (Vezelay) grotten waar de Cro-Magnon omstreeks 35 000 v.C. wandschilderingen hebben achtergelaten. Azé in de streek van Mâcon heeft zelfs een archeologisch museum verbonden aan zijn twee grotten. In één van die grotten zjin préhistorische afzettingen te vinden die teruggaan tot 300 000 v.C. Maar de meest bekende préhistorische site is wellicht de rots van Solutré. Meer dan 100 000 paardenskeletten werden er opgegraven. Over dit mysterie verneem je alles in het ondergronds museum.
Overblijfselen
Eigenlijk kan je het best je zoektocht naar Gallische overblijfselen starten in Châtillon-sur-Seine. Daar vind je in het Musée du Châtillonnais een volledige reconstructie van het graf van de prinses van Vix. In 1953 werd haar ongeschonden 2500 jaar oude graf opengelegd. Zij droeg nog steeds een prachtige gouden halsring en bij haar werden vele voorwerpen teruggevonden, waaronder de grootste bronzen vaas daterend uit de Oudheid, 164 cm hoog en volledig intact.
Voor de volgende Gallische ontdekking moeten we in Bibracte zijn. Vijf eeuwen na Vix vestigden de Eduërs er zich, Bibracte werd hun hoofdstad, maar in de eerste eeuw moest dit plaats ruimen voor Autun. Toch hebben ze interessante bouwwerken achtergelaten. Met de hulp van onze tijdgenoten werd een complete site waarheidsgetrouw terug opgebouwd. Het museum van de Keltische beschaving is gevestigd naast de site en plaatst de kennis van Bibracte in een Europese context. Je ontdekt er alles over het onafhankelijke Gallië en andere Keltische volkeren.
Tenslotte is er dé gebeurtenis van die periode. In Alésia (Alise) vond in 52 v.C. de slag plaats waarbij Julius Caesar heel Gallië bij zijn Romeinse Rijk inlijfde. Maar dit liep niet van een leien dakje. Er was eerst een beleg nodig en werden er versterkingslinies aangelegd van 15 en 21 km lang, nu kunnen we daar nog altijd overblijfselen van terugvinden. In Alise vind je ook het standbeeld van Vercingétorix, de overwonnene. In Alise is het Alésiamuseum te bezichtigen waar je het meubilair kan terugvinden van de Gallo-Romeinse nederzetting op de Mont Auxois, dit laatste is natuurlijk voor de échte Archeologische toeristen.
Archéodrome
Als je de Route du Soleil naar het zuiden genomen heeft zal je ongetwijfeld de naam "Archéodrome" opgevallen zijn. Dit attractiepark is gelegen langs de A6 autosnelweg, maar ook bereikbaar via de D23 vanuit Meursault. Wellicht vraag je zich af wat dit park met het Gallo-Romeinse tijdperk te maken heeft. Hier kan je kennismaken met de vestingstechnieken die Julius Caesar toelieten om Alésia te belegeren. Het interieur van een Gallo-Romeinse villa kan je ook bezichtigen, samen met een Gallische boerderij met levende dieren. Dit fraaie openluchtmuseum schetst een overzicht van het verleden van Bourgogne. Van de tijd van de paleolitische jagers tot de komst van de Bourgondiërs. Audiovisuele ruimtes besteden aandacht aan de cultuur van de Bourgogne en de oorsprong van de Aarde en het mensdom.