Domein Bokrijk
Het Provinciaal Domein Bokrijk brengt het verleden terug tot leven. En dit al sedert 1958, het jaar dat het Openluchtmuseum officieel werd geopend. Op een oppervlakte van meer dan 60 ha vormen zo'n 140 gebouwen de basis van een erfgoedcollectie aangevuld met talrijke gebruiksvoorwerpen. Zo krijgt iedere bezoeker een idee hoe onze voorouders leefden.
Rond 1890 werden de eerste openluchtmusea gebouwd: 'Skansen' in Zweden, het 'Norsk Folkmuseet' in Noorwegen ... In Bokrijk werden de allereerste gebouwen gereconstrueerd door een kunstschilder, Ch. Wellens, die heel wat boerderijtjes uit de Kempen getekend en geschilderd had. Jozef Weyns was dan de eerste beheerder van het openluchtmuseum. In 1953 werd hij door de provincie Limburg aangesteld om het domein uit te werken. Zo werd het in drie afdelingen ingedeeld: het arme heidelandschap, het vruchtbare heuvellandschap en als laatste het vruchtbare laagland. Naast deze landelijke afdelingen heb je verder nog 'De oude stad' die je zelf kan afhuren voor evenementen en waar je ook de expositie van 'De Sixties' kan bezoeken. Daar zal je volledig worden ondergedompeld in de sfeer van de jaren '60.
De meeste animaties in Bokrijk zal je zien tijdens de weekends en schoolvakanties. Welke regio je van het openluchtmuseum binnen wandelt, je zal wel een keer de champetter tegen het lijf lopen of in de woonkamer geconfronteerd worden met de boerin die haar gal uitspuugt tegen de pastoor.
Meer informatie op www.bokrijk.be
Natuurpark De Maten
Op een oppervlakte van 300 hectare ligt het beschermd natuurpark De Maten op het grondgebied van Genk en Diepenbeek. De natuur deed hier zijn werk maar ook door afdamming van een beek ontstonden een keten van vijvers, liefst 35. Deze werden gebruikt voor het kweken van consumptievis. De Stiemerbeekvallei heeft een ‘zachte’ helling met hoge rietvelden waar riet- en moerasvogels zich thuisvoelen. Behalve de vijvers vind je in De Maten een mix van heide (nat en droog), moeras, moerasbos, duinen en weilanden. Om de broedvogels niet teveel te storen is een beperkt deel opengesteld voor het publiek.
Domein Kattevennen
Het Domein Kattevennen is één van de 6 toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Katten zullen hier wel rondlopen maar zij zijn niet het thema. Dat is wel de kosmos.
In de Cosmodrome beleef je een fascinerende ontdekkingstocht in het heelal. Leer er meer over planeten en sterren, over de onbereikbare maar intrigerende ruimte.
In een observatorium kan je met een reuzetelescoop het heelal leren ontdekken. Overdag kijk je naar de zon, ’s avonds wordt er gekeken naar de maan, de sterren en de planeten. Cosmodrome is trouwens één van de zes volkssterrenwachten in Vlaanderen. Plan je de uitstap naar Kattevennen op een vrijdag tussen oktober en maart, dan kan je elke vrijdagavond vanaf 20.00u gratis deelnemen aan de waarnemingsavonden. Voor meer info: www.kattevennen.be
Heel leuk zijn de themawandelingen het Planetenpad en het Stenenpad. Het ganse jaar door kan je mee op een ruimtemissie door het zonnestelsel.
Het Planetenpad is maar 1,4 kilometer lang, maar op deze route combineer je én gezond bewegen in een prachtige natuur én een leerrijke kennismaking met de geheimen van ons zonnestelsel en de acht planeten. Kinderen kunnen deelnemen aan een planetentocht waarbij elk een bepaalde opdracht meekrijgt.
Eveneens op het domein is het Stenenpad aangelegd. Met stenen uit Belgische steengroeven én uit het buitenland (ondermeer uit de Eifel). Op het pad liggen ruim 30 unieke rotsblokken, die elk een deeltje ‘vertellen’ over de wetenschap en geschiedenis rond de aarde.
Kattevennen beschikt eveneens over een manege zodat ook heel wat ruiters dit domein komen opzoeken. Er start vanaf de site een ruiterroute.
C-mine expeditie
Op de vroegere domeinen van de mijn van Winterslag vind je C-mine expeditie waar je een stukje mijnbeleving meekrijgt. De entreeprijs is laagdrempelig en dat maakt een bezoek nog zo aangenaam. Je bezoekt geen mijn maar kan allerlei belevingen meemaken met geluid en licht. Er is een echokamer, leuke verhalenkokers met 3-D beelden, panoramakijker … Via de tunnel die de snelheid van een grauwvuurontploffing simuleert kan je de schachtbok beklimmen. Er is een tussenplatform dat voor iedereen haalbaar is. Wie tot gans boven wil krijgt 360 treden te verwerken (vanop het tussenplatform de witte trap nemen). Vanop de top van 62 meter krijg je dan uiteraard een mooi panorama. Hoogtepunt bij dit bezoek is de virtuele reis in de mijn van Winterslag in de jaren ’50. Dit moet je gezien hebben. Via een speciale bril en geluidsinstallatie reis je gedurende een tiental minuten boven en in de mijn. Deze simulatie is van uiterst hoge kwaliteit en maakt een bezoek aan C-mine de moeite waard. Meer informatie op www.c-mine-expeditie.be