In de omgeving van Cassel stonden er ooit een 18-tal molens waarvan dit de enige overgebleven getuige is. Oorspronkelijk werd hij gebruikt om olie te slaan, nu alleen nog voor het malen van graan.
Verdedigingswallen
Het is niet precies bekend van wanneer de verdedigingsmuren van de stad werden opgetrokken. Zeker is dat Cassel gedurende de 17e eeuw tientallen jaren onder vuur heeft gelegen. De stad wisselde toen een paar keer van bezetter om uiteindelijk eind 17e eeuw bij Frankrijk te behoren. In 1677 verloren de Hollanders hier een zeer belangrijke slag.
Van zodra Cassel bij Frankrijk kwam heeft men de vestingwallen niet meer onderhouden of zelfs afgebroken. De open ruimte werd gebruikt om tuinen aan te leggen. De wandelpaden die je volgt waren ‘flaneerpaden’ langswaar de bewoners rustig konden wandelen, genieten van de zon en hun mooiste zondagse kleren konden tonen. De eigenaardige bruggetjes waar je onderdoor wandelt zijn daar nog een levendige getuige van.
Jezuïtenkapel
Dit is een 17e eeuwse kapel die nog deel heeft uitgemaakt van een college. Vandaag is de kapel niet meer in gebruik en van het college rest helemaal niets meer.
Kerk Notre-Dame
Deze Onze-Lieve-Vrouwekerk is de oudste van Cassel en dateert oorspronkelijk van de 11e eeuw. Ze werd wel volledig heropgebouwd in baksteen in de 16e eeuw. Nu is ze in restauratie en is meestal wel geopend.
Monument des Trois Batailles en St. Pieterskerk
Dit monument en de kerk werden opgetrokken ter ere van de drie grote veldslagen die hier gestreden werden, tussen 1071 en 1677 toen Cassel bij Frankrijk kwam.
Er staat ook nog een moderner monument met een venster dat je zicht geeft op de crypte van de voormalige collegiale kerk St. Pieters. Op dit gedenkteken zie je een Vlaamse tekst in het lokaal dialect. We zijn zo vrij deze te vertalen naar het Nederlands.
Zoek de tekst en vergelijk, het is heel leuk om lezen. "De collegiale kerk St.Pieters was hier opgericht in het jaar 1072. Het was een kerk die toebehoorde aan het kasteel en is gebouwd door de edelmoedigheid van Robert den Vriesman, Graaf van Vlaanderen. Het was zijn laatste wens. De kerk is in het jaar 1788 vernield geweest doordat ze in zeer slechte staat was. Je kan nu alleen nog de crypte zien die in 1793 ontheiligd werd. De resten van Dhr. Vriesman waren daar begraven (hij is gestorven in 1093). Ze waren in zijde en kant gewikkeld en het graf is opengebroken. Het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van de Crocht werd er vereerd. Ze beschermt de Casselberg ...".