Notre Dame de la Garde, de hoogste
Een icoon in Marseille. Vanop een heuvel kijkt de basiliek naar de stad, de haven en waakt als het ware over beide. Wie de klim er naartoe te voet doet, maakt een soort bedevaart. De bouw werd opgestart in 1853, in 1864 werd ze al ingewijd. Boven op een klokkentoren prijkt het vergulde Mariabeeld met het kind(je) Jezus. Bijna 11 meter hoog, ruim 10 000 kg zwaar. In Marseille hebben ze het over La Bonne Mère. Er zijn trouwens nog meerdere Mariabeelden met kindeke Jezus in en buiten de basiliek te zien. Interieur bevat bijna niks anders dan marmer en mozaïek. Ook opvallend, de maquettes van scheepjes en vliegtuigen, de ex-voto, de schilderijtjes. Alles geschonken als eerbetoon en dank voor de bescherming van La Bonne Mère. Jaarlijks komen hier zo'n 1,5 miljoen bezoekers naar boven.
La Major, de grootste
Een kanjer van een kerk is de La Major kathedraal. Neo-Byzantijns uitzicht waaraan halfweg de 19de eeuw begonnen werd met de bouw. Met groene steen uit Firenze, marmer uit Carrara, mozaïeksteen uit Venetië. Groots van oppervlakte: 142 meter lengte, portaal van 60 meter hoog. Er kunnen wel 3000 personen binnen. Vandaar één van de grootste kerken van Frankrijk.
Een oudere romaanse kerk leunt er nog tegen aan, het is la vieille Major. Één van de vele kerken die op deze plek vanaf de 5de eeuw n.C. al hebben gestaan.
Saint-Victor, de oudste
Genoemd naar een Romeinse martelaar uit 304 n.C. Hier ontstond de oudste kloostergemeenschap uit West-Europa. Het interieur straalt één en al eenvoud uit. Bijzonder zijn de crypte en het altaarstuk uit de 5de eeuw. Van buitenaf lijkt het op een versterkte burcht en zou je nooit denken dat áchter de muren een kerk huist.
Eglise des Réformés
Deze gotische parel ligt wat eenzaam aan de buitenkant van de stad aan het eind van de altijd druk bewandelde boulevard La Canebière.