Opvallend in de kerk is de ‘iconostase’. Deze wand vol met iconen schermt het altaar af van de gelovigen. De toegang tot die ruimte is voorbehouden voor priesters en zijn direct aangestelden. In elk geval is een vrouw er nooit toegelaten! De centrale dubbele deur noemt men de ‘koninklijke deuren’. Links daarvan hangt er steeds een icoon met de heilige Maria (Panagia) en aan de rechterkant is dat Christus (Pantokrater). Bij de grote iconen op de iconostase is er steeds een afbeelding van de patroonheilige van die kerk en dikwijls ook van Johannes de Doper die een zeer belangrijke figuur is in deze godsdienst.
Boven deze grote iconen zijn er heel wat kleinere iconen die allemaal heiligen voorstellen. Heiligen vervullen immers in de Grieks-Orthodoxe godsdienst een centrale rol. Dat zal je ook merken aan de talrijke muurschilderingen die taferelen voorstellen en een welbepaalde boodschap willen overbrengen. Centraal in de kerk, dikwijls niet ver van de toegangsdeur, staat er een tafel of leespupiter met daarop een icoon. Dat icoon is de afbeelding van de patroonheilige of een andere heilige die men in die periode wil in de kijker plaatsen.
Voor een beter begrip van andere symbolen en rituelen raden we aan met een gids een Grieks-Orthodoxe kerk te bezoeken in eigen land. Het is heel boeiend om ook die godsdienst te ontdekken. Zo kom je dan te weten waarom de gelovigen niet zitten maar rechtstaan en dat de diensten zo lang duren.