Opgravingen aan de haven (Kato Paphos)
Het archeologisch park
Van een park kan je inderdaad wel spreken want het is meer dan 10 hectaren groot. De villa's met hun mozaïekvloeren vormen het hoogtepunt van het bezoek. Vier van deze enorme woningen (de grootste heeft een oppervlakte van 2000 m²) zijn opgegraven, gerestaureerd en opengesteld voor het publiek. De mozaïekvloeren werden prachtig gerestaureerd en stellen figuren voor uit de Griekse mythologie. Door een kaartje te kopen krijg je volledige toegang tot het park en de villa's. Er staan ook nog overblijfselen van een kasteel, een Odeon en een theater.
Heb je niet veel tijd of is het te warm voor een uitgebreid bezoek dan raden we het huis van Dionysos aan (gebouw met het rode dak). De ingang bevindt zich aan de havenkade en het fort ter hoogte van de grote parkeerplaats. Na de ingang is er een klein bezoekerscentrum waar je een plattegrond kan zien van de verschillende villa’s. Er zijn bovendien wegwijzers die je naar de verschillende sites brengen.
De zuil van Paulus (St. Paul's Pilar)
De apostel Paulus zou hier geweest zijn in het jaar 45 om de gouverneur te bekeren. Hij zou hier zweepslagen gekregen hebben. Echter niets hiervan is bewezen, het kan dus ook een fabel zijn.
De Kyriakkikerk (Panagia Krysopolitissa)
De kerk nabij de paal of zuil van Paulus werd gebouwd in de 12e eeuw op de ruïnes van een eerdere basiliek uit de 4e eeuw. Tussen de overblijfselen kun je zelfs nog delen van de mozaïekvloer zien. Ooit was dit de grootste kerk van Cyprus.
Catacomben Agia Solomoni
Deze catacomben zijn uitgegraven uit de rotsen zo'n 2400 jaar geleden, dus nog voor het ontstaan van het Christendom. Eerst hadden ze een heidens doel, daarna werd het een Joodse gebedsplaats en tenslotte kapellen voor het Christendom. Een lokale heilige, Salomé, werd hier doodgemarteld zo'n 200 jaar na Christus en is hier ook begraven. Bij de ingang van de catacomben zie je aan de bomen doeken hangen. Deze zijn door bedevaarders achterlaten om een gunst af te smeken of als dank.
Andere locaties
Tombs of the kings
De koningsgraven liggen niet in de archeologische site bij de haven, maar een eind verderop richting Coral Bay, de bruine wegwijzers naar deze plek zijn al in de havenzone van Paphos te zien. Koningen werden hier echter niet begraven, maar wel de edellieden en andere belangrijke figuren tussen 300 voor en 300 na Christus. Er waren zo'n 100-tal graven. Daarna raakten ze in verval en op een gegeven moment werden ze zelfs gebruikt als woning. Sommigen lijken ook echte huizen met zuilen en verschillende kamers. Nu kan je er zo'n tiental bezoeken.
De belangrijkste graven zijn de nummers 3, 4 en 8, maar het is niet altijd makkelijk om ze te vinden. Bij de ingang vind je een paneel met een plattegrond en daarop staan de nummers. De graven zijn zelf ook genummerd maar de plaatjes zijn vaak moeilijk te zien of verdwenen. Volg het brede wandelpad en dan kom je langs de mooiste graven, maar het is ook leuk om er even vanaf te wijken om te zien hoe groot deze begraafplaats wel niet was.
Archeologisch museum
Het is vanzelfsprekend dat een rijke vindingplaats van archeologisch waardevolle stukken ook een eigen museum heeft. Dit is het tweede belangrijkste museum van Cyprus en concentreert zich vooral op de vondsten uit het district Paphos. De tijdsperiode beslaat bijna 10.000 jaar, tot de 16e eeuw. De voorwerpen gaan van aardepotten tot een mummie. Leuk om te zien, maar vooral waardevol voor specialisten en geïnteresseerden.
De oude stad (Pano Paphos of Ktima)
Dit is de bovenstad of ook wel oude stad van Paphos. De grootste publiekstrekker is de Agora, een overdekte markt. Er is ook een winkelstraat, de Machariou boulevard, die in het verlengde ligt van de markthal. Deze straat brengt je zuidelijker in de stad met op het einde een groene zone en het stadhuis. Rechts van je staat dan de kathedraal St. Theodoros. Dit is de meest interessante kerk van Ktima. In de buurt zit ook het kleine Byzantijnse museum, gevestigd in het Bisschoppelijk paleis. Dit museum heeft een waardevolle schat aan oude iconen.