Colosseum in Rome bezoeken: Alle info en tickets

Treedt binnen in de arena en laat je verbeelding los

Het Colosseum is hét visitekaartje van Rome, 2000 jaar oud. In 72 v.C. werd de eerste steen gelegd in opdracht van keizer Vespanianus. Er werden heel veel Joodse gevangenen ingezet om het kolossale bouwwerk op korte tijd klaar te krijgen. Er werd heus niet zo lang gebouwd, amper 9 jaar. Naar verluidt bestond het ontwerpbureau uit 12 architecten.

Dit oude amfitheater is zeer beroemd en behoort tot de zeven wereldwonderen. Het is ongelofelijk hoe het bouwwerk na zoveel eeuwen en tal van branden, aardbevingen, oorlogen en plunderingen nog overeind staat. Een wonder op zich!

Reis terug naar de oudheid en bezoek het decor van de gladiatoren van weleer. In dit artikel vertellen we je meer over deze bezienswaardigheid en geven we tips over tickets boeken en het vermijden van lange wachtrijen.

Het Colosseum bezoeken is een belevenis van jewelste waarbij mogelijks je verbeelding op hol slaat. 
  • Herbeleef in gedachten het volksvermaak met "Brood en spelen" 
  • Bewonder een van de meest imposante bouwwerken die ooit door de mens zijn gemaakt
  • Neem een kijkje in de kooien van de gladiatoren en wilde dieren
  • Bezoek het Colosseum met een gids
Koop je ticket online

Sla de lange wachtrijen over

Boek je tickets voor het Colosseum in Rome

Staat een bezoekje aan het eeuwenoude Colosseum op de planning? Verlies dan geen kostbare tijd door lang in de rij te gaan staan . Koop online een ticket met voorrang , zodat je zeker weten naar binnen kunt en niet hoeft te wachten

Bestel tickets bij GetYourGuide . Maak je stedentrip Rome extra voordelig met een kortingskaart. Je kunt daarmee flink besparen én mag gratis reizen met het openbaar vervoer.

Met hulp van een gids haal je nog meer uit je bezoek aan het Colosseum. We raden je dus zeker aan een Nederlandstalige tour te boeken .

Colosseum

1. De historie van het Colosseum

1.1 De bouw van een amfitheater

Het was keizer Vespasianus die in 72 na Christus graag een plek wilde creëren waar voorstellingen en arenagevechten konden plaatsvinden . Helaas mocht Vespasianus niet meer meemaken dat het zogenaamde Flaviaans Amfitheater af was. Keizer Titus volgde hem in 79 op en ronde de bouw van het theater af.

1.2 Een stevige constructie

Om te zorgen dat het enorme Colosseum stevig werd, maakte men gaten in de stenen. Deze gaten werden opgevuld met ijzer . Op die manier werden pinnen gemaakt, waar bouwers vervolgens weer andere stenen op vast konden zetten. Er is dus veel baksteen gebruikt om het Colosseum te bouwen.

Duurder materiaal, zoals marmer, werd enkel gebruikt voor de stoelen en het exterieur. 240 masten hielden een enorm canvasdoek omhoog om de arena te overdekken .

1.3 Het Colosseum groots geopend

Toen de bouw van het Colosseum in 80 na Christus voltooid werd, was dat reden voor een feestje. Een feest dat 100 dagen duurde en waarbij speciale wedstrijden gehouden werden ter ere van de opening van het amfitheater.

Behalve feestelijk was dit ook een heel tragische gebeurtenis. Er werden in die 100 dagen zo’n 5000 wilde dieren afgeslacht . Olifanten, tijgers, neushoorns en leeuwen moesten het feestje met hun leven bekopen en ook veel gladiatoren zijn bij de gevechten gestorven.

Hoewel het onmogelijk klinkt, werd dit later nog overtroffen door keizer Trajanus, die een marathon van gevechten organiseerde. Tijdens die 117 dagen durende reeks gevechten stierven ongeveer negenduizend gladiatoren en tienduizend dieren .

1.4 Aftakeling van het Colosseum

Toen het Romeinse Rijk gevallen was, takelde het Colosseum langzaam af. Toch bleef het bouwwerk, ondanks vergroeiing en aardbevingen wel overeind. Toen na de middeleeuwen marmer in populariteit groeide, haalde men dit weg uit het Colosseum. Deze stukken marmer werden vervolgens gebruikt in andere bijzondere bouwwerken van Rome , zoals bijvoorbeeld in de Sint-Pietersbasiliek.

TIP: Boek een georganiseerde dagtrip naar het Colosseum . Onder begeleiding van een gids mag je de arena en de catacomben van het Colosseum betreden. Dit mag als individuele bezoeker niet! Bovendien vermijd je op deze manier de wachtrij.

1.5 Pausen redden het Colosseum

Het was Paus Benedict XIV die in de achttiende eeuw probeerde het Colosseum tegen verdere verwoesting te beschermen. Hij benoemde het amfitheater tot een heilige plek.

In navolging van zijn beleid hebben diverse pausen na hem getracht het bouwwerk op te knappen. Toen het rond het begin van de twintigste eeuw eindelijk opgegraven en gerestaureerd was, werd het Colosseum al gauw een zeer populaire toeristische trekpleister in Rome.

Bouwconstructie

2. De etages van het Colosseum

Het is je vast niet ontgaan dat het Colosseum in Rome een enorm bouwwerk is: Het heeft een lengte van 188 meter en een breedte van 156 meter. Met deze afmetingen is dit amfitheater het grootste dat ooit is gebouwd!

Er konden dan ook wel 50.000 mensen op de tribune om wedstrijden en voorstellingen te aanschouwen. De pilaren die de grote bogen van het Colosseum overeind houden hebben verschillende stijlen. Op de 1e verdieping zijn de pilaren in Ionische stijl vormgegeven. Op de 2e etage kenmerken de pilaren zich door een Dorische stijl. Tot slot hebben de pilaren op de bovenste verdieping een Dorische stijl. De verschillende verdiepingen van het amfitheater hebben ieder een eigen functie.

2.1 De arena

Dit is dé plek waar het allemaal gebeurde. Vechtende gladiatoren en wilde dieren gingen elkaar te lijf op een houten vloer met zand . De vloer was zo gemaakt dat vechters er minder snel zouden uitglijden. Helaas is de originele vloer niet meer te bezichtigen.

Om je toch te helpen inleven in hoe het destijds in het Colosseum geweest is, staat er nu een klein platform. Rondom de arena waren vroeger kanteldeuren. Deze werden gebruikt als toegangsdeuren voor de wilde dieren tijdens gevechten.

TIP: Wil je de arena van het Colosseum graag bezoeken? Dat kan enkel met een speciaal entreebewijs . Let op welk ticket je neemt: de arena is niet overal inbegrepen!

2.2 Het hypogeum

De ruimte onder het amfitheater heet het hypogeum. Hier wachtten gladiatoren en gekooide dieren op hun beurt om de arena te betreden . Het hypogeum is een stelsel van gangen vol kooien en kamers.

Vandaag de dag is het hypogeum niet helemaal meer intact. Er zijn wel nog wat originele delen en sommige stukken zijn gerestaureerd. Je kunt er dus zeker een beeld van krijgen hoe het voor gladiatoren geweest moet zijn om daar te wachten op het gevecht van hun leven.

Hypogeum

2.3 Het cavea

Niet onbelangrijk in een theater is natuurlijk de tribune, ook wel het cavea genoemd. Hier zaten duizenden toeschouwers te kijken naar gevechten tussen mensen en dieren . De tribune van het Colosseum is verdeeld in drie delen:

  • Een tribune voor belangrijk en welgesteld publiek . Hun zitplaatsen waarom aan de rand van de arena. Voor de keizer was een speciale plek aan de noordkant van de arena.

  • Een tribune voor senatoren, ridders en edellieden . De voorste stoelen waren gereserveerd voor de senatoren. Ridders en edellieden namen achter hen plaats.

  • Een tribune voor het gewone volk . Deze tribune was bovenin het amfitheater. Hoe hoger de rij, hoe slechter de plek. De hoogst gelegen plaatsen waren dan ook vooral voor slaven en vrouwen.

2.4 De 3e ring

De hoogste etage van het Colosseum wordt de derde ring genoemd. Je kunt vanaf daar de arena goed zien, maar hebt ook uitzicht op het Forum Romanum . Om deze ring en de stukken originele buitenmuur van het Colosseum te bezichtigen dien je een tour met gids te boeken .

Tribune

3. Colosseum openingstijden

Je kunt het Colosseum alle dagen van het jaar bezoeken, met uitzondering van Nieuwjaarsdag (01/01) en Kerstmis (25/12). De openingsuren verschillen per periode, dus controleer deze zeker even voor je op pad gaat om teleurstellingen te voorkomen. Tot een uur voor sluitingstijd mogen bezoekers nog naar binnen. De openingstijden zijn als volgt:

  • 2 januari - 15 februari: 8.30 uur - 16.30 uur
  • 16 februari - 15 maart: 8.30 uur - 17.00 uur
  • 16 maart - de laatste zaterdag van maart: 8.30 uur - 17.30 uur
  • de laatste zondag van maart - 31 augustus: 8.30 uur - 19.15 uur
  • 1 - 30 september: 8.30 uur - 18.00 uur
  • 1 oktober - de laatste zaterdag van oktober: 8.30 uur - 18.30 uur
  • laatste zondag van oktober - 31 december: 8.30 uur - 16.30 uur

4. Boek je Colosseum tickets

4.1 Waar koop je Colosseum tickets?

Een Colosseum kaartje kun je kopen bij de ingang van het amfitheater. Dit ticket is ook gelijk een entreebewijs voor de Palatijnse heuvel en het Forum Romanum en is twee dagen geldig. Uiteraard kun je datzelfde entreebewijs ook online kopen .

4.2 Gratis entree en korting

Voor iedere Europese bezoeker (met Europees paspoort) in de leeftijd van 18-25 jaar geldt een korting op de entreeprijs. Iedere 1e zondag van elke maand is de entree tot het Colosseum gratis . Voor deze zondagen kun je vooraf geen ticket boeken. Houd er rekening mee dat het dan vaak een stuk drukker is.

TIP: Boek je online je Colosseum ticket ? Dan kun je kiezen voor een ticket voor een specifiek tijdstip of een open ticket. Open tickets zijn een jaar geldig.

4.3 Hypogeum en de derde ring

Met een begeleide tour door het Colosseum krijg je ook toegang tot het hypogeum en de derde ring. Deze tickets komen vaak zo’n 1,5 maand vooraf in de verkoop en zijn vaak snel uitverkocht, zorg dus dat je er op tijd bij bent! Tours worden gehouden in het Spaans, Italiaans, Engels en Frans.

Colosseum

5. Tips om geld en tijd te besparen

Vooral in het hoogseizoen kunnen er soms bijzonder lange wachtrijen zijn bij het Colosseum. Maar jij kunt je tijd natuurlijk veel beter besteden! We geven je daarom een aantal handige tips:

  • Bestel je ticket online en print deze uit . Je mag daarmee in de speciale kortere rij voor online gekochte tickets en dat gaat al stukken sneller.

  • Boek een skip-the-line toegangsbewijs . Hiermee hoef je helemaal niet in de wachtrij te staan en hoef je enkel nog maar langs een snelle controlepost. Dat scheelt je enorm veel tijd!

  • Je kaartje ter plekke kopen? Doe dat dan bij het Palatijn. Dat ticket is ook geldig voor het Colosseum en de wachtrij bij het Palatijn is aanzienlijk korter.

  • Een vroeg bezoek bespaart je tijd. Rond openingstijd is het nog erg rustig bij het Colosseum en ben je vaak snel binnen. Niet zo’n vroege vogel? Je kunt ook tegen het einde van de dag gaan en het laatste uur voor de sluiting het Colosseum bezoeken. Dan zijn de meeste toeristen van die dag alweer weg.

  • Draag in Rome altijd je EU identiteitsbewijs bij je. Hiermee kun je bij heel wat bezienswaardigheden van een leuke korting profiteren.

TIP: Spaar geld uit en sla lange wachtrijen over met een Rome stadspas. Met deze pas kun je het Colosseum bezoeken, maar ook de Galleria Borghese, de Sint-Pietersbasiliek en andere bezienswaardigheden. Boek je City Pass Rome online .

Wachtrij Colosseum

6. Routebeschrijving Colosseum

Het adres van het Colosseum is: Piazza del Colosseo, 1, 00184 Roma RM, Italië.

6.1 Lopend

Je vindt het Colosseum in Rome centrum. Het is lopend dus erg goed te bereiken. Vanaf de Palatijnse heuvel is het zo’n 5 minuten lopen. De loopafstand tot het Forum Romanum is ongeveer 10 minuten.

6.2 Openbaar vervoer

Pak de blauwe metro lijn en stap uit bij de Colosseo halte . Vanaf daar is het nog geen 2 minuten lopen naar het Colosseum. Tramlijn 3 stopt ook in de buurt, net als buslijnen 673, 204, 175, 81 en 75.

6.3 Eigen vervoer

Autorijden op de drukke wegen van Rome is geen pretje. Bovendien mag je zonder vergunning niet binnen de Traffico Limitato zone rijden. We raden je daarom af met de auto naar het Colosseum te gaan . Kom je van wat verder weg? Dan zou je de auto buiten het centrum kunnen parkeren om vanaf daar met het openbaar vervoer verder te reizen.

7. Locatie van het Colosseum op maps

8. Handig om te weten

  • In Rome lopen veel straatverkopers en bedelaars op straat. Zeker rondom grote bezienswaardigheden! Pas op je eigendommen en koop geen toegangstickets van straatverkopers om oplichting te voorkomen .
  • Eén wachtrij bij het Colosseum is onvermijdelijk. Je moet namelijk altijd langs de beveiliging . Zorg daarom dat je op tijd bent wanneer je online een ticket hebt geboekt, zodat je op het juiste tijdstip bij de ingang kunt zijn.
  • Vermijd lange wachtrijen en boek online je entreebewijs vanaf € 20 .

9. Colosseum Rome: Interessante weetjes

  • Vroeger heette het Colosseum 'Amphitheatrum Flavium'. Die naam kun je vandaag de dag nog steeds op het Colosseum zien staan.
  • Het Colosseum is gebouwd door zestigduizend Joden in slavernij. Zij bouwden het bouwwerk in slechts negen jaar tijd.
  • Gestorven gladiatoren verlieten de arena via de westelijke uitgang van het Colosseum . Die uitgang heette daarom ook wel de Poort des Doods.
  • Bij een aardbeving in 847 stortte het Colosseum aan de zuidkant in .
  • Het Colosseum is officieel 1 van de 7 wereldwonderen.
  • In het jaar 435 werden er voor de laatste keer gladiatorengevechten georganiseerd in het Colosseum.
  • Wist je dat er ook zeeslagen werden nagespeeld in het Colosseum? De vloer van de arena werd hiervoor verwijderd en de onderliggende zalen met water gevuld.
  • Ten tijde van de bouw bevond het amfitheater zich aan de rand van Rome . Het gebied rondom de oevers van de rivier was in die tijd het centrum van Rome.
  • Het Italiaanse 5 eurocent muntje toont een beeltenis van het Colosseum .
  • Het marmer uit het Colosseum werd onder andere gebruikt voor de bouw van de Sint-Pietersbasiliek .
  • Onder het motto 'brood en spelen' konden Romeinen vroeger gratis naar binnen en gratis eten in het Colosseum .
  • Het Colosseum is het allergrootste amfitheater in de wereld.

10. Filmpje: Een technisch wonder

Dit filmpje laat zien dat het Colosseum in Rome echt een bijzonder bouwwerk is. De techniek waarmee de enorme structuur is gebouwd is zeer wonderlijk. Het filmpje geeft je ook alvast een leuk kijkje in het Colosseum!

11. Gratis stadswandeling en reisgids Rome

Ga op pad in Rome en ontdek de Italiaanse hoofdstad in jouw eigen tempo

. Ontdek onze gratis stadswandeling Rome en Bestel onze reisgids Rome

voor drie stadswandelingen langs ruim 80 bezienswaardigheden!

Reviews en beoordelingen Colosseum

Heb je zelf tips of opmerkingen over Colosseum, visitekaartje van Rome ? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info