Het is zowat de grootste kerk in de wijde omgeving met een interieurlengte van 100 meter en een hoogte van 23 meter. De kathedraal is in het laatste decennium prachtig gerestaureerd en daardoor komen de kunstwerken nog meer tot hun recht.
De kerk ga je binnen via de zijgevel en je stapt dan rechtdoor. Aan de rechterkant zie je het eerste stuk van hun waardevolle collectie: een schilderij van Rubens (Kruisafneming). Op het plan in onze reisgids zie je de belangrijkste plaatsen in de kerk.
- A. Rubens, de Kruisafneming
- B. Orgel van 1717 en gerestaureerd in de 19de eeuw. Het bevat niet minder dan 3300 pijpen.
- C. Graf van Eustache de Croij, gebeeldhouwd door een Belg (1538). Daarnaast mooie zijkapellen die een beetje de geïmproviseerde schatkamer zijn van de kathedraal.
- D. Net voorbij de zijkapellen rechts: het schilderij ‘Veroordeling van Christus’
- E. Aan de overzijde: de Onze-Lieve_vrouw van de Mirakelen, de patrones van Saint-Omer.
- F. Volg nu de rondgang (muur van Epitafia), de reliëfs dateren van de 14de tot de 19de eeuw.
- G. Een eenvoudige graftombe van een abt van de St-Bertinabdij zal je opvallen door de vele kleine schoentjes die er liggen. Saint-Erkembode (8ste eeuw) is aanbeden voor kinderen met loopproblemen omdat de heilige aan reuma leed. De ouders laten schoentjes achter als dank of als bede voor een oplossing.
- H. Let ook even op het labyrint dat je kan terugvinden in de vloer van het koor. Bedevaarders kwamen naar hier en gingen dan op hun knieën al biddend door het labyrint. Het zou een bedevaart naar Jeruzalem voorstellen.
- I. Het astronomisch uurwerk uit 1558 en nog steeds in werking. Het werd gerestaureerd in de 19de eeuw. Het eigenaardige beeld in diezelfde zijbeuk is de Grote God van Thérouanne. Het beeld uit de 13de eeuw stond vroeger 20 meter boven de grond en heeft daardoor zeer eigenaardige verhoudingen.
- J. Cenotaaf van Saint-Omer. Deze grafsteen dateert van de 13de eeuw.