Limassol is een congresstad met heel wat handelsbeurzen en ook aan hotelcapaciteit ontbreekt het zeker niet. Van de handelsactiviteiten heb je als gast in Limassol weinig last, in tegendeel zelfs: de KEO-brouwerij van bier en wijn ligt aan de rand van deze stad. Informeer even bij de toeristische dienst van Limassol wanneer er rondleidingen zijn en plan een bezoekje aan de brouwerij, het is zeker de moeite waard!
Uiteraard zijn er voor de toeristen een aantal musea, een mooie wandelboulevard langs het strand, een paar mooie kerken en zelfs een kasteel. Limassol weet wel hoe het zijn troeven moet uitspelen. Maar de belangrijkste bezienswaardigheden liggen buiten Limassol, met name in de regio van het Akrotiri schiereiland. Tijdens het verkennen van de regio rond Limassol starten we eerst met het kasteel dat aan het uiteinde van de strandpromenade ligt, bij de oude haven.
Limassol kasteel
Dit kasteel uit de 12de eeuw ziet er uit als een burcht en is momenteel ingericht als Museum voor de Middeleeuwen. Het kasteel van Limassol kreeg in de loop der eeuwen verschillende functies maar origineel was het als verdedigingsbastion in gebruik om de Venetianen buiten Cyprus te houden. Wandel ook even over de kantelen, want daar kan je genieten van een mooi uitzicht.
Zoutmeer Akrotiri
Cyprus heeft twee zoutmeren, eentje op het schiereiland Akrotiri en eentje in Larnaka. Alleen in de winter is het gevuld met water, de rest van het jaar is het opgedroogd. In die periode is er dan ook niet veel te zien, maar in de winter zijn er volop vogels aanwezig waaronder flamingo’s.
Legerbasis
Als je onze route verder volgt zie je een legerbasis. Het is een Britse basis met luchthaven. Toen Cyprus onafhankelijk werd was een voorwaarde dat de Britten grond zouden krijgen. Na wat onderhandelen kregen ze 150 km² dat meteen ook Brits grondgebied werd. Er zijn twee grote basissen: Akrotiri en Dhekelia. Cyprus is heel strategisch gelegen dichtbij het Midden-Oosten en de noordelijke Afrikaanse landen. Er zouden hier ooit nog atoomwapens zijn gestockeerd tijdens de Koude Oorlog.
Klooster Agios Nikolaos ton Gaton
Letterlijk vertaald betekent dit ‘St-Niklaas van de katten’. Het klooster kreeg de katten van een Romeinse keizer (4e eeuw na Chr.) om de giftige slangen te doden. Waarschijnlijk waren er net zoals nu zeer weinig giftige slangen op Cyprus. Maar de panische angst voor slangen zit de Cyprioot in het bloed. Zodra ze een slang zien zullen ze die onmiddellijk doden, ook al zijn die niet giftig en berokkenen ze geen kwaad. De katten zouden destijds de slangen hebben aangevallen en opgegeten. Het klooster heeft nu nog veel katten maar hun hoofdtaak bestaat nu vooral uit het zich laten verwennen. De monniken van het klooster zijn ondertussen vervangen door nonnen.
Kasteel van Kolossi
Ooit was deze burcht van de Tempeliers. Het huidige gebouw dateert uit de 15e eeuw en is goed bewaard gebleven. Het kasteel van Kolossi is dan ook zeker een bezoekje waard. Op het dak heb je een mooi uitzicht over de omgeving en de zee. Je kan er ook nog de resten zien van een suikerfabriek uit diezelfde periode.
Opgravingen van Kourion
De opgravingen zijn het meest waardevolle en spectaculairste van het eiland. Al was het maar voor het onvergetelijke uitzicht. Kourion was vroeger een stadskoninkrijk en bezit nog steeds een mooi Grieks-Romeins theater of Odeon. Het dateert uit de 3e eeuw voor Christus en er konden meer dan 3000 mensen in plaats nemen.
Kourion werd na de aardbeving in de 4e eeuw heropgebouwd, wat niet het geval was voor Pafos. Uiteindelijk werd het alsnog vernield tijdens gevechten in de 7e en 8e eeuw. Er zijn heel wat ruïnes te zien waarvan enkele mozaiëkvloeren bevatten. Alhoewel deze laatste niet zo spectaculair zijn als in Pafos.
Heiligdom Apollo
Dit ligt op bijna 1 kilometer van Kourion. Het heiligdom was in gebruik vanaf de 7e eeuw voor Christus tot de 4e eeuw na Christus. De bewaard gebleven restanten dateren van rond de jaartelling van de Romeinen. Een deel van de tempel werd gereconstrueerd en wat verderop is er ook nog een oud sportstadion met een capaciteit van meer dan 5000 mensen of beter uitgedrukt ‘mannen’. Vrouwen mochten er niet in want er werd immers naakt aan sport gedaan. Toen een aardbeving in de 4e eeuw dit heiligdom verwoeste, was het al verlaten.